Koju distribucija za laptop?

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori
mkrajaci

Koju distribucija za laptop?

Post Postao/la mkrajaci »

Pozdrav svima.

Nisam bas neki iskusni korisnik ali malo sam eksperimentirao sa raznim distribucijama na svom stolnom racunalu. To su bile uglavnom: Ubuntu,

Ima ovaj laptop:
http://h18000.www1.hp.com/products/quic ... 5_div.HTML
sa 1.6 pentium mobile, 512 mbrama uskoro mi dolazi jos giga i najbitnije koristim Vodafone Mobile Conect USB modem HSDPA. E sad cemu cijela prica:

Gore se vrti XP i baterija mi traje oko dve vure e sad dal bi s nekom distribucijom mogel produzit vrijeme baterije ali naravno mora podrzavat ovaj usb modem od vip-a jer mi to treba za komunikaciju na poslu i slanje mailova. Navodno onaj malo eeepc drzi bateriju 3 i pol cuke zbog toga jer je gore linux koji ne trosi kao xp ili vista. Ajd pisite mi, fala

+++
Markec
Spol: M

Re: Koju distribucija za laptop?

Post Postao/la Markec »

mkrajaci je napisao/la:Pozdrav svima.

Nisam bas neki iskusni korisnik ali malo sam eksperimentirao sa raznim distribucijama na svom stolnom racunalu. To su bile uglavnom: Ubuntu,

Ima ovaj laptop:
http://h18000.www1.hp.com/products/quic ... 5_div.HTML
sa 1.6 pentium mobile, 512 mbrama uskoro mi dolazi jos giga i najbitnije koristim Vodafone Mobile Conect USB modem HSDPA. E sad cemu cijela prica:

Gore se vrti XP i baterija mi traje oko dve vure e sad dal bi s nekom distribucijom mogel produzit vrijeme baterije ali naravno mora podrzavat ovaj usb modem od vip-a jer mi to treba za komunikaciju na poslu i slanje mailova. Navodno onaj malo eeepc drzi bateriju 3 i pol cuke zbog toga jer je gore linux koji ne trosi kao xp ili vista. Ajd pisite mi, fala

+++
moras imati na umu da eee pc koristi SSD (solid state disc) za razliku od hard diska, nema pokretne djelove, sto gotovo nista ne trosi struje.

Ja imam hp compaq 9420, meni traje 3-4 sata ovisi sto se radi, ali za razliku od tvojega, moj je core2duo 2.0ghz 1gb rama 120gb harda. atimobility radeon.
Ja ti preporucujem ubuntu (ima najbolju podrsku, i najrasirenija distra je) (iskluci one programe koji nisu nuzni, s time ces i produziti vijek trajanje baterije)

probaj s fluxbuntu, njega ljudi uglavnom stavljaju na starije laptope da bude brži i da radi kao novi laptop, prilagođen je da troši manje resursa pa i baterija može duže trajati)
Markec

Post Postao/la Markec »

Sto se tice vodafone modema, nisam ga spajao, ako linux ne prepoznaje hardver, probaj pronaći na njihovoj stranici drivere a da su za linux.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

mkrajaci je napisao/la: Navodno onaj malo eeepc drzi bateriju 3 i pol cuke zbog toga jer je gore linux koji ne trosi kao xp ili vista. Ajd pisite mi, fala

+++
Ne, eee dulje izdrži jer nema uobičajeni hard disk kojem se vrti elekto-motor (koji je veliki potrošač, budi uzfred rečeno) niti DVD čitač uglavnom nikakve pokretne djelove.

Znači ako OS ne troši puno swpanja po hard disku svakako će dulje izdržati baterija. Sve ovisi o RAM-u. Linuxu u pravilu treba manje RAM da bi radio bez swapanja pod XP-a i pogotovo Viste.
Tako da ako staviš Linux sa recimo Xfce i GNOME grafičkim okruženjem (koje ne troši previše RAM-a) možeš očekivati dulju autonomiju
matevz
Kontakt:

Post Postao/la matevz »

Zdravo!

Linux ima mnogo distribucija, izabereš ono koja ustreza tvome radu na kompjuterju. Za obični rad: mail, surfanje, msn,.. ti je najblji Ubuntu ili Kubuntu! Za programiranje OpenSUSE, a za potpuno podršku za multimediju ti je najbolji Ubuntu Studio se mi čini, da se kaže. Imaš i fore Edubuntu(školski rad),.... Ja imam na laptopu Ubuntu 8.04. Za običnu programiranje .css-a i php i grafičko oblikovanje u html ti je to najbolje. Ali moraš znati, da nove verzije Linuxov niso stabilne jako kao neki Windows i ako trebaš svoje podatce nešto bitno ti je bolje uzet kakvu staru verzijo pa onda kada postane ta nova verzija stabilnija downlodaš novu. LP, Matevz!
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

matevz je napisao/la:Zdravo!
Ali moraš znati, da nove verzije Linuxov niso stabilne jako kao neki Windows i ako trebaš svoje podatce nešto bitno ti je bolje uzet kakvu staru verzijo pa onda kada postane ta nova verzija stabilnija downlodaš novu. LP, Matevz!
Ovo nije tocno. npr, Debian unstable je stabilniji od w!na. Sve Linux distre su stabilnije od w!na.
matevz je napisao/la: Za programiranje OpenSUSE
Ni ovo bas nije istina. To sto dolazi(ako dolazi) sa predinstaliranim kompajlerima i razvojnim programima(npr, KDevelop, QTDesigner....) neznaci da je programerska distra. Sve te programe koji su vec instalirani na openSUSEu mozes instalirati i na drugim distrama u 1 minutu. eg. pacman -S kdevelop qtdesigner, apt-get install kdevelop qtdesigner....
matevz
Kontakt:

Post Postao/la matevz »

Ja sam mislio meni najbolja distribucija, a svaki izabere ono koje je njemu OK, jel tako? O stabilnosti bilo bi diskutabilno, imaš primjera koji imajo OK iskustva a i primera sa lošim iskustvom...
mkrajaci

Post Postao/la mkrajaci »

Odlicno ljudi svi ste mi dali dobre savjete ali je ostalo jedno od kljucnijih pitanja otvoreno (sad se nakon ove recenice osjecam kao da pregovaram sa slovencima ;) )?

Dakle na kojoj distibuciji radi Vodafone mobile connect usb modem. To mi treba za svakodnevnu komunikaciju.
model modema je: Huawei E272.

Hvala
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

mkrajaci je napisao/la:Odlicno ljudi svi ste mi dali dobre savjete ali je ostalo jedno od kljucnijih pitanja otvoreno (sad se nakon ove recenice osjecam kao da pregovaram sa slovencima ;) )?

Dakle na kojoj distibuciji radi Vodafone mobile connect usb modem. To mi treba za svakodnevnu komunikaciju.
model modema je: Huawei E272.

Hvala
To ovisi o kernel modulu, a ne o distribuciji. (Moguće je da neke distribucije imaju podršku za Restricted drivere (zatvorene drivere), kao što je Ubuntu, koje nemaju veze sa kernelom. Ako postoji otvoreni driver za tvoj Vodafone, onda je on sastavni dio Linux kernela, a kako sve distribucije prate razvoj kernela, onda bi trebale sve distribucije imati podršku za tvoj Vodafone.
Probaj malo googlati na temu Huawei E272 Linux
Odgovori