Verzija za stari IBM ThinkPad

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
renea
Spol: Ž

Re: Verzija za stari IBM ThinkPad

Post Postao/la renea »

@Vl@do - thx :) fakat je istina to...inače moja Toshiba isto nije zadnji krik tehnologije, neopisivo se mučila na Win, hlađenje se konstantno palilo, užas, morala sam neko vrijeme nažalost imati Win zbog MS Nav programa, bilo mi je prekomplicirano imat oba na jednom ( u biti strah da nešto ne pođe krivo,a nisam ekspert ), na Ubuntu se hlađenje upali nakon stvarno dugo vremena rada i apsolutno se nikada ne čuje zvuk trokanja...a spajanja na razne nepoznate printer-scanere, ludilo, sa 2 klika odmah printa... Imala sam davno grozno iskustvo sa linux mintom, ništa mi nije funkcioniralo, no Ubuntu je uvijek radio perfektno, i sad radi super bez greške
Fala, pogledam dark temu, uvijek mi je draža :)

@bertone - fala na linku :) i još jednom na trudu i podršci :) stvarno super radi na Lubuntu ...i eto podsjetila sam se da postoji terminal haha

@Bunker, nemam ti ja pojma te specifikacije... znam samo da je ovaj ThinkPad na Win trokao, radio ko traktor, od paljenja do čitanja eksternog harda i konačnog pokretanja crtića napravim doručak, skuham kavu,pustim pesa i dete napravi dar-mar u međvremenu, ako ga zaboravim ugasiti slučajno, znao se čut u drugu sobu i probudit dijete...al fakat doslovno bez pretjerivanja ( poklonjen je, jel ima oštećenja diska neam pojma, stari službeni lap od bake )... Sad na Lubuntu ono upali se, kliknem eksterni, kliknem crtić i tek onda idem kuhat kavu i radit doručak :D, nakon nekoliko crtića malo počne zujat, ali ni približno onom trokanju i traktoranju otprije ko da će svaki čas krepat
Nisam ostale funkcije pogledala, GNOME Mplayer radi super, eto zamjetih da Firefox baš i nije naj, ali Qupzilla bez greške. Vesela sam i oduševljena sa Lubuntu na njemu jer iako star, sad mi zlata vrijedi, nemam stresa da će moj biti nahranjen sokovima itd... a radi fakat puno puno bolje...eto prosto korisničko iskustvo bez nekog znanja.
Cooleech
Moderator
Spol: M

Post Postao/la Cooleech »

bertone je napisao/la:Kaj Arch nije od 1.11. ukinuo podršku za 32 bit OS (odnosno i686 procesore)?
Hm, da. Nisam pročitao da ima 32-bitni CPU. My bad. :pogled_dolje
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
renea

Post Postao/la renea »

Ako će netko tražiti info po temi, instalirala sam za malog edubuntu 14.04 32bit i386 ( ima par kategorija od preschool nadalje, mislim da su sve iste samo drugačiji paketi ) i radi 2x bolje od lubuntu... "oživiti staru kantu" dobiva pravi smisao na tom lapu sa edubuntu, izgleda ko ovaj moj ubuntu 16 .. eto :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Da, stariji rade bolje no samo da znaš (ako nisi pogledala) podrška za 14.04 ističe u travnju 2019. tako da ćeš ili nastaviti koristiti OS bez nadogranji ili ići na novu instalaciju :(
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
renea

Post Postao/la renea »

aha, neam pojma, to je zadnje izdanje edubuntu http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/rele ... 2/release/ , nisam niš dalje čitala, al se sjećam da sam čitala da ovaj projekt edubuntu su razvili da i djeca siromašnijeg svijeta imaju funkcionalne linux programe za učenje, zato imaju ovu verziju za slabe stare komp i nekako sumnjam da će ukinut za ovu verziju ubuntu podršku..? ( makar sumnjam da će laptop živit do 2019, bar će zadnje dane proživit kak spada :D..nisam bila sigurna oće opće preživit ponovnu instalaciju os )
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nemoj tako, nadživjeti će on i mnogo mlađe :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
renea

Post Postao/la renea »

ha ha :D pa za sad ulazi u domenu starih neuništivih nokia pod palicom todlera :D
Odgovori