čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la bertone »

Ja sam kao klinac gledao Kalimera, kad su došli Tom & Jerry već sam bio stariji i znao sam da su to dva lika i da se piše odvojeno :-D

Nego da se vratim na @Jeremijin komentar... gdje sam (neću sad govoriti u ime drugih) napisao da ne volim Linux?

Pa i dalje mi je većina strojeva na Linuxu no kad imaš troje djece od kojih su dvoje (a uskoro i troje) školarci i kad moraju napraviti za zadaću najobičniju prezentaciji (ili slično) onda dođeš do točke kad si ne možeš dozvoliti luksuz da ti se usred izrade pps-a LO smrzne ili da ti pukne grafika kad radiš sa djetetom montažu trominutnog filmića, a zašto?!... samo zato što se netko zaigrao sa novom verzijom kernela ili je novu verziju DE-a ugurao neku funkciju koja nije kompatibilna na niže.

I nije to što ponekad nešto loše napišemo/kažemo o Linuxu pljuvanje po njemu već zdrava polemika koja možda dođe do ušiju onih koji odlučuju o daljnjem razvoju Linuxa.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Bunker

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la:.....

I nije to što ponekad nešto loše napišemo/kažemo o Linuxu pljuvanje po njemu već zdrava polemika koja možda dođe do ušiju onih koji odlučuju o daljnjem razvoju Linuxa.

Ma da ? A ja kada sam god izgovorio ovdje riječi skoro pa identične tvojima, same hvalospjeve sam doozivio... :-)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Bunker je napisao/la: Ma da ? A ja kada sam god izgovorio ovdje riječi skoro pa identične tvojima, same hvalospjeve sam doozivio... :-)
Baš sam razmišljao da li u svom prethodnom postu tebe spomenuti kako si cijelo vrijeme "kostruktivno" pljuckao po Linuxu, a nitko te nije doživljavao :-D ... i onda sam odlučio da te ne spominjem jer u to vrijeme nije bilo takvih problema kakvih ima danas (barem iz moje perspektive).

Uzmi mene za primjer koji sam bio ludo oduševljen Lunom (krenel 3.2.xx) i koji sam Freju kad je došla blago poljuvao u recenziji, a za trenutni Loki nisam ni htio pisati recenziju da ne narušim dobra sjećanja koja su ostala od Lune... o tome govorim kad kažem da je danas gore nego prije par godina... vjerojatno nitko ni ne koristi Loki ili ga ne koristi kako sam ja koristio Lunu, ali u Lokiu na primjer ne radi 3/4G modem... hallooooo pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:A jeste zamračili i ispljuvali linux. Pa i windows ima problema. Recimo dva laptopa s kojima sam se susreo s predinstaliranim win. , Acer aspire 5, koji je odličan laptop s 8GB RAMa, ni pod razno ne smije ići na spavanje ili hibernaciju. Jednom sam ga jedva probudio. A ASUS koji je trebao biti bolji izbor za nešto više novca (ne sjećam se koji je model), je ispao takvo smeće. Ima nekih problema sa grafičkom valjda, stalno neko treperenje ekrana-kockice raznih boja. A radi se o GTX950 kartici.

Mišljenja sam da je sve to tu negdje u cijeni. Ako želiš nešto tip-top uzmi za puno novca jabuku, ako želiš nešto srednje uz dosta novca, uzmi win. A ako želiš nešto SLOBODNO i besplatno, ili uz malo novca tu je Linux.
I radi se naravno o tome koji put ili softver podržavamo, linija lakšeg otpora ili linux. Linux mi zadovoljava sve moje potrebe, kao jednog običnog korisnika. I ne kužim šta vas kao administratore jednog foruma o linuxu... nađite si ženu :D Šala :)

Da distre imaju probleme zato što ih ima sto, treba to nekako ujediniti i podignuti kvalitetu. Dečki koji ih izrađuju kao da ne kuže da kvantiteta i kvaliteta ne idu zajedno.
Nije to pljuvanje nego objektivna kritika od ljudi koji dugo koriste Linux, neki i profesionalno, Linux desktop je zadnjih godina izgubio na kvaliteti, upravo ono zadnje što si spomenuo kvantiteta a ne kvaliteta. Danas ima previše distribucija i previše desktop environmenta, kada to kažem neki odmah skoče da je to sloboda, svakako da jest ali je i razvodnjavanje radne snage koja radi na njima.

Imamo gomile distribucija od kojih je 90% ovakav ili onakav derivat Ubuntua, a objektivno ne nude nikakve prednosti u odnosu na original ili *buntu obitelj. Puno ih je hobistički rad od jedne ili nekoliko osoba. Štancanje novih distribucija i forkanje desktop environmenta je sada u trendu, ako već imamo dva glavna tookita za desktope a to su GTK i QT zašto ne možemo imati dva fleksibilna desktopa bazirana na GTKu i QTu koji imaju različite layoute kao što je Gnome 2, Gnome 3, Unity, Windows, MacOS itd a koji će zadovoljiti sve korisnike, puno postojećih desktopa je doslovni reinventing the wheel. I to relativno malo ljudi koji rade na desktop environmentima se rasipa na sto projekata.

Linuxova najveća snaga, a to je raznovrsnost mu je istovremeno i najveća mana jer kako kvantiteta raste kvaliteta opada a što znači da će Linux na desktopu i dalje biti iznimka, a ne pravilo. Kerneli se također prebrzo izdaju i sve više ima slučajeva da se polomi neki driver ili određena funkcionalnost kada upgradeaš kernel. Nisu ljudi koje sam spomenuo odlučili koristiti MacOS ili čak Windowse iz zajebancije ili jer imaju nešto protiv Linuxa, sa njim rade, nego zato jer ih je isfrustrirao na desktopu. Kada nisi običan korisnik i biznis ti ovisi o tvojem računalu onda više ne gledaš toliko blago na bugove, nedostatnu funkcionalnost (kao na primjer ne radi suspend kako treba i trajanje baterije je loše a ti puno putuješ) ili polomljeni driver nakon što si upgradeao distribuciju ili kernel.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Linux bashing: Samo ne zaboravite jednu sitnicu. Ako ti nešto smeta na Linuxu, to možeš slobodno popraviti i nitko te neće tužiti.

@iweb bash fishing: Potaknut tvojim postom o auto-sugestiji komande, pronašao sam konfiguraciju u bashu koja radi nešto slično i korisnija je prilično od defaultne. Postavit ću to jednog dana u temu o bash skriptama.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

jurastublic je napisao/la:Linux bashing: Samo ne zaboravite jednu sitnicu. Ako ti nešto smeta na Linuxu, to možeš slobodno popraviti i nitko te neće tužiti.
Dobar osjećaj kada dostigneš taj stupanj. Puno krvi, suza i znoja, ali isplati se. U stvari, nema tih novaca i gotovih proizvoda koji bi mogli platiti rezultat koji tada dobiješ.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

bertone je napisao/la:
Nego da se vratim na @Jeremijin komentar... gdje sam (neću sad govoriti u ime drugih) napisao da ne volim Linux?

Pa i dalje mi je većina strojeva na Linuxu no kad imaš troje djece od kojih su dvoje (a uskoro i troje) školarci i kad moraju napraviti za zadaću najobičniju prezentaciji (ili slično) onda dođeš do točke kad si ne možeš dozvoliti luksuz da ti se usred izrade pps-a LO smrzne ili da ti pukne grafika kad radiš sa djetetom montažu trominutnog filmića, a zašto?!... samo zato što se netko zaigrao sa novom verzijom kernela ili je novu verziju DE-a ugurao neku funkciju koja nije kompatibilna na niže.

Da učiteljice ponekad kao da su napušene, misle da svi imamo 1000 kuna za windowse, plus 2700 kuna za office, i to samo radi domaće zadaće. Isto kao što zahtijevaju neke posebne i skupe kolaže...Trebale bi dobiti malo po guzici sbatine , a mogli bi i učitelji dobiti, ovisi o ukusu :-D

Naravno da je kritika poželjna.
I svi ostali koji ste se osjetili prozvani mojim postom, nemojte me shvatiti preozbiljno. Inače sam šaljivdžija, i kada sam pisao da ste zamračili i pljuvali po Linuxu, imao sam osmjeh na ustima, tako da sam možda trebao staviti smajlić na kraj rečenice. Što ću sada ispraviti. Isto tako kada i ja budem prešao na tamnu stranu, tj. kakio nešto protiv Linuxa, slobodno mi vratite :thmb-up
Tko živi u nadi umire u gov....
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Jeremija je napisao/la:...
Da učiteljice ponekad kao da su napušene, misle da svi imamo 1000 kuna za windowse, plus 2700 kuna za office, i to samo radi domaće zadaće. ...
Netočno. Svaki hrvatski osnovnoskolac, srednjoskolac i student imaju aai edu account ( carnet i ministarstvo obrazovanja to odradjuju automatizmom ).

Pomoću aai racuna ( preduvjet je status aktivnog ucenika ili studenta ) office363 online i do 5 offline instalacija najnovijeg officea je tom djaku-studentu potpuno besplatno ( plaća drzava kroz ugovor sa ms ).

I win10 je free ( zasada ) za kućnu upotrebu ( #aktivacija ).

Iako je ovo linux forum,trebali bismo biti objektivni i precizni kada govorimo o konkurentskim sistemima. Pogotovi bi trebalo se suzdrzati od pausalnog ocjenjivanja necega sto nekoristimo ili neznamo dovoljno o tome.

:-)
branac88

Post Postao/la branac88 »

JH-IM je napisao/la:Nije to pljuvanje nego objektivna kritika od ljudi koji dugo koriste Linux, neki i profesionalno, Linux desktop je zadnjih godina izgubio na kvaliteti, upravo ono zadnje što si spomenuo kvantiteta a ne kvaliteta. Danas ima previše distribucija i previše desktop environmenta, kada to kažem neki odmah skoče da je to sloboda, svakako da jest ali je i razvodnjavanje radne snage koja radi na njima.

Imamo gomile distribucija od kojih je 90% ovakav ili onakav derivat Ubuntua, a objektivno ne nude nikakve prednosti u odnosu na original ili *buntu obitelj. Puno ih je hobistički rad od jedne ili nekoliko osoba. Štancanje novih distribucija i forkanje desktop environmenta je sada u trendu, ako već imamo dva glavna tookita za desktope a to su GTK i QT zašto ne možemo imati dva fleksibilna desktopa bazirana na GTKu i QTu koji imaju različite layoute kao što je Gnome 2, Gnome 3, Unity, Windows, MacOS itd a koji će zadovoljiti sve korisnike, puno postojećih desktopa je doslovni reinventing the wheel. I to relativno malo ljudi koji rade na desktop environmentima se rasipa na sto projekata.

Linuxova najveća snaga, a to je raznovrsnost mu je istovremeno i najveća mana jer kako kvantiteta raste kvaliteta opada a što znači da će Linux na desktopu i dalje biti iznimka, a ne pravilo. Kerneli se također prebrzo izdaju i sve više ima slučajeva da se polomi neki driver ili određena funkcionalnost kada upgradeaš kernel. Nisu ljudi koje sam spomenuo odlučili koristiti MacOS ili čak Windowse iz zajebancije ili jer imaju nešto protiv Linuxa, sa njim rade, nego zato jer ih je isfrustrirao na desktopu. Kada nisi običan korisnik i biznis ti ovisi o tvojem računalu onda više ne gledaš toliko blago na bugove, nedostatnu funkcionalnost (kao na primjer ne radi suspend kako treba i trajanje baterije je loše a ti puno putuješ) ili polomljeni driver nakon što si upgradeao distribuciju ili kernel.
Ništa neobično. Kao da se zaboravlja ona iracionalna komponenta u ljudima, ona koja i je kriva za "zloporabu" linuxa s ciljem hranjenja vlastita ega. Štos je imati svoju distru, kao što je i štos pokazati novi HD eyecandy wallpaper ili imati umjesto zelenog brdašca fotografiju noćnoga izlaska s partnerom slikanu tosterom (budimo iskreni, Bill Gates nije morao omogućiti mijenjanje pozadine). Svi želimo biti drugačiji na neki način...ili još gore po linux, ne želimo da nam se nešto nameće (čitaj: šefuje). Stoga i ne čudi što se ništa vezano za linux ne može staviti pod jedan standard. Mir, Wayland; GNOME, KDE, Cimet,... nebitno, ako može čovjek nešto zeznuti samo da bude drugačiji ili zato što ne želi da mu se šefuje, zeznuti će. Naravno, kada se traži odgovornost u smislu podrške, onda se radi o "hobiju" i u maniri najvećega tiranina (baš onakvoga kavoga percipira u potencijalnim ili bivšim nadređenima) prema korisnicima se ponaša kao prema gubi kojoj ne duguje ništa...a baš mu ta "guba" hrani ego.
Iskreno, žalosno za reći, ali baš zahvaljujući tim "hobistima" linux ima u stvari puno korisnika. Da njih nema, ne bi nikako mogao parirati penđer-jabukama jer bi bio sušta kopija istih.

Mojih 50 lipa
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Predlažem da riješimo sve te probleme tako da napravimo našu LZS distru koja će riješiti sve probleme i napraviti stvari kako spada!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori