Glupi prijevodi!

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Re: Glupi prijevodi!

Post Postao/la pingu »

Abzeenth je napisao/la:Posuđenice? Ako možemo reći 'instant juha', zašto ne i instant dopisivanje?
No dobro, to je ionako bio samo prijedlog. Ne osporavam postojanje ekvivalentne hrvatske riječi, ali za potrebe ovog prijevoda ona nije baš prikladna, odnosno praktična - u protivnom ne bi ni došlo do ovog topica, ili? Anyway, slažem se s 4ndYevim prijedlogom...u svakom slučaju je bolji od tog 'trenutnog dopisnika'. :|
Da. Ali više nego ikada, vidim trend u svakodnevnom govoru, kojeg nisam ni ja izuzetak da se razumijemo (ali nastojim smanjiti na minimum tuđice, osim kada je riječ o stručnim informatičkim terminima za koje nema prikladna hrvatska tvorbena riječ), a još gore, na reklamama, emisijama, sve više koriste anglizmi, kao da smo VB kolonija a ne zemlja sa višestoljetnom kulturom, pisane riječi na hrvatskom jeziku.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zole052 je napisao/la: Zasto??? Bas je forum mjesto di ce najvise ljudi viditi problem, dati dobru ideju u ostalom sto vise ljudi cita o takvim stvarima veca je vjerojatnost da se pocnu i baviti time (prevadjanjem npr.)
Zato što forum nije dobro mjesto za strukturirano evidentiranje diskusija i argumenata. Kad netko naiđe na prijevod IM-a kao "Aplikacija za razgovor" treba odmah imati i pristup diskusiji koja je dovela do tog prijevoda, a sve što ima "timeline" (odnosno da se stariji razgovori "stare" i odlaze u povijest) - ne valja.

Nas četvero-petero ćemo tu provesti diskusiju, dogovoriti se i pokopati temu (koja usput ima i nejasan i nedefiniran naslov) i zaboraviti napraviti ikakav sažetak diskusije. Nakon par mjeseci, godina netko će naići i možda će imati bolji argument ili nešto slično i neće moći nastaviti raspravu (napast ćemo ga da je lurker i da je već sve riješeno). A osim toga, taj netko će morati pročitati i 90% teksta koji je potpuno suvišan (smeće) što ga generiramo tokom rasprava na ovakvim forumima... kava

Na kraju krajeva i Tražilica na phpBB-u ne radi kako se spada. I gotovo nikad ne možeš brzo naći ono što tražiš.

Jesu li to dovoljni argumenti? Onaj tko želi sudjelovati u raspravi može lako ukucati drugi URL u adresnu traku - ne mora se čak ni ustati sa stolca. 8-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shicy

Post Postao/la shicy »

ne znam narode za vas, ali čini mi se da je bolje forsirat nekakvu "razumljivost" nego forsirat isključivo hrvatske riječi..
zole052

Post Postao/la zole052 »

Shicy je napisao/la:ne znam narode za vas, ali čini mi se da je bolje forsirat nekakvu "razumljivost" nego forsirat isključivo hrvatske riječi..
:thumbs
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori