to bi trebala biti prava stvar.. can't wait
koje linuxe
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: koje linuxe
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
dual boot sam koristio..ali sad na kompu imma win 7 i jos budem stavio xp da mogu za skolu raditi stvari.. a taj xp mi odmah dobro dođe za iprobavanje...
posto imam jos dijelovaza za dva komp-a .. a nesto se bude promjenilo..bit ce mala zamjena..pa tako da planiram sklepati jedan komp samo za linux-e..
moj ti je savjet da na kompu imaš windowse i linux, koji god oćeš 
u početku ćeš se izbeštimat dok ne uštimaš sve šta ti triba (kodeci, printeri i sl.) a posli ćeš zaboravit na winse
u početku ćeš se izbeštimat dok ne uštimaš sve šta ti triba (kodeci, printeri i sl.) a posli ćeš zaboravit na winse
Skini ti samo ovu curu i uzivaj http://www.linuxmint.com/download.php
.Inace i ova verzija sa xfce je odlicna iako je jos beta 
to je najbolje..ali na win nebudem zaboravio kad sam stano u njemu..u skoli i svuda..Shicy je napisao/la:moj ti je savjet da na kompu imaš windowse i linux, koji god oćeš
Evo da se i ja ukljucim. Nov sam s linuxima, koristim Ubuntu 9.04 nekih skoro tri mjeseca kao svoje drugo racunalo. Koristim ga za osnovnu obradu fotografija i ono office work + internet. Totalno bazicno.
I iako sam nadobudan za koristenje Linux-a (jer je free software i jer ne volim MS nikako) moram reci da nisam stekao dobre dojmove.
Evo o cemu je rijec:
Naime prvi je problem iskrsnuo sa compizom koji "stuca" tj ima one smetnje uzrokovane grafickom karticom. E sad meni animacije i điđe miđe nisu presudne no to steka i kad poiskljucujem ... po cemu zakljucujem da je kompiz "must have" da bi grafika radila pa i ona bazicna?
Ovo ostavlja nesiguran feeling dok se radi naproasto jer stvari poskakuju i ne djeluju "solidno".
Dalje zapravo je sistem (barem meni) prilicno nestabilan. Prilikom rada (zaista nista zahtjevno) samo se zgasi ... ali ono ne sleep ne hibernate ... shut down.
(primjetih da je to bilo par puta prilikom rada u Open officeu ... no ne isklucivo).
Applikacije dosta lako smrznu (govorim o onom tamno sivom layer koji na neko vrijem prekrije app). Odmrznu se ... istina, no nije bas da koristim neznam kakve applikacije. Rekao bih da je Browser najzahtjevnija a specsi nisu bas toliko losi AMD 1.85 il tak nest dual, te 2 gb rama (hp laptop). Po meni bas toga ne bi smjelo biti.
Pa onda recimo iz neznam kojeg razloga nisam uspio apstrahirati nikakav uzorak koji bi ukazao na uzrok, svi browseri kazu da su offline te kao takvi ne mogu na net?
Rjesenje je do sad bio samo restart.
I tako ima toga. Prvi razlozi mog negodovanja prema windowsima su bili nestabilnost rusenje ... standard jeli. No moram reci da isti stroj puno stablinije sljaka u XP-u ... a bome i i wrti graficke programe koji vise i zahtjevaju ... tako da
.
E sad ... treba li raditi re-install. (ako da to je bome kratak vjek izmedju instalacija) ... ili probati drugu neku verziju tipa 8.01? Jel cisto do 9.04 ili je to tak sa ubuntu-om?
E da sucelje mi nije bas najljepse.
Ili da probam neku drugu distribuciju; SUSE?, Mandriva?
Stabilnost i relativna jesdnotavnost upotrebe mi je glavna.
Sto je sa KDE jel to zahtjeva jacu masinu ili ?
Jeli stabilnije?
Sto propustam?
Hvala svima.

I iako sam nadobudan za koristenje Linux-a (jer je free software i jer ne volim MS nikako) moram reci da nisam stekao dobre dojmove.
Evo o cemu je rijec:
Naime prvi je problem iskrsnuo sa compizom koji "stuca" tj ima one smetnje uzrokovane grafickom karticom. E sad meni animacije i điđe miđe nisu presudne no to steka i kad poiskljucujem ... po cemu zakljucujem da je kompiz "must have" da bi grafika radila pa i ona bazicna?
Ovo ostavlja nesiguran feeling dok se radi naproasto jer stvari poskakuju i ne djeluju "solidno".
Dalje zapravo je sistem (barem meni) prilicno nestabilan. Prilikom rada (zaista nista zahtjevno) samo se zgasi ... ali ono ne sleep ne hibernate ... shut down.
Applikacije dosta lako smrznu (govorim o onom tamno sivom layer koji na neko vrijem prekrije app). Odmrznu se ... istina, no nije bas da koristim neznam kakve applikacije. Rekao bih da je Browser najzahtjevnija a specsi nisu bas toliko losi AMD 1.85 il tak nest dual, te 2 gb rama (hp laptop). Po meni bas toga ne bi smjelo biti.
Pa onda recimo iz neznam kojeg razloga nisam uspio apstrahirati nikakav uzorak koji bi ukazao na uzrok, svi browseri kazu da su offline te kao takvi ne mogu na net?
Rjesenje je do sad bio samo restart.
I tako ima toga. Prvi razlozi mog negodovanja prema windowsima su bili nestabilnost rusenje ... standard jeli. No moram reci da isti stroj puno stablinije sljaka u XP-u ... a bome i i wrti graficke programe koji vise i zahtjevaju ... tako da
E sad ... treba li raditi re-install. (ako da to je bome kratak vjek izmedju instalacija) ... ili probati drugu neku verziju tipa 8.01? Jel cisto do 9.04 ili je to tak sa ubuntu-om?
E da sucelje mi nije bas najljepse.
Ili da probam neku drugu distribuciju; SUSE?, Mandriva?
Stabilnost i relativna jesdnotavnost upotrebe mi je glavna.
Sto je sa KDE jel to zahtjeva jacu masinu ili ?
Jeli stabilnije?
Sto propustam?
Hvala svima.
Debian 10, Windows 10, MacOS
- kova-ng
- Spol: M
meni se znalo događat da mi se čestoi smrzavao bez nekog posebnog razloga, normalan rad, na kraju sam ustanovio da je problem u hard disku, jer je bio prilično star (maxtor 40 GB ata), na sata disku su mi bili podaci i windoze, pa sam obrisao win i na satu instaliro ubuntu. radi bez problema.
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
meni ubuntu 9.04 radi bez greške, a grafička mi je integrirana tako da compiz 0 bodova
ne smrzava se nikako hvala Bogu a i brži mi je od XP-a
najbolje je šta nema onog vrimena da komp "dođe sebi" kad se digne XP... ovde lipo kad se diga sustav moš odma radit bez ikakvih živciranja XD
ne smrzava se nikako hvala Bogu a i brži mi je od XP-a
najbolje je šta nema onog vrimena da komp "dođe sebi" kad se digne XP... ovde lipo kad se diga sustav moš odma radit bez ikakvih živciranja XD
Shicy ja i ti nemamo compiz zato sto imamo najgore graficke cijelog svijeta