KDE fan club

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Re: KDE fan club

Post Postao/la pingu »

4ndY je napisao/la:Gnome je puno sličniji Windowsima nego KDE. :? 8-)
Način na koji KDE radi je puno bliži Windowsima, a GNOME Unixu, Xfce također. Kicker ima sličnosti sa Windows panelom.
GNOME defaultno dolazi sa dva panela. GNOME panel nije krcat suvišnim menijima i podmenijima kao što je bio npr. KDE 3. KDE 4 kicker je išao u tom smjeru, tj. štedljivosti opcijama u kickeru. Jedino sa vizualne strane, KDE 4 zaostaje za GNOME-om. Pri tome mislim općenito na preglednost sučelja, ne nužno na krcatost opcijama kojima KDE programi obiluju.
GNOME clearlooks+tango je primjer kako treba izgledati sučelje, da bi bilo pregledno i jasno.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ne kužim te baš što misliš pod ovim da je KDE puno bliži Win, nego Gnome?

Po meni baš konfigurabilnost i "krcatost opcija" KDE udaljava od Win, dok je Gnome sa svojom politikom sličniji Winu - "imaš osnovni način rada - koristi ga".

KDE 3 nećemo baš uvoditi u priču jer je on pod kraj života bio workaround na workaroundu...
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
DoDo

Post Postao/la DoDo »

4ndY je napisao/la:Ne kužim te baš što misliš pod ovim da je KDE puno bliži Win, nego Gnome?

Po meni baš konfigurabilnost i "krcatost opcija" KDE udaljava od Win, dok je Gnome sa svojom politikom sličniji Winu - "imaš osnovni način rada - koristi ga".

KDE 3 nećemo baš uvoditi u priču jer je on pod kraj života bio workaround na workaroundu...
Ne bih bas rekao... I windowsi su izuzetno konfigurabilni, a prakticki sve opcije konfiguracije su ti na dohvatu ruke (pricam za Win7).

Ja bih prije rekao da je gnome slicniji MacOS-u sa svojom politikom: "imas savrseno predivno graficko sucelje i grijeh mu je mijenjati izgled: koristi ga takvo kakvo je"
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
pingu

Post Postao/la pingu »

4ndY je napisao/la:Ne kužim te baš što misliš pod ovim da je KDE puno bliži Win, nego Gnome?

Ne, GNOME-ovo geslo je jednostavnost, KISS, kako je rekao Linus, za idiote. Napredne opcije je moguće podesiti preko gconf-editora (sličnost sa registry editorom), dok je kod KDE-a većina opcija za konfiguraciju otvorena korisniku putem Control centera. :mrgreen:

Evo čime je KDE bliži Windowsima:

Dolphin i Konqueror file manager, mogućnostima bliži Windows Exploreru nego Nautilus. Također ima neke naprednije mogućnosti poput Total Commandera, nego Windows explorer i Nautilus. S time da je Nautilus bliži Thunaru, ali malo napredniji.

Probaj selektirati više fileova i foldera u Nautilusu kada je uključen List View, nemoguća misija.

Kicker je svojom pojavom sličniji Windows panelu, nego GNOME paneli, pogotovo kada se uključi classic menu, lancelot je blizak Vista i Windows 7 panel meniju. GNOME panel nema ništa sličnoga u defaultnom izdanju.

KDE 4 widgeti su svojim konceptom vrlo bliski gadgetima (Vista, W7) i widgetima (OS X). To GNOME uopće nema.

Mogućnost preimenovanja i brisanja foldera ili file-a iz Save_as prozora, isto kao Windows. GNOME nema tu mogućnost.
Zadnja izmjena: pingu, dana/u 05 sij 2010, 18:07, ukupno mijenjano 1 put.
retsam

Post Postao/la retsam »

DoDo je napisao/la:

Ne bih bas rekao... I windowsi su izuzetno konfigurabilni, a prakticki sve opcije konfiguracije su ti na dohvatu ruke (pricam za Win7).

Ja bih prije rekao da je gnome slicniji MacOS-u sa svojom politikom: "imas savrseno predivno graficko sucelje i grijeh mu je mijenjati izgled: koristi ga takvo kakvo je"
S ovim se ne slažem. GNOME je izuzetno konfiguratibilan(mjenjanje panela, puno GTK tema, ima milijardu varijacija na temu,screnleeta,deskleta, većina screenshot-a na Desktop temi pod razno su GNOME desktopi ) dok MacOS samo površno sliči GNOME-u i nema takvu paletu mgućnosti, varijacija i sl. već ima 1 panel i donji dock) Općenito mislim da taj Mac nema neku svrhu(što napraviše od Darwin-a), navodno ima dobre alate za grafičku obradu. Nisam ga pretjerano koristio zbog cijene Mac-ova, a nije mi se dalo igrati s Hackintoshima.
Što se tiće KDE-a 3 on je bio hrpa workaround-a i trebaoa mu je rewritte, KDE 4 možda više ima onu filozofiju ne diraj, ovako je dobro - sve teme su slične, uvijek je jedan dolji panel s kickoff na lijevoj strani(možda je to pingu mislio pod slično s windows-om)
jedino što KDE4 ima hrpu plasmoid-a kojima se može mijenjati tema

EDIT: Pingu me je pretekao
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
pingu

Post Postao/la pingu »

Nadodao bih da Mac OS gornji panel (menu bar) ima veću svrhu nego GNOME panel. Jer se u zavisnosti od aplikacije, gornji panel dinamički mijenja, dok kod GNOME-a to nije slučaj. Slično ima AmigaOS i TOS. Gornji panel je odlika Mac OS-a, AmigaOS-a (Workbench) i Atari TOS-a (GEM).
DoDo

Post Postao/la DoDo »

pingu je napisao/la:Nadodao bih da Mac OS gornji panel (menu bar) ima veću svrhu nego GNOME panel. Jer se u zavisnosti od aplikacije, gornji panel dinamički mijenja, dok kod GNOME-a to nije slučaj. Slično ima AmigaOS i TOS. Gornji panel je odlika Mac OS-a, AmigaOS-a (Workbench) i Atari TOS-a (GEM).
To se je moglo i na KDE3 podesiti. Nisam jos isprobao da li se moze i na KDE4.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ne da mi se quotat sve postove, ali evo samo par stvari:

* Windows Explorer usporediti s Dolphinom/Konquerorom je prestrašno! Pa Explorer je svjetlosnim godinama iza ovih po mogućnostima i konfigurabilnosti, dok je Nautilus usporediv s Explorerom (no ajd, i Nautilus je nedavno konačno dobio tabove).
* Gnome je taj čije se napredne mogućnosti podešavaju preko gconf editora (što neodoljivo podsjeća na Win registry), dok KDE ima "Postavke sustava" za GUI podešavanje (koji je općenitija stvar od kontrolnog centra Windowsa, pošto je moguće iz njega podešavati i druge KDE aplikacije, a ne samo sustav), no osim toga, za potpunu kontrolu, tu je i CLI način - cijeli KDE je moguće podesiti i preko urednih tekstualnih datoteka (Unix-like!)
* Jedino KDE4 ima poopćenje klasične desktop paradigme gdje je svaki objekt widget (pa čak i paneli) i te widgete/plasmoide moguće je kombinirati (ajde nek neko ubaci u Win panel desktop widget, ili obrnuto! 8-) )
* Nisam siguran kako drugi desktop stoje s time, ali KDE4 podržava SVG grafiku na svakom djeliću sučelja, što omogućuje u krajnosti i potpuno animirani desktop (da ne govorim o rotacijama i skaliranju svih objekata, dok Gnome to može samo s ikonama, ne?); temu u KDE-u je vrlo jednostavno nacrtati - sadrži samo jednu SVG datoteku(!)
* KDE podržava sve moguće "Start" izbornike, pa tako i one tradicionalne (Gnome, Win9x), ali i ušminkanije (Kickoff, Lanchelot, Raptor)
* Gnome ima 3rd party widgete (screenletse ili gdeskletse)

Dalje spominješ kako su KDE i Win sličniji jer imaju više mogućnosti nego Gnome (lol), no isto tako ja mogu preokrenuti priču i reći da su Win i Gnome sličniji jer KDE ima daleko više mogućnosti nego Win i Gnome. :mrgreen:

Poanta svih ovih mojih reagiranja je da je KDE jako konfigurabilan i može oponašati sve današnje popularnije desktope (neke bolje, neke lošije), a od KDE SC 4.4 dolazi i podrška za tiling i grupiranje prozora! (-> xmonad). Stoga je u konačnici krivo reći da je KDE najsličniji Windowsima samo zato što defautni postav naoko sliči Windowsima. KDE je sve to, a od 4 reinkarnacije je to sve i bez gomilanja suviše koda i workarounda. 8-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
pingu

Post Postao/la pingu »

slika
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nije mi bio cilj pokrenuti Flame War KDE vs GNOME.
Pogotovo što će sad još malo doći GNOME 3 koji će se moći racionalno usporediti s KDE4.
Onda ćemo se flejmati.

Da se vratim na temu.
Dosta su se popravili od zadnjeg puta.
Trebao mi je samo jedan dan surfanja da uspijem skloniti onu rugobu szubi od defaultnog izgleda prozora i složim za prvu ruku ovako nešto. (Prije par mjeseci mi je trebalo daleko više)
A vidim da i sad ima fino tema na KDE look-u pa će se uspjeti spasiti i ti ružni (meni, možda se nekom sviđaju) prozori.
Uglavnom, svaka čast KDE ekipi! Lijepo, moderno i funkcionalno. :thumbs2
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 05 sij 2010, 23:24, ukupno mijenjano 2 puta.
Odgovori