Hrvatska Linux distra?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Re: Hrvatska Linux distra?
ma još malo pa će i windows preći na linux kernel tako da je to toto africa 
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zašto bi itko radio "nacionalnu" distru?
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Bez nekakvog tima, to je besmisleno. Recimo, Nosonja je bio Arch-based, nije dugo poživio. Više mi smisla ima poboljšati trenutni Arch installer ili raditi na novom (trenutno imam svoju "staru" skriptu u fazi testiranja s novitetima, a započeo sam rad na S.A.L.I. skripti koja koristi whiptail dialoge).shicy je napisao/la:zašto bi itko radio "nacionalnu" distru?
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Slažem se. Ako netko ima takvih ambicija, najbolje je poboljšavati odabranu distru (na koji god način) i to vraćati zajednici. To što ti Cooleechu radiš je vrijedno divljenja. Imati tako brzu i funkcionalnu instalaciju Archa je stvarno junački posao.
Nacionalna distra ima smisla *samo* ako ju radi i održava država kao strateški resurs. Tu bi se moglo raditi na svačemu, od toga da se garantira OS koji nije pod izravnom kontrolom stranih država, da rade svi certifikati i ostalo na tome bez da građani morjau išta dodatno platiti itd. Raditi "nacionalnu distru" samo da ju imaš je u startu mrtav projekt.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike je napisao/la:Nacionalna distra ima smisla *samo* ako ju radi i održava država kao strateški resurs. Tu bi se moglo raditi na svačemu, od toga da se garantira OS koji nije pod izravnom kontrolom stranih država, da rade svi certifikati i ostalo na tome bez da građani morjau išta dodatno platiti itd. Raditi "nacionalnu distru" samo da ju imaš je u startu mrtav projekt.
Pozz
Ok i što sad?
Kako misliš da država napravi linux distribuciju kad je linux free, a ako je nešto free kako smračiti lovu?shrike je napisao/la:Nacionalna distra ima smisla *samo* ako ju radi i održava država kao strateški resurs. Tu bi se moglo raditi na svačemu, od toga da se garantira OS koji nije pod izravnom kontrolom stranih država, da rade svi certifikati i ostalo na tome bez da građani morjau išta dodatno platiti itd. Raditi "nacionalnu distru" samo da ju imaš je u startu mrtav projekt.
Turska je svojedobno imala vlastitu distru koja nije bila nikakav fork, već doista nešto novo. Bio je to Pardus. nakon uspješnog razvoja pada odluka da disatra bude Debian based.
Doduše napravljen je fork kojem je ime Pisi linux. Taj fork kao da je više okrenut turskim korisnicima iako ima i nešto podrške na engleskom i još nekim jezicima. Prije je to puno bolje izgledalo. Solus koristi poliranu verziju Pardus package managera. Uf, što sam vas udavio. 
Nema veće religije od istine!
Ko kaže da mora bit nacionalna ..to ja samo tako ono kao
bolje bi bila ultra-nacionalna....
ma ne doggie-style distra bi bila idealna
ahh arch ...nikad probao ..to je glomazno
nešto malo kao puppy...kao strech dog, debian Dog...
evo pogledajte ako niste :
https://debiandog.github.io/doglinux/

ali dovraga i bestraga...svaki puppy ima problem sa rezolucijama da to nije
za vjerovat probao sam 100 verzija do sad
bolje bi bila ultra-nacionalna....
ma ne doggie-style distra bi bila idealna
ahh arch ...nikad probao ..to je glomazno
nešto malo kao puppy...kao strech dog, debian Dog...
evo pogledajte ako niste :
https://debiandog.github.io/doglinux/

ali dovraga i bestraga...svaki puppy ima problem sa rezolucijama da to nije
za vjerovat probao sam 100 verzija do sad
I am the one and only....