LM 22 je još uvijek na x11 .
[RIJEŠENO] Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.
Hvala za info, krivo sam onda zapamtio pročitano ili je to tada bilo nečije razmišljanje.
Si probao možda LMDE 6 na tom hardveru?
Si probao možda LMDE 6 na tom hardveru?
Pogledaj https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=425491 i https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=405349
Osim toga, možeš pokušati utipkati
Kod: Označi sve
xrandrKod: Označi sve
xrandr -sRe: Linux Mint 22 Cinnamon , ekran se zagasi nakon kojih 5-10 min.
Probao sam i fedoru 40 sa kernelom 6.8 i 6.10 i dolazilo je do problema da monitor samo pocrni i neda sliku . ili ako se monitor fizički zagasi pa upali slike više nema.
Sada sam na linux mintu 21.3 kernel 5.15.0-91-generic , i sve radi super . nema nikakvih problema .
Izgleda da kernel 6.6 , 6.8 , 6.10 ima nekakvih problema sa radeon rx 580 grafičkom ( bar sam samo te isprobao )
Strah me isprobati kernel 6.8.0-40 na mint 23.1 , da ne ode sve kvragu
Sada sam na linux mintu 21.3 kernel 5.15.0-91-generic , i sve radi super . nema nikakvih problema .
Izgleda da kernel 6.6 , 6.8 , 6.10 ima nekakvih problema sa radeon rx 580 grafičkom ( bar sam samo te isprobao )
Strah me isprobati kernel 6.8.0-40 na mint 23.1 , da ne ode sve kvragu
Meni se ekran gasio zbog Screensaver koji dolazi na Linux Mint.
U System Settings treba otvoriti Power Management i tamo isključiti da se sustav gasi.

U System Settings treba otvoriti Power Management i tamo isključiti da se sustav gasi.

Linux Mint 22.3 "Zena" Cinnamon / Samsung Galaxy A55 5G
MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
Meni se znao zagasiti usred rada . bilo za 2 min ili za 25 min itd . nije do Screensavera
Onda ne znam. Kada sam sve podesio u Screensaver i Power Management sve radi u redu na Linux Mint 22. Linux Mint 21.3 radi ti u redu, a ostalo pravi probleme. Čudno.
Linux Mint 22.3 "Zena" Cinnamon / Samsung Galaxy A55 5G
I tako naoružan ja s strpljenjem , pročitanih dosta savjeta sa raznih foruma , pregledanih dosta videa , s kartonom pive . Krečem u popravak.
Prvo krečem s update-om biosa . Bios skoro pa nov , ono iz 2019 godine
.
Napravim update , pokrenem komp a komp se čuje koda je avion . Ventilatori vrište . Nakon još par videa sredim i te ventilatore . Pokrečem live mint 22 , i kada ono radi lijepo , bez problema.
Radim timeshift na mint 21.3 i radim upgrade na mint 22. Nakon par zastoja i pogledanih još par video , upgrade je gotov i za sada mogu reči da cijeli dan sve radi lijepo. Nema nestajanja slike , kada zagasim monitor pa ga upalim slika odmah dodje .
Ja zadovoljan . Znači problem je bio u starom biosu . ( bar se nadam da je to to ).
Uglavnom hvala svima na savjetima.
Prvo krečem s update-om biosa . Bios skoro pa nov , ono iz 2019 godine
Napravim update , pokrenem komp a komp se čuje koda je avion . Ventilatori vrište . Nakon još par videa sredim i te ventilatore . Pokrečem live mint 22 , i kada ono radi lijepo , bez problema.
Radim timeshift na mint 21.3 i radim upgrade na mint 22. Nakon par zastoja i pogledanih još par video , upgrade je gotov i za sada mogu reči da cijeli dan sve radi lijepo. Nema nestajanja slike , kada zagasim monitor pa ga upalim slika odmah dodje .
Ja zadovoljan . Znači problem je bio u starom biosu . ( bar se nadam da je to to ).
Uglavnom hvala svima na savjetima.