Da. Ali više nego ikada, vidim trend u svakodnevnom govoru, kojeg nisam ni ja izuzetak da se razumijemo (ali nastojim smanjiti na minimum tuđice, osim kada je riječ o stručnim informatičkim terminima za koje nema prikladna hrvatska tvorbena riječ), a još gore, na reklamama, emisijama, sve više koriste anglizmi, kao da smo VB kolonija a ne zemlja sa višestoljetnom kulturom, pisane riječi na hrvatskom jeziku.Abzeenth je napisao/la:Posuđenice? Ako možemo reći 'instant juha', zašto ne i instant dopisivanje?
No dobro, to je ionako bio samo prijedlog. Ne osporavam postojanje ekvivalentne hrvatske riječi, ali za potrebe ovog prijevoda ona nije baš prikladna, odnosno praktična - u protivnom ne bi ni došlo do ovog topica, ili? Anyway, slažem se s 4ndYevim prijedlogom...u svakom slučaju je bolji od tog 'trenutnog dopisnika'.
Glupi prijevodi!
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Glupi prijevodi!
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Zato što forum nije dobro mjesto za strukturirano evidentiranje diskusija i argumenata. Kad netko naiđe na prijevod IM-a kao "Aplikacija za razgovor" treba odmah imati i pristup diskusiji koja je dovela do tog prijevoda, a sve što ima "timeline" (odnosno da se stariji razgovori "stare" i odlaze u povijest) - ne valja.zole052 je napisao/la: Zasto??? Bas je forum mjesto di ce najvise ljudi viditi problem, dati dobru ideju u ostalom sto vise ljudi cita o takvim stvarima veca je vjerojatnost da se pocnu i baviti time (prevadjanjem npr.)
Nas četvero-petero ćemo tu provesti diskusiju, dogovoriti se i pokopati temu (koja usput ima i nejasan i nedefiniran naslov) i zaboraviti napraviti ikakav sažetak diskusije. Nakon par mjeseci, godina netko će naići i možda će imati bolji argument ili nešto slično i neće moći nastaviti raspravu (napast ćemo ga da je lurker i da je već sve riješeno). A osim toga, taj netko će morati pročitati i 90% teksta koji je potpuno suvišan (smeće) što ga generiramo tokom rasprava na ovakvim forumima... kava
Na kraju krajeva i Tražilica na phpBB-u ne radi kako se spada. I gotovo nikad ne možeš brzo naći ono što tražiš.
Jesu li to dovoljni argumenti? Onaj tko želi sudjelovati u raspravi može lako ukucati drugi URL u adresnu traku - ne mora se čak ni ustati sa stolca.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ne znam narode za vas, ali čini mi se da je bolje forsirat nekakvu "razumljivost" nego forsirat isključivo hrvatske riječi..
Shicy je napisao/la:ne znam narode za vas, ali čini mi se da je bolje forsirat nekakvu "razumljivost" nego forsirat isključivo hrvatske riječi..
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.