Dominacija Linux desktopa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Dominacija Linux desktopa
Sto mislite da li Linux Desktop-i bi mogli dominirati sve vise na Desktop platformi i da li je sve bolji od konkurentnih BSD distribucija i slicnih. Da li Linux moze konkurirati ostalim OS-ovima i dominirati na trzistu? Da li ce ljudi koristiti svaki dan i koristiti ga kao normalnu pojavu (standardni OS)?
Ja mislim da Linux distribucije opako cilja na publiku i da opasno dominira na Desktop trziste. Sigurno, ali polagano ide.
Ja mislim da Linux distribucije opako cilja na publiku i da opasno dominira na Desktop trziste. Sigurno, ali polagano ide.
http://www.motigo.com > sve za skole, ucenike, nastavnike i roditelje, besplatna prijava | Marin Šagovac
Re: Dominacija Linux desktopa
Eto, sve si rekaophreakbox je napisao/la: Ja mislim da Linux distribucije opako cilja na publiku i da opasno dominira na Desktop trziste. Sigurno, ali polagano ide.
BSD namijenjen za desktop je FreeBSD, PCBSD, DragonFly BSD i ugašeni DesktopBSD. Ostale Free/BSD bazirane distribucije su suviše specijalizirane da bi se uvrstile kao desktop OS. Dok na GNU/Linux strani imaš bezbroj distribucija. Neznam po kojem pogledu bi to GNU/Linux bio bolji od BSD-a, osim po pitanju bržeg razvoja, veće podrške zajednice, uvrštavanja novih tehnologija i bolje hardverske podrške. Ili da se radi usporedba stabilnosti, sigurnosti, standardnih mogućnosti, kernela, default filesystema, administracije sistema itd...
John Dvorak kao lajavac koji je pljuvao po GNU/Linuxu, predviđa da će GNU/Linux preuzeti primat na desktopu. Uspoređuje Microsoft i GNU/Linux sa pričom o kornjači (GNU/Linux) i zecu (Microsoft) u zadnjem broju BUG-a 205. Veli pomalo šeprtljavo da je Linux dostigao razinu Windowsa 95 i opasno se približava Windowsima 2000, vjerovatno misleći na jednostavnost korištenja.
Piše da je priroda Open Sourcea da napreduje iznimno sporo, kao kornjača. Microsoft kao zec pretrči konkurenciju, ne radi ništa dok ga konkurencija ne sustigne (tipičan primjer IE vs Firefox).
John Dvorak kao lajavac koji je pljuvao po GNU/Linuxu, predviđa da će GNU/Linux preuzeti primat na desktopu. Uspoređuje Microsoft i GNU/Linux sa pričom o kornjači (GNU/Linux) i zecu (Microsoft) u zadnjem broju BUG-a 205. Veli pomalo šeprtljavo da je Linux dostigao razinu Windowsa 95 i opasno se približava Windowsima 2000, vjerovatno misleći na jednostavnost korištenja.
Piše da je priroda Open Sourcea da napreduje iznimno sporo, kao kornjača. Microsoft kao zec pretrči konkurenciju, ne radi ništa dok ga konkurencija ne sustigne (tipičan primjer IE vs Firefox).
- glaskoncILLa
bsd u bilo kojem obliku je jos daleko po mogucnostima kao desktop, iako je kao serverski os u nekim stavrima napredniji, pogotovo vezanima za ip stack..
mislim da ni nema previse interesa za guranje prevelike energije u razvoj u tom smjeru, vecina ljudi koji ga koriste su asketskih zahtjeva i dobro se snalaze u terminalu..
sto se tice dominacije linuxa kao desktopa, iskreno mislim da se to nece nikad dogoditi..
mislim da ni nema previse interesa za guranje prevelike energije u razvoj u tom smjeru, vecina ljudi koji ga koriste su asketskih zahtjeva i dobro se snalaze u terminalu..
sto se tice dominacije linuxa kao desktopa, iskreno mislim da se to nece nikad dogoditi..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
-
The Acacia Strain
- Spol: M
dokle god opensource radi tako sporo, a microsoft trči, napredak će i dalje biti u malim razmjerima. jer linux zna napraviti, a microsoft još bolje zna ukrasti. microsoft ima para za promovirat svoj OS i ostale derivate na sto načina, a prosječnim windows korisnicama će uvijek past na pamet isprobat radije novi windows nego linux, jer tamo ima "sve"(igrice, programe koje koristi, ...)
pošto nisam gejmer koji ih 2-3 godine nikakve namjere i nemam za povratak na windows. jedino mi je žao što ne postoje bolje alternative Adobe CS3/4 programima, al nvrmnd...
pošto nisam gejmer koji ih 2-3 godine nikakve namjere i nemam za povratak na windows. jedino mi je žao što ne postoje bolje alternative Adobe CS3/4 programima, al nvrmnd...
Možda neće biti dominantan u smislu da preuzme veliki dio tržišnog kolača ali će biti sila sa kojom se računa. Prosječnom korisniku je već sada GNU/Linux dovoljan, za surfanje, e-mail i slične radnje. Nije ni čudo da Microsoft prodaje OEM Windowse za šaku riže u Kini i povoljan i okljaštren Windows za netbookove. Ali dumpingom cijena ne može konkurirati nečemu što je GPL, OpenSource, Free Software, BSD license. 
GPL bazirani software ne može Microsoft ukrasti, može samo iskopirati neke ideje, ali ne i kod.
OpenSource je parna lokomotiva, spor start ali kada se pokrene ide punom snagom. Firefox je uspio postati popularan web browser i tu je IE izgubio bitku upravo svojom stagnacijom, sigurnosnim propustima i teško može ponovno steći veću popularnost. Ni najbolja promocija i novci nisu uspjeli Microsoftu pomoći u boljim prodajnim rezultatima Viste.The Acacia Strain je napisao/la:dokle god opensource radi tako sporo, a microsoft trči, napredak će i dalje biti u malim razmjerima. jer linux zna napraviti, a microsoft još bolje zna ukrasti. microsoft ima para za promovirat svoj OS i ostale derivate na sto načina, a prosječnim windows korisnicama će uvijek past na pamet isprobat radije novi windows nego linux, jer tamo ima "sve"(igrice, programe koje koristi, ...)
GPL bazirani software ne može Microsoft ukrasti, može samo iskopirati neke ideje, ali ne i kod.
- kova-ng
- Spol: M
kad smo kod dvoraka, ev jedne kolumne koju je napisao prije nekih pola godine u BUGu
http://img527.imageshack.us/img527/7466/img0181m.jpg
vaš je prevrtljiv
http://img527.imageshack.us/img527/7466/img0181m.jpg
vaš je prevrtljiv
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
Pa to je logično budući da se ideje "kradu" jedni od drugih i onda uslijede tužbe zbog patenta.pingu je napisao/la: Veli pomalo šeprtljavo da je Linux dostigao razinu Windowsa 95 i opasno se približava Windowsima 2000, vjerovatno misleći na jednostavnost korištenja.
Ali ne bih se slagao da se približava Windowsima 2000 kada Linux nije nimalo sličan po sučelju i pojednostavnosti kao Windows 2000, niti kao XP, pa ni kao Vista. U tom i jest stvar da Linux desktop cilja na publiku a ne generalno gledajuci sa strane programera.
http://www.motigo.com > sve za skole, ucenike, nastavnike i roditelje, besplatna prijava | Marin Šagovac
Eh nažalost to je velika istina.U tom i jest stvar da Linux desktop cilja na publiku a ne generalno gledajuci sa strane programera.
Ali mogu vam reći da se stvari poboljšavaju bar što se tiče basic dialecata.
Tu su dva stara ali i nova-YaBasic- console interpreter sa mogućnošću otvaranja GUI za igre.
I drugi SDL basic baziran na SDL librariju. prvenstveno namjenjen za pravljenje 2d igara.
Više o ovom možete naći na www.basicprogramming.org
By the way moja malenkost je član tog foruma pa zato znam.(aurelB).
Usput eto da se pohvalim napravio sam jedan mali ali nadam se koristan editor za YaBasic - YaEdit.
Nažalost za sada samo za Windows verziju.
I am the one and only....
Sve dok se u paketu sa npr. grafičkom karticom ne nađe i CD sa driverima za Linux, ništa od dominacije GNU/Linuxa na desktopu, nažalost.