Preporuka alata za defragmentaciju diska

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
sale82ful
Spol: m

Re: Preporuka alata za defragmentaciju diska

Post Postao/la sale82ful »

A jeste, znam, nego velim vise onako na komentar, skini, sprži, pokreni. :-D
calisto053 je napisao/la:
sale82ful je napisao/la:I ja sam nakon mnogo godina koristenja win-a otjerao to smece od OS-a da ne kazem gdje.
Pregenijalna izjava, stavi si u potpis :lulz :thmbs-up
kova-ng
Spol: M

Post Postao/la kova-ng »

calisto053 je napisao/la:Na linuxu nema fragmentacije diska, stoga to ni ne možeš napraviti.
I disagree!
Jednom prilikom sam slučajno formatirao ext4 disk sa podacima i kasnije išao u akciju spašavanja podataka (pomoću programa recuva).
Kad je recuva pronašao podatke, datoteke većeg kapaciteta su bile fragmentirane po 200 mb (jedan video file je bio razbijen u 3 datoteke po 200 mb), dok su ove manje većinom bile u komadu ne fragmentirane. Tako da, nije loše napraviti defragmentaciju, ako postoji program za to.
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

AFAIK, fragment od 200 MB je gotovo kao da jest defragmentiran, nije da će se znatno ubrzati učitavanje fajla koji ima takve fragmente. :hmm
Defragmentacija je bitna ako fajl od, primjerice, 200 MB ima fragmente po 10 kB ili manje. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Cooleech je napisao/la:AFAIK, fragment od 200 MB je gotovo kao da jest defragmentiran, nije da će se znatno ubrzati učitavanje fajla koji ima takve fragmente. :hmm
Defragmentacija je bitna ako fajl od, primjerice, 200 MB ima fragmente po 10 kB ili manje. ;)
Tako je, to je ništa. Ni Windows defragmenter sve dijelove datoteka preko 64 Mb uopće ne smatra fragmentiranima i ne procesira ih.
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Vucko, mogao si to rijesiti tako da si radio s manjim kolicinama podataka, a ne sve odjednom. To jest, na fat-u oznacis dio podataka i izrezes pa zaljepis na lin particiju (izracunaj da ti na lin ostane slobodnog prostora nakon prijenosa). Nakon toga izrezes i zaljepis nazad na fat, pa onda oznacis drugi dio na fat-u, izrezes i zaljepis na lin, pa vratis nazad, itd.

Teoreticari kazu da se na taj nacin disk manje trosi i da se podaci brze "defragmentiraju", sto znaci da je to sigurnije od nekih programa za defragmentiranje koji ponekad ne obave dobro svoj posao, ali za vecinu to je samo teorija.

// cekaj malo, onaj drugi disk ti je samo 60GB?
sale82ful
Spol: m

Post Postao/la sale82ful »

Upravo tako. To je navedeno odmah na pocetku teme. Problem sa prostorom. :smjesak
calisto053 je napisao/la:
sale82ful je napisao/la:I ja sam nakon mnogo godina koristenja win-a otjerao to smece od OS-a da ne kazem gdje.
Pregenijalna izjava, stavi si u potpis :lulz :thmbs-up
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Pogresno sam shvatio. Predpostavljao sam da imas veci kapacitet diska, ali da je manji od ovog kojeg trebas defragmentirati. Nije vazno, bitno da si rijesio problem.
Odgovori