čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la:Predlažem da riješimo sve te probleme tako da napravimo našu LZS distru koja će riješiti sve probleme i napraviti stvari kako spada!
::bravo ::bravo ::bravo ::bravo ::bravo ::bravo

@Shrikea za premijera :thmbs-up

PS. Već vidim da će biti dvije LZS distribucije, jedna bazirana na Debianu (Ubuntuu) i jedna bazirana na Archu :hihi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Bunker

Post Postao/la Bunker »

shrike je napisao/la:Predlažem da riješimo sve te probleme tako da napravimo našu LZS distru koja će riješiti sve probleme i napraviti stvari kako spada!
Probleme nikad u ljudskoj povijesti nisu riješili oni koji su ih stvorili, a vjerovao ili ne najveći broj težih problema se u ljudskoj povijesti riješio sukobom i nestankom sa scene onih koji su prouzročili problem. Znači, vas koji ste bili u klanu onih koji su stvorili probleme ( samim podržavanjem njih ste odgovorni) treba u gulag, goli otok, sibir , a netko novi će riješiti probleme ..... hehehehheheheheeee :bleh

Šalim se , naravno, no činjenica jest da ljudi koji su doveli do problema ga zasigurno neće biti u stanju riješiti.

:hmm
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Čitam onu temu sa laptopima i chromebookom pa sam se sjetio kak je dok sam bio u OŠ cijenovni rang https://www.acer.com/ac/hr/HR/content/series/swift1 laptopa bio nepostojeći, mislim da se niti stolna računala nisu baš mogla kupiti za tu cijenu. Laptopi su bili 10-12k kuna najjeftiniji i podosta ispod desktop verzija. Sada, realno, čak i ti laptopi za 3-4k kuna su dovoljni za 95% ljudi (plus bonus da ima manju potrošnju struje od desktopa).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Tehnologija je otišla naprijed jako, no zato je trajnost uređaja smanjena... moj prvi ThinkPad iz 2005. godine (sirotinjski model) R50e je bio oko 7000 kn no za razliku od ovog Swifta i dan danas tjera Manjaro, a gdje bi bio Swift nakon 12 godina :hmm

Evo malo nostalgije:

Screenshot desktopa (Manjaro Xfce i686)

slika

Slika naslovnice Vidi-a gdje sam pročitao testove jeftinih laptopa i nakon toga otišao kupiti R50e (da, imam OKP i još uvijek imam taj primjerak Vidi-a pa sam maloprije napravio slike :zvizdi )

slika

... i slika testova (moj je ovaj predzadnji jer je samo takav bio dostupan u trgovinama, kasnije je nadograđen sa 1,6 GHz Pentiumom, 160 GB HDD-om na 5400 rpm i 1,2 GB RAM-a):

slika

R50e je ovaj najdonji od četiri naslagana jedan na drugi :)

slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Kvaliteta hardvera je drastično opala u zadnjih 15-20 g, ali je isto tako drastično pala i cijena hardvera, pad cijene gotovo uvijek prati pad i kvalitete kod elektronike, zato u današnje vrijeme više ni kupci ne očekuju da im laptop traje 12 g niti ga planiraju koristiti tako dugo, danas su računala potrošačka elektronika i kvalitetom i uglavnom i cijenom uz neke izuzetke. Laptopi od 3000-4000 kn su taman onako da traju te 2 g garancije plus još koja godina, koliko para toliko muzike, ako radi i nakon toga super, ali kada prođe 4-5 godina bolje spremaj pare za novu kupovinu jer ako ti se taj pokvari ionako ti se ne isplati popravak.

Danas većina ljudi koja se ne igra ionako kupuje laptope umjesto kućnih računala, zauzimaju manje mjesta, prijenosni su i troše manje struje uz izuzetke gaming laptopa koji troše i nekoliko stotina vati, ali koji su i dosta skuplji od 3000-4000 kn.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Ubuntu i opensuse dostupni u windows trgovini :

slika

slika

.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Apokalipsa danas! Iako, linux se može vrtiti i sa USB sticka ili eksternog diska.. interni nije nužnost.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... isuca-kuna

Sada sva skloništa za peseke moraju biti "no kill", znači nema rok od 60 dana i ode glava i kazne za napuštanje će biti solidne. Još samo da se zakon(i) počnu i primjenjivati:)
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Prekjučer. Trebao sam izvadit minutu iz jednog starog polusatnog videa i uploadat je na YT. Patio sam se neuspješno cijelog jutra s Pitivijem i Opeshotom. pface
Onda sam prekopirao video na mob i nakon 2-3 minute sam imao i izrezan i uploadan video na YT, te poslan link sestri u dalekome svijetu da isti može pogledat. Pisofkejk, intuitivno, brzo, jednostavno.
2 bačena sata vs 5 minuta na mobu za isti posao.
Moj voljeni Linux zna biti gnjavaža. Pomalo mi se sve manje da zahebavat s takvim stvarima.

Kakva je situacija PC androidom?

Where there is a gui there's a way.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Avidemux je za to super, ove ostale nisam nikada koristio.
Odgovori