Koristim Ubuntu 9.04 i imam slijedeće pitanje :
Kako konfigurirati bridge konekciju da se server koji je spojen na eth0 IP 10.125.190.100 stavi u bridge sa
wifi konekcijom koja koristi VPN za spajanje na internet tako da net bude dostupan serveru odnosno da bude
server dostupan sa neta dok je laptop spojen bežićno na internet.
IP laptopa 10.125.190.101
IP servera 10.125.190.100
gateway 10.125.190.1 - (mikrotik na tavanu)
VPN 10.125.131.1
user : user
password : pass
Skinuo sam bridge-util paket ali neznam kako ga koristiti.
umro je Einstein,umro je Tesla a i meni nešto nije dobro
poštar je napisao/la:Koristim Ubuntu 9.04 i imam slijedeće pitanje :
Kako konfigurirati bridge konekciju da se server koji je spojen na eth0 IP 10.125.190.100 stavi u bridge sa
wifi konekcijom koja koristi VPN za spajanje na internet tako da net bude dostupan serveru odnosno da bude
server dostupan sa neta dok je laptop spojen bežićno na internet.
Za bridgeanje ti ne treba nikakav poseban program ili alat. Za to je u linuxu zadužen "firewall", a te se mogućnosti zovu maskarada (Masquerading) i prosljeđivanje portova (port forwarding). Ključna riječ je iptables.
Nisam siguran da li sam skužio shemu:
* laptop ima pristup Internetu preko VPN-a
* server je u ovom slučaju klijent laptopa koji može na Internet, odnosno laptop glumi router serveru (?)
* što je ovaj mikrotik u cijeloj priči? Na njega se spaja laptop?
server --(eth0)--> laptop (router) --(WLAN/VPN)--> Internet?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
laptop glumi router serveru.Mikrotik zapravo nema veze osim što ga koristim za pritup na lokalnu wifi mrežu u Vrbovcu.Na taj način (VPN-om) koristim šerani internet (doma nemam ADSL).
Znači htio bih da kad se sa lapom spojim na MT (wirelless) i preko VPN-a se spojim na net da mi server koji je LAN-om spojen na laptop bude dostupan sa mreže i neta.
Možda je sad stvar jasnija.
Ono što ne kužim je to da u network manageru nijgdje ne vidim mogućnost kako to umrežiti a neznam za neku
opciju kao npr. u win da se dvije konekcije stave u bridge.
Hvala na savjetu mislim da kužim o čemu se radi.Pokušat ću to danas popodne pa javim rezultat istraživanja.
Zapravo možda ima i jednostavnija varijanta a ta je da se u server ubaci vajer kartica i sve konfigurira na njemu ali je trenutno ova varijanta nužna jer nemam karticu viška (nažalost).