jurastublic je napisao/la:
Da te ne bune novi nazivi:
Particije su stvar diska, nema puno veze Win ili Lin. I Win može podijeliti jedan disk na više particija C, D, E...
Win C:, D: su u linuxu /dev/sda, sdb, sdc, itd. (sd je za sata disk, fd0 je recimo floppy0).
Kad podijeliš disk na dijelove (particije), možeš svakoj particiji po volji dodijeliti neku posebnu ulogu (swap, operativni sustav, prostor za bazu podataka...) E, svaka ta uloga traži da prostor bude formatiran na najbolji mogući način za taj posao i taj format se zove format datotečnog sustava, npr. FAT, ntfs, ext4, ZFS, btrfs, "linux swap" itd.
Samo mali ispravak, ali je vrlo bitan jer sam upravo zbog toga rekao da isključi druge diskove...
... prvi disk je
/dev/sda i particije na njemu imaju oznake:
/dev/sda1 = prva particija
/dev/sda2 = druga particija
/dev/sda3 = treća particija
.
... /dev/sda*neki broj po redu
... slijedeći disk će imati oznaku
/dev/sdb a particije na njemu:
/dev/sdb1 = prva particija
/dev/sda2 = druga particija
.
.
... /dev/sda*neki broj
EDIT:
Daj me poslušaj i isključi Windows disk sa matične ploče prije nego nastaviš dalje.
Što se tiče SSD-a koji ima samo jednu particiju... pa onaj koji ti je instalirao Linux se nije baš potrudio zaraditi novce i pustio je instaleru da odradi sve sam pa su ti root i home spojene i ako se smrda root ode k vragu i home... i opet kažem baci oko na slike i pojašnjenja u dijelu particioniranja diska u
ovoj temi.
Prevedeno, recimo da imaš root i home... i root se iz nekog razloga skrši pa moraš napraviti instalaciju OS-a od nule.
Kreneš sa instalacijom i kad dođeš do particioniranja označiš:
- postojeći root kao novi root i potvrdiš formatiranje
- postojeći home kao novi home
ali isključiš formatiranje
Kad si završio sa instalacijom, instaliraš dodatne programe koje koristiš, a nisu došli sa distribucijom i to je to... postavke i podaci koje si imao spremljene u home su i dalje tu (kao i podaci) i nema ponovnog podešavanja postavki programa... ili ako i moraš nešto specifično ponovno postaviti to je 1% posla od onoga kad sve moraš ispočetka (a to bi se dogodilo uz gubitak svih podataka kad su root i home spojene u jednu particju.