A da se ipak nađe vremena iz poglavlja 'Za nove korisnike'... ali ovdje nije slučaj samo za nove Linux korisnike, već i nove pc-info korisnike...
[RIJEŠENO] Kako preformatirati NTFS particiju u ext4
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: [RIJEŠENO] Kako preformatirati NTFS particiju u ext4
PC koristim oko 2 desetljeća. Sve do prošle godine sam imao Windowse i bio sam nad prosječni korisnik Windowsa. Windowsi mi se više nisu sviđali, pa sam prešao na Linuxe.
Linux Mint 22.2 "Zara" Cinnamon / Samsung Galaxy A55 5G
MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
Hvala na odgovoru. Međutim, ako je tome tako, onda gubiš vrijeme na forumu.
Da se ovdje vrate i majstori iz davnina, @drone, @Lutherus, @shicy, @jura, @Fugu, @calisto, @abzeenth, @nicky (čast i sve najbolje od srca njima i svima koje sam sad zaboravio), ne bi ni svi zajedno bili brzi i učinkoviti u rješavanju ovakvih problema kao AI danas.
Prije desetak-petnaestak godina dok su se ovdje vodile žive rasprave o jednom nam i jedinom Linuxu (a "Linuxi" ne postoje, Linux je jedan i Linux je kernel, staro pravilo što su me ovdje naučili), ponekad čak na rubu incidenta i izbacivanja iz foruma, nije bila bit samo u rješavanju pojedinih teškoća vezanih uz software ili čak hardware, nego ljudska toplina, riječ, šala, ponekad i dobrodošla utjeha i poticaj.
Život teče dalje, mijenjaju se interesi i sklonosti, mijenjaju se evidentno i pristupi u rješavanju tehničkih problema, ali barem uspomene ostaju. Znalo se manje (ja vjerojatno ni dan-danas ne znam puno više nego tih davnih godina), no druženja je bilo više, a osobito razmjene ideja. Zato sam te i pitao kako si točno (korak po korak) riješio svoj problem, jer sam otprije navikao baš zahvaljujući ovom forumu na razmjenu ideja. No, to je osobna stvar.
Usput, ponukan tvojim upitima ovdje pratio sam srodne rasprave na službenom forumu Linux Minta. Tamo su načelno zaključili da su problemi ove vrste bili češći uz Cinnamon kao radno okruženje, nego uz Mate ili Xfce, što znači da Nemo kao upravitelj programa ima poneki nedostatak koji se ovdje jače osjeća. Nadam se da će njihovi razvijatelji u skoroj budućnosti riješiti problem (možda samostalno, što bi bilo bolje, a možda i uz AI).
Pozdrav!
Prvo što radim kad imam problem idem na forum. Nisam baš ljubitelj AI. Ne mogu ljudi biti cijelo vrijeme na forumu i pomagati drugima. Ljudi imaju i svoje obveze. Kada u AI unesem problem, zatraži mi neke podatke s Terminala i slično. Ja im pošaljem i oni rješavaju problem. Događa se da i zabrljaju stvar. Meni je ChatGPT zabrljao stvar, a AI je to ispravio. Možda se u budućnosti dogodi i suprotno, a možda oba zabrljaju ili oba pomognu. Zahvalan sam svima na forumima, pa tako i na ovom forumu koji pomažu nama koji imam probleme s računalom i slično.
Linux Mint 22.2 "Zara" Cinnamon / Samsung Galaxy A55 5G
Dobro zboriš, prije smo se puno više smijali i zezali,... nekidan sam trebao nešto iz teme o eOsobnoj pa čitajući postove dođem i do ovogrudar je napisao/la: ↑01 stu 2025, 18:55 ... Prije desetak-petnaestak godina dok su se ovdje vodile žive rasprave o jednom nam i jedinom Linuxu (a "Linuxi" ne postoje, Linux je jedan i Linux je kernel, staro pravilo što su me ovdje naučili), ponekad čak na rubu incidenta i izbacivanja iz foruma, nije bila bit samo u rješavanju pojedinih teškoća vezanih uz software ili čak hardware, nego ljudska toplina, riječ, šala, ponekad i dobrodošla utjeha i poticaj...
To je još prilično recentan primjer, pamtim(o) i one desetak i više godina stare. Nemam ništa pametnije za reći nego:
Pozdrav dragim starim forumašima, ma gdje bili!
Uz neizbježnu mrvicu patetike