[RIJEŠENO] CSM configuration is disabled

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Optimus
Spol: M

Re: CSM configuration is disabled

Post Postao/la Optimus »

rudar je napisao/la: 30 sij 2025, 18:45 Ne možeš podići nijedan OS?
Podižem glavni grub Patriot - Debian, uz LMDE6, ali sam izgubio Windowse i mogućnos Boot Menu F12
BIOS setup prepoznaje samo Debian...
rudar

Post Postao/la rudar »

Spomenuo sam da sam nedavno imao problema prilikom podizanja sustava i nadogradio sam Grub. O tome više ovdje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?t=15078

To mi naposljetku ipak nije pomoglo i instalirao sam novi OS, a dodatašnji pregazio. Nakon toga više nisam imao teškoća.

Na ranijem linku koji sam naveo tvrdi se da se problem s Biosom rješavao ugradnjom dodatne (vanjske) grafičke kartice u matičnu ploču. Druga je mogućnost prebaciti MBR u GPT pomoću Disk Managera i srodnih programa, što je prilično riskantno. Imaš na raspolaganju Mint i Debian, kako vidim, pa možeš ipak krenuti tim putem, ako želiš.

Ukoliko pak možeš dignuti neku Live distru i ona normalno funkcionira, preporučio bih ti da učiniš isto što i ja: sve bitne podatke presnimi na vanjski disk i onda ponovo instaliraj OS. Ono što se nalazi na disku s Windowsima trebalo bi biti dostupno kroz Debian i Mint. Nemam drugih savjeta, nažalost.
Optimus

Post Postao/la Optimus »

rudar je napisao/la: 31 sij 2025, 11:24 Spomenuo sam da sam nedavno imao problema prilikom podizanja sustava i nadogradio sam Grub. O tome više ovdje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?t=15078

To mi naposljetku ipak nije pomoglo i instalirao sam novi OS, a dodatašnji pregazio. Nakon toga više nisam imao teškoća.

Na ranijem linku koji sam naveo tvrdi se da se problem s Biosom rješavao ugradnjom dodatne (vanjske) grafičke kartice u matičnu ploču. Druga je mogućnost prebaciti MBR u GPT pomoću Disk Managera i srodnih programa, što je prilično riskantno. Imaš na raspolaganju Mint i Debian, kako vidim, pa možeš ipak krenuti tim putem, ako želiš.

Ukoliko pak možeš dignuti neku Live distru i ona normalno funkcionira, preporučio bih ti da učiniš isto što i ja: sve bitne podatke presnimi na vanjski disk i onda ponovo instaliraj OS. Ono što se nalazi na disku s Windowsima trebalo bi biti dostupno kroz Debian i Mint. Nemam drugih savjeta, nažalost.
Pošteno je ipak da se pospem pepelom, jer sam Secure Boot Enable / Disable tražio na pogrešnom mjestu, tako da mi je povratak na Disable vratilo sve Boot opcije, ali ne i Windows u os-prober... To sam riješio sa novom instalacijom LM 22.1 pored LMDE6... Ima tu još zbunjoze, ali od sada malo pažljivije, u svakom slučaju, Hvala na suradnji!
rudar

Re: [RIJEŠENO] CSM configuration is disabled

Post Postao/la rudar »

:thmb-up
Odgovori