VirtualBox

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pegasus

Re: VirtualBox

Post Postao/la Pegasus »

Mislim da nisam dobro objasnio što želim.
Već imam virtualbox na "full screen" ali windowsi u njemu nisu, postoji nekakav bijeli rub oko njih.
Maksimalna rezolucija windowsa u wbox-u je 1024 x 768. A moj laptop može do 1680 x 1050 na kojima radi ubuntu.
Dakle, mene zanima kako postaviti wbox da prikazuje windowse preko cijelog ekrana sa rezolucijom 1680 x 1050.

P.S. Probao sam u ubuntu-u smanjiti rezoluciju i tada bih dobio windows preko cijelog ekrana,
ali su se ikone izobličile i postale prevelike.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

U tom slučaju moraš pritisnuti desni CTRL+G

trebalo bi raditi
Pegasus

Post Postao/la Pegasus »

Probao sam, ali nije uspjelo. Naišao sam na netu upute da treba instalirati Guest Additions.
Kad napravim "Devices -> Install Guest Additions" ništa se ne dešava. Još se i spominje .iso fajl kojeg nigdje ne mogu naći.
Jel za to trebam biti spojen na net i gdje se nalazi taj iso fajl.
Tj. kako instalirati taj Guest Additions?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, to moraš instalirati, bez toga ne ide, jer se na taj način instaliraju driveri unutar guest mašine.

Ne skidaš ga sa interneta, taj se .iso file zove VBoxGuestAddittions.iso i nalazi se u direktoriju gdje je instaliran VirtualBox. Na vrhu prozora virtualne mašine imaš meni Devices - Install Guest Additions...
ili mountaj .iso koji sam spomenuo i dalje samo prati instalaciju.
Pegasus

Post Postao/la Pegasus »

Zanima me pitanje sa početka ove priče:
"Kako povezati host i guest računalo u VirtualBox-u? Neki shared dir ili pristup particijama možda?"

Proboa sam onaj link, ali više ne radi. A također ni ono sa rapid-a. Skine mi fajl veličine svega 0 kb.
Sory što ponavljam pitanje ali ne mogu naći odgovor (..ili ga ne znam naći :oops: ) preko google-a.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

To ti ide ovako:

1. Host sistem je Linux, a guest sistem su windowsi
2. U Guest sistemu instaliraš Guest additions preko menija Devices/Install guest additions.
3. Na Host sistemu (Linuxu) unutar svg home direktorija napraviš direktorij npr. windows
4. Pod menijem Devices/Shared Folders napišeš ime foldera kako će se zvati na Guest mašini. Folder Path je putanja do windows direktorija na Host mašini, a Folder name je ime foldera na Guest mašini (windowsima)
5. u Guest mašini otvoriš "My Networking Places" -> "Entire Network" -> "VirtualBox Shared Folders" i tu je tvoj shared folder koji je poveznica između Hosta i Guesta (LInuxa i Windowsa)

Probaj..
Pegasus

Post Postao/la Pegasus »

USpio sam napraviti share folder između njih dvoje, ali sada imam novi problem. Ne radi mu USB pod windowsima.
U početku uopće nisam imao USB emulacija prikazanu, ali sam uspia naći preko neta kako to rješiti (dodavanjem par linija koda ).
A sada kada označim USB emulacijU opet nema ništa od usb-a.
Kako namjestiti da to radi?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Najvjerojatnije je problem sa pravima pristupa USB fs-u od strane korisnika.
Provjeri za početak da li si član vboxusers grupe. Ako nisi, prvo si dodijeli tu grupu...
Onda ćemo vidjeti dalje.

Treba instalirati Virtualbox full version, a ja to nisam bio napravio (The VirtualBox binaries are available free of charge for personal and evaluation use)

Vidi dolje, za pocetnike

Part 1: Adding the Innotek repository
1. Go to the download page on the VirtualBox site
2. Under the VirtualBox binaries heading you will find a list of repositories for debian based systems. Copy the line for gutsy (top line at the time of this posting)
3. Now download innotek's public key (this will bring up a simple webpage containing a lot of text - in Firefox: File > Save page as... > and save innotek.asc to the Desktop)
4. Open Synaptic Package Manager, click Settings and then the Third-Party Software tab
6. Click add and paste the repository information you copied from the VirtualBox site
7. Now click the Authentication tab
8. Click the Import Key File button and select the innotek.asc file from your desktop
9. Close the Software Repositories dialogue and click the Reload button in Synaptic Package Manager

Part 2: Installing VirtualBox

1. If you are also reading the VirtualBox instructions, ignore the sentence about additional libraries as the dependencies will be taken care of by Synaptic
2. Use Synaptic Package Manager and search for VirtualBox, Mark it for installation (you'll see the dependent libraries get added) and apply the changes
3. After VirtualBox has been installed, you will need to logout of Gnome and log back in again. This is so that the new virtualbox group is actually added (there is likely a more efficient way to do this but I am unaware of it - please let me know if you know)
4. Once you are logged back in, go to Users and Groups, click Manage Groups, select virtualbox and add your user(s) to the group
5. Now you should be able to go to Applications > System Tools and launch VirtualBox
Pegasus

Post Postao/la Pegasus »

Jel se mogu kako igrati igre na virtualbox-u za koje je potrebno Directx 9. Pokrene mi sve starije (Directx7), a novije neće.
P.S. Nije problem u hardveru jer ih je uredno pokrićao dok sam imao samo win xp.
csx

Post Postao/la csx »

jel tko proba cod2 igrat prek toga? :))
Odgovori