[RIJEŠENO] Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
andr3j

[RIJEŠENO] Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.

Post Postao/la andr3j »

Nakon par godina ne korištenja linuxa, odlučih da probam novi Linux Mint 22 Cinnamon a i koji novi kde plasma isto.
Uglavnom Prije mi je mint radio bez problema na ovom kompu ( prije 1-2 godine) .Ali sad nakon 5-10 min. rada ekran se zagasi , ono usred surfanja se zagasi.Isto mi se dešava i s Fedora-KDE-Live-x86_64-40-1.14 i Fedora-Kinoite-ostree-x86_64-40-1.14 . Ono mp3 nastavi raditi a ekran pocrni .Ode u standby i ne može se više ekran osposobiti. Jedino reset pomaže.Grafička je radeon rx 580 , ali i prije je bila ta grafička . probao sam na dva različita hdd staviti os ali dolazi do istog problema.Inače windowsi rade super . bez ikakve greške.
Ima kakvo rešenje , savijet. Podsjetnik , početnik sam . Molim manje komplicirano rešenje :) .
Zadnja izmjena: andr3j, dana/u 02 lis 2024, 21:09, ukupno mijenjano 1 put.
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.

Post Postao/la Cooleech »

Za početak, provjerio bih kako se PC ponaša s drugim napajanjem, a onda išao na samu grafičku karticu.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A kako radi ako koristiš live LM 22?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Ovo je vjerojatno problem s driverima ili power managementom (S3 state, kernel), imam istu grafičku.

Zapravo, meni se desila slična, ali još čudnija situacija.
Imam dva računala, jedan s AMD Ryzen 3600 i RX580, drugi Intel i5-12400F sa Vega56 (obje grafičke su AMD).

Na oba je bio dualboot Linux i Hackintosh (macOS). Zbog macOS na PC da bi radio su promijenjene neke postavke BIOS-a i to je uzrokovalo da se sleep poremeti. Da, na oba računala s dvije različite AMD kartice, pri čemu čak ni platforma nije ista. Oba napajanja su sa Gold 80+, nisu neka lijeva :-D

Sustav uopće nije slao računalo u sleep, već ostane da radi, monitor ne reaguje na komande, ako ostavim tako grafičkoj se zavrte fanovi na max brzinu i takvi ostanu ne kad se restartuje na tipku, već ugasi skroz preko power tipke.
Moje rješenje je bilo promjena kernela na LTS verziju i vraćanje BIOS-a na tvorničke postavke (Load Optimized Defaults).
Što je tu tačno riješilo problem, ne sjećam se, ali znam da je i Windows instaliran naknadno radi testiranja i da je sve tu radilo bez najmanjeg problema.

Uglavnom, probam još malo pretražiti tvoj problem, ali probaj malo da istražiš kako da uhvatiš logove sustava i naravno podijeli ostatak konfiguracije da vidimo da i to ne utiče na nešto od ovoga.

Pogledaj ovo za logove kako da ih uhvatiš: https://www.reddit.com/r/linuxquestions ... om_s2idle/

Također ovdje malo više o tome kako se logovi nalaze i hvataju:
https://www.linuxfoundation.org/blog/bl ... mmand-line
https://www.cyberciti.biz/faq/linux-log ... ogs-files/
https://ubuntu.com/tutorials/viewing-an ... -locations

Također provjeri ErP u BIOS-u, ako je off stavi na on: https://www.reddit.com/r/Amd/comments/p ... _time_out/

Pogledaj S3 State (Wake/Sleep) u BIOS-u kako je podešen, ali naravno prvo vidi hoće li vraćanje na zadane postavke BIOS-a išta promijeniti.

Još jedan prijedlog probaj neku drugu distribuciju, npr Ubuntu stavi na stick i ne moraš instalirati. Koristi kratko, otvori pretraživač. Ako tu sve bude ok, probaj računalo poslati u sleep i provjeri što će se dogoditi.
andr3j

Post Postao/la andr3j »

Uh puno savjeta .
Pošto vjerujem da je s hardware -om sve ok i pošto mi je linux prije par godina radio ok , te nakon što sam pročitao što je slamd64 napisao.
Odlučio sam linux mint dignuti s starijim kernelom . do sada je imao kernel 6.8.0-39-generic , a sada sam ga dignuo s 6.8.0-38-generic.
I mogu reči da evo radi sada kojih 40min. bez ikakvih problema.Vidjeti ču dalje kako če se ponašati . Po biosu baš i ne želim puno prčakati da ne sjebem nešto za windowse . Ako ovo s kernelom ne pomogne kemijat ču dalje.
Hvala svim s savjetima.
andr3j

Post Postao/la andr3j »

nakon 4 dana korištenje minta , opet se sledio i ekran je pocrnio. i nakon resta je radio neko vrijeme pa je prestala tipkaonica funkcionirati .
Pošto sam na godišnjem i neda mi se s time zafrkavati ,vratio sam se na windows :) .
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A ništ, probaj ponovno za godinu dvije, možda bu više sreće :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Na forumu Minta i na drugim izvorima vidio sam više prijava ovog problema s predloženim rješenjima, ali ne želim se opet nabacivati linkovima kao blatom, jer osobno nikad nisam imao ovakvih problema dok sam koristio Mint.
andr3j

Post Postao/la andr3j »

rudar je napisao/la: 07 kol 2024, 09:54 Na forumu Minta i na drugim izvorima vidio sam više prijava ovog problema s predloženim rješenjima, ali ne želim se opet nabacivati linkovima kao blatom, jer osobno nikad nisam imao ovakvih problema dok sam koristio Mint.
A ni ja do sada nisam imao ovih problema. budem bacio oko na mint forum.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nisam probao LM 22, ali sam negdje pročitao/čuo da se kod njega nativno koristi wayland pa je možda s njime/u njemu problem u kombinaciji s tvojim hardverom,... probaj prebaciti na xorg pa vidi da li se i dalje ruši.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"