Prepoznao sam sebe u ovim @Droneovim riječima, s tom razlikom što nerijetko moram imati posla s legalno instaliranim MS Win 7 Professional Edition, a ne s Win 10. Objektivno govoreći, meni je Win 7 sasvim u redu za ono malo što mi treba: pouzdan, stabilan, brz, s logično raspoređenim funkcijama, čak mi i lijepo izgleda (o ukusima se ne raspravljadrone je napisao/la: Uopće ne razumijem ljude koji koriste Win 10, a nisu prosječni korisnici koji nemaju pojma o ničemu ili korisnici koji zbog posla baš moraju koristiti neku aplikaciju
Međutim, ne znam kako bi dobra stara Sedmica reagirala kod nekih složenijih zadataka od pukog priključivanja vanjskih uređaja (printer, scanner, digitalna kamera, vanjski disk...) i elementarnog čeprkanja po MS Office. Ne želim znati i nije mi bitno; bitno mi je da sam preko USB-Live isprobao na tom računalu neke Debianove derivate, pa i Manjaro, za zlu ne trebalo, i vidio da jednako dobro rješavaju sve meni potrebne zadatke kao i Sedmica. Jesu li pritom Debian i njegovi derivati ili eventualno Manjaro bolji (stabilniji, učinkovitiji, intuitivniji, brži...) od Sedmice, ne znam. Nije mi važno. Ono što mi jest važno, to je zadržati pravo izbora.
**************************** Edit by bertone
Mislim da Bertoneov prijedlog pisanja članka o MS Win 10 i o nekim usporedbama s GNU/Linuxom ne bi bitno pridonio posjećenosti foruma. Ionako na webu postoji mnoštvo tekstova o tome. Na kraju, forumi popularnih distri (Minta, Debiana, Ubuntua, Manjara, MX Linuxa, vjerojatno Archa itd) svode se uglavnom na problematiku pitanja i odgovora, uz najavu novih izdanja i kratak pregled onoga što sadrže. Rekao bih da su forumi poput LZS, s rubrikom tematskih članaka o općim pitanjima vezanima uz GNU/Linux, prilično rijetki i budimo zahvalni za sve što smo ovdje mogli pročitati ranije. Sad se piše puno manje, ali pretpostavljam da je manje i aktivnih korisnika. Kako je nekoć, već poodavno, primijetio @domi, kernel je dobar (osobno dodajem: ni aplikacije nisu loše!) i manje je zato pitanja...
Zbogom, dragi ljudi