Ne da mi se quotat sve postove, ali evo samo par stvari:
* Windows Explorer usporediti s Dolphinom/Konquerorom je prestrašno! Pa Explorer je svjetlosnim godinama iza ovih po mogućnostima i konfigurabilnosti, dok je Nautilus usporediv s Explorerom (no ajd, i Nautilus je nedavno konačno dobio tabove).
* Gnome je taj čije se napredne mogućnosti podešavaju preko gconf editora (što neodoljivo podsjeća na Win registry), dok KDE ima "Postavke sustava" za GUI podešavanje (koji je općenitija stvar od kontrolnog centra Windowsa, pošto je moguće iz njega podešavati i druge KDE aplikacije, a ne samo sustav), no osim toga, za potpunu kontrolu, tu je i CLI način - cijeli KDE je moguće podesiti i preko urednih tekstualnih datoteka (Unix-like!)
* Jedino KDE4 ima poopćenje klasične desktop paradigme gdje je svaki objekt widget (pa čak i paneli) i te widgete/plasmoide moguće je kombinirati (ajde nek neko ubaci u Win panel desktop widget, ili obrnuto!

)
* Nisam siguran kako drugi desktop stoje s time, ali KDE4 podržava SVG grafiku na svakom djeliću sučelja, što omogućuje u krajnosti i potpuno animirani desktop (da ne govorim o rotacijama i skaliranju svih objekata, dok Gnome to može samo s ikonama, ne?); temu u KDE-u je vrlo jednostavno nacrtati - sadrži samo jednu SVG datoteku(!)
* KDE podržava sve moguće "Start" izbornike, pa tako i one tradicionalne (Gnome, Win9x), ali i ušminkanije (Kickoff, Lanchelot,
Raptor)
* Gnome ima 3rd party widgete (screenletse ili gdeskletse)
Dalje spominješ kako su KDE i Win sličniji jer imaju više mogućnosti nego Gnome (lol), no isto tako ja mogu preokrenuti priču i reći da su Win i Gnome sličniji jer KDE ima daleko više mogućnosti nego Win i Gnome.
Poanta svih ovih mojih reagiranja je da je KDE jako konfigurabilan i može oponašati sve današnje popularnije desktope (neke bolje, neke lošije), a od KDE SC 4.4 dolazi i podrška za tiling i grupiranje prozora! (-> xmonad). Stoga je u konačnici krivo reći da je KDE najsličniji Windowsima samo zato što defautni postav naoko sliči Windowsima. KDE je sve to, a od 4 reinkarnacije je to sve i bez gomilanja suviše koda i workarounda.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'