Što Linux ima, a Windows ne?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Bunker
Spol: M

Re: Što Linux ima, a Windows ne?

Post Postao/la Bunker »

Branac, pa onda budi precizan ako već idemo u detalje.

Ti si rekao da tvojima "iskače" što bi najčešće značilo da im povremeno iznenada se na ekranu pojavi popup prozor sa upozorenjem.

Ja sam ti rekao da mojima to neiskače, a pod "podsjetnik na aktivaciju" sam mislio na natpis koji kontinuirano stoji u donjem desnom dijelu ekrana. Iako se i taj natpis vrlo lako makne iz vidokruga , većina osoba uredno može živjeti sa time jer su besplatno dobili legalan os u punoj funkcionalnosti ( osim spomenute nemogućnosti promjene pozadinske slike, a i to vrlo lako promjeniš desnim klikom i dodavanjem željene pozadine , te neke ikone nemogu dodati na početni ekran, no srećom vremena ekrana pretrpanog ikonama su iza nas jer je start meni vrlo prilagodljiv za postavljanje i odredjivanje veličine ikona najčešće potrebnih programa ).

Pratim ja dobro kaj kome odgovaram, no budi precizniji u opisu pa nebu ovakvih zabuna.

....
branac88

Post Postao/la branac88 »

@Bunker

Lijepo ti sve piše i ako malo bolje pogledaš vidjeti ćeš kako si trebao znati na što se odnosi "podsjetnik" pošto si i sam koristio taj termin u dijelu kojem sam te citirao. Doduše, napisao si "podsjetnik aktivacije" ali svejedno si trebao iz napisanoga shvatiti na što se to odnosi. ;)

Stoga, ideš na listu gnjavatora do nekih boljih vremena. :)
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

eto nešto što linux ima a windows nema:
- podsjetnik da ga kupiš i možeš besplatno na desktop stavljati što želiš
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Takav fijasko se moze svakome dogoditi. Evo par slicnih primjera: za Debian, za Ubuntu, za Arch kolko hoces.

I Apple-u se dogadja: https://www.easeus.com/computer-instruc ... pdate.html

Ni jedan OS nije bez bugova i rusenja, ponekad i katastroficnih koji mogu unistiti podatke. Zato je dobra praksa uvijek raditi backup svih bitnih podataka, neovisno o tome koji OS koristite. Nece vas Linux spasiti od takvih evenata nista vise nego sto bi to mogli i Windowsi i MacOS. Medjutim, kljucna stvar za biznise je sto napraviti u slucaju takvog eventa? Microsoft i Apple stoje iza svojih OS-eva i pokusavaju sve sto je u njihovoj moci da minimiziraju stetu nakon sto se sazna za propust - njihov ugled o tome ovisi, a posljedicno tome onda i zarada te vrijednost tvrtke (tj. vrijednost dionica). S druge strane, u slucaju takvog eventa na linuxu (a moze se dogoditi, nije linux svemoguci), prepusten si sam sebi i dobrim ljudima s raznoraznih foruma poput ovog. Neke linux distribucije zive od toga da daju placeni support (npr. RedHat, ak se ne varam) za takve i slicne situacije, ali besplatne linux distribucije ce te najvjerojatnije prepoustiti samome sebi i nece ti refundirati nikakav dio pretrpljene stete, dok se u slucaju paid OS-ova takvo nesto moze dogovoriti (medjutim, defaultna EULA za Win i MacOS ne pokriva nikakvu stetu).

Eto jedna zanimljivost koju smo jucer iskusili na c++ konferenciji u Berlinu: organizatoru konferencije su se srusili windowsi sa BSOD-om i nestalo mu je hrpa podataka koje jos uvijek nije sve uspio restorati iz backupa. Windowse je zamijenio s Linuxom s kojeg prezentacije nisu dobro radile jer se je rezolucija strgala svaki put kod ustekavanja projektora, a prilikom promjene slajdova je slika treperila i nestajala. A trebam li uopce spomenuti kako su izgledale prezentacije koje su bile napravljene u PowerPointu, a ucitane u LibreOffice? Konacno je ustekan neki macbook s kojega nismo mogli dobiti sliku na projektor bez USB-C to HDMI konvertera koji je radio probleme te je slika nestajala.

Dakle, sudeci po ovom primjeru i koristeci logiku koja se nazalost precesto koristi na ovom forumu, mozemo zakljuciti sljedece: niti jedan OS ne valja te trebamo koristiti papir, olovku i logaritamske/trigonometrijske tablice, a umjesto kompjuterskih igrica igrati drustvene igre :beeelj
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

DoDo je napisao/la:Takav fijasko se moze svakome dogoditi.
Ja sam mislio da se 1809 dogodio samo meni i nikome drugome na planetu :D :D Sori, morao sam. :thmbs-up
DoDo je napisao/la:Ni jedan OS nije bez bugova i rusenja, ponekad i katastroficnih koji mogu unistiti podatke.
Normalno, pa ni ne tvrdim drugačije.
DoDo je napisao/la: Medjutim, kljucna stvar za biznise je sto napraviti u slucaju takvog eventa? Microsoft i Apple stoje iza svojih OS-eva i pokusavaju sve sto je u njihovoj moci da minimiziraju stetu nakon sto se sazna za propust - njihov ugled o tome ovisi, a posljedicno tome onda i zarada te vrijednost tvrtke (tj. vrijednost dionica). S druge strane, u slucaju takvog eventa na linuxu (a moze se dogoditi, nije linux svemoguci), prepusten si sam sebi i dobrim ljudima s raznoraznih foruma poput ovog.
To što si rekao je zapravo mit koji se propagira ad infinitum jer je nekada bila istina ali danas više nije. Istina je ta da možeš kupiti komercijalnu podršku za linux.
DoDo je napisao/la: Dakle, sudeci po ovom primjeru i koristeci logiku koja se nazalost precesto koristi na ovom forumu, mozemo zakljuciti sljedece: niti jedan OS ne valja te trebamo koristiti papir, olovku i logaritamske/trigonometrijske tablice, a umjesto kompjuterskih igrica igrati drustvene igre :beeelj
Zapravo nitko ne koristi tu logiku koju si opisao, ali smo zato optuženi da ju koristimo. Čak i da koristimo postoji jedan OS koji je fantastičan, savršen samo što mu text editor malo šteka. Zove se Emacs!

Ok, al ozbiljno. Uopće mi je nejasno zašto se ovo pretvorilo u rat OS-ova i zašto *itko* ima dojam da sam ja u nekom taboru ? Sve što ja želim reći u ovoj hiper bizarnoj trakavici je to da Linux defintivno može ponuditi stvari koje Windows ne može i da je neodgovorno govoriti da nema toga što linux može a peneđeri ne mogu.
soundstream

Post Postao/la soundstream »

.
Privitak/ci
linux.pernar.jpg
(72.86 KiB) Preuzeto 840 puta.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Neki korisnici Linuxa čine mnogo više štete Linuxu nego primjerice MS i sve megakorporacije zajedno.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

soundstream je napisao/la:.
On ima account na ovom forumu.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

iweb je napisao/la:
soundstream je napisao/la:.
On ima account na ovom forumu.
Eto što linux ima a penđeri nemaju, ipernara!
Zaključano