Ima li netko volje da savjetuje nadogradnju ovoga računala, tako da ne krenem u pogrešnu kupovinu... jer se već cca osam godina vrti glavni Patriot Burst 240 GB SSD disk, tako da želim preduhitriti eventualne probleme... Hvala!
Jel to ovaj model PC-a?
Ako je, onda imaš popis komponenti koje su se tvornički ugrađivale s time da se danas ne isplati nadogradnja SSD-a s manjim od 1TB.
Kaj se RAM-a tiče - što više to bolje iako te ne bi te ubilo da si odmah u prvom postu napisao koje su komponente u tvom PC-u jer od njih ovisi i ostatak nadogradnje.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone je napisao/la: ↑30 kol 2025, 23:06
Jel to ovaj model PC-a?
Ako je, onda imaš popis komponenti koje su se tvornički ugrađivale s time da se danas ne isplati nadogradnja SSD-a s manjim od 1TB.
Kaj se RAM-a tiče - što više to bolje iako te ne bi te ubilo da si odmah u prvom postu napisao koje su komponente u tvom PC-u jer od njih ovisi i ostatak nadogradnje.
Do prije pola godine imao sam Fujitsu P756. Otišla je matična, ali SSD još uvijek dobro radi (hvala @bertoneu na savjetima, pisao sam o tome pod temom Linux i hardver).
Kupio sam to računalo kao rabljeno, od ovlaštenog prodavača s urednim jamstvom od jedne godine. Trajalo mi je tri godine, ali ipak sam se nadao da će potrajati dulje. Zato taj eksperiment ne smatram posve uspješnim.
Uglavnom, na temelju osobnog iskustva savjetujem provjeru matične, prije željenih nadogradnji.
Edit: predlažem da se ovaj upit premjesti pod Linux i hardver, jer nema veze s Debianom.
bertone je napisao/la: ↑30 kol 2025, 23:06
Jel to ovaj model PC-a?
Ajmo ispočetka,... prvo jel to taj komp sa linka i drugo je li tako teško napisati svojim riječima što imaš u kompu,... tu pogotovo mislim na RAM i broj SATA konektora na MBO, znači imam 2 ili 4 utora za RAM, jedan zauzet sa (GB RAMA (ili dva zauzeta sa 2x4 GB RAM-a) i tri slibodna (ili dva slobodna).
rudar je napisao/la: ↑31 kol 2025, 10:36...
Edit: predlažem da se ovaj upit premjesti pod Linux i hardver, jer nema veze s Debianom.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
...Ajmo ispočetka,... prvo jel to taj komp sa linka i drugo je li tako teško napisati svojim riječima što imaš u kompu,... tu pogotovo mislim na RAM i broj SATA konektora na MBO, znači imam 2 ili 4 utora za RAM, jedan zauzet sa (GB RAMA (ili dva zauzeta sa 2x4 GB RAM-a) i tri slibodna (ili dva slobodna).
Pa kada smo još na ovoj temi, oprosti ako nisam ovo objasnio na pravi način.
Ovo je sa Računa Rshop:
- Fujitsu Esprimo P757 i5-7600, 8GB DDR4, SSD;
a ovo je izvod sa *.pdf-a sa tvog linka:
- Intel® Core™ i5-7600 processor (4 Cores / 4 Threads, 3.50 GHz, up to 4.1 GHz, 6 MB, Intel® HD Graphics 630)
Stanje na MBO:
PCIE_X1 x 2 slobodno
PCIE_X16 x 2 slobodno
RAM 4 x 8GB (1 slot zauzet, u računalu oznaka na RAMu -> 8GB 1Rx8 PC4-2400T-UA2-11) - 3 slobodna
SATA3 x 4 (W10 – 1 zauzet, ne koristim ga, Micron 1100 MTFDDAV256TBN 240GB), - sa 3 mogu manipulirati
Ok, obzirom da imaš četiri RAM utora, za početak dokupi još jednu pločicu od 8 GB jer kasnije možeš dodati još RAM-a ako zaželiš, da imaš samo dva utora onda bi odmah preporučio da uzmeš 16 GB jer imaš smanjeni prostor za kasniju nadogradnju.
Što se tiče SSD-a, uzmi obični 2,5" SSD od barem 1 TB i spoji ga na slobodni SATA konektor na MBO, prije spajanja samo provjeri koje su brzine prijenosa podataka na SATA konektorima (u manualu) jer znam da je Lenovo znao stavljati konektore različitih brzina (nisu iste brzine potrebne za CD/DVD ili HDD ili SSD) pa ga priključi na najbrži i to je to.
Ići na Nvme SSD preko PCIE kartice po meni nije isplativo jer je bolje razliku u cijeni uložiti u veći 2,5" SSD ili otići na ćevape.
PS. RAM ne moraš kupovati novi, da se naći polovni povoljno pa za razliku možeš opet na ćevape
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone je napisao/la: ↑08 ruj 2025, 11:17
Ok, obzirom da imaš četiri RAM utora, za početak dokupi još jednu pločicu od 8 GB jer kasnije možeš dodati još RAM-a ako zaželiš, da imaš samo dva utora onda bi odmah preporučio da uzmeš 16 GB jer imaš smanjeni prostor za kasniju nadogradnju.
Što se tiče SSD-a, uzmi obični 2,5" SSD od barem 1 TB i spoji ga na slobodni SATA konektor na MBO, prije spajanja samo provjeri koje su brzine prijenosa podataka na SATA konektorima (u manualu) jer znam da je Lenovo znao stavljati konektore različitih brzina (nisu iste brzine potrebne za CD/DVD ili HDD ili SSD) pa ga priključi na najbrži i to je to.
Ići na Nvme SSD preko PCIE kartice po meni nije isplativo jer je bolje razliku u cijeni uložiti u veći 2,5" SSD ili otići na ćevape.
PS. RAM ne moraš kupovati novi, da se naći polovni povoljno pa za razliku možeš opet na ćevape
Hvala na pametnim savjetima, ovo za ćevape posebno...