zole052 je napisao/la:Pernaru cestitam... nego malo iz radoznalosti. Par pitanja o tim ljudima kojima si stavio linux.
Pitanja su odlična. Kao prvo, dual boot ne radim nikada, eventualno radim virtualku, ali samo u posebnim slučajevima.
Kod 1. slučaja (žena sa Malešnice) stavio sam samo Mint koji joj radi savršeno (HPov printer je sam od sebe proradio), ona je jednostavan korisnik i osim gledanja filmova, slušanja muzike, pisanja mail-ova i surfanja ništa drugo joj ne treba.
To su tzv jednostavni korisnici, njima instaliram odmah i vlc player i namjestim da im se sve otvara stim, a sva muzika s mplayerom.
Korisnici poput nje ne trebaju WIndowse i osim nekih trivijalnih pitanja nikad nisam imao 'problema' s njima. Oni predstavljaju 8/15 ljudi za koje se mogu sjetit da sam ih stavio na Linux. Kada kažem trivijalna, mislim na pitanja koja bi se postavljala i da je korisnik na Windowsima, dakle ne tehničke naravi, nego čisto onako podrška - I to maksimalno unutar 2 tjedna od početka korištenja. Nakon toga već kuže sami sve kaj im treba.
Drugih 7/15 predstavljaju mješavinu korisnika koji uistinu trebaju Win aplikacije i onih koji žele imati Windowse čisto iz perverzije.
Primjer ovih drugih je moj cimer koji se voli glupirat na WIndowsima sa vremena na vrijeme, pa mu je fora imat virtualku, primjer ovih prvih je moj prijatelj koji na faksu radi na MS Office-u pa koristi virtualne windowse samo za korištenje Office-a i ništa drugo.
Treća grupa predstavlja one kojima ja pokažem virtualku samo da ih 'navučem' na Linux i umirim im savjest uz riječi da uvijek mogu 'dignut' Windowse ako im zatrebaju i radit na njima. Mnogi od njih nikada nisu niti vidjeli Virtualku pa kada to vide, oduševe se i odmah 'zagrizu'. Sjećam se jedne frendice kojoj sam pokazao moj komp i pitao ju... "bi li htjela imati komp kakav i ja imam". Odgovor je dakako u pravilu pozitivan, jer ljudi misle da mogu imati oba sustava paralelno što je 'mrkva' koju je teško odbiti, pogotovo kada se ja ponudim i da im rješim sav instalacijski dio, odnosno njima samo pružim u ruke gotovu mašinu. To je ponuda koju se ne odbija.
Oni te windowse u pravilu ne koriste, jer se brzo navuku na Linux, ali je to trik uz čiju pomoć ih ja lagano navučem.
U biti osim tog dečka sa MS officeom nikom od njih virtualka ne treba. To je čisto onak 'iz fore' i to je jako drska provokacija uz čiju pomoć se i najzagriženiji 'windows fanatici' daju lako prevest. To je kao kad djetetu ponudiš čokoladu.
Vezano uz tvoje drugo pitanje...
Znam jednog dečka koji se vratio na WIndowse i njega ne računam u "bodey count". On je specifičan problem jer nema spojen internet. Budući da mu komp služi samo za igranje igrica, on si je maknuo Linux i ja ga razumijem. Drugi slučaj povratka na WIndowse bila je nasilna instalacija (diverzija) na dva računala na faksu koju sam napravio na svoju ruku i koje su sistem admini u roku tjedan dana vratili na Windowse, ali to nije niti bio klasični prelazak i u biti to je bilo više okušavanje sreće. Te dvije mašine također ne računam u ovih 15.
Što se tiče 'nezadovoljnih' korisnika, takve da budem iskren ne poznajem, niti jedan koga sam preveo na Linux nije se žalio na Linux u vidu da bi prešao na WIndowse jer im ja doslovce konfiguriram sve od wirless-a do 3G mobile broadband modema. Osim toga oni su itekako svjesni toga da Windowsi imaju hrpu sigurnosnih propusta i korištenje Linuxa im doslovce olakšava svakodnevni život. Ima li Linux mana... ima, nije savršen, ali u usporedbi sa Windowsima on je sustav koji je superioran po 9/10 segmenata.
Što se tiće "žabi" i "prigovora", da budem iskren takvo što još nisam doživio, iako to zvuči pomalo nevjerojatno. Inaće samo da znate, neki od ljudi koji znaju da se ovime bavim zovu me kad si hoće reinstalirati windowse, takve ponude međutim u pravilu odbijam jer kada bi se bavio reinstalacijama windowsa tome nikada nebi bilo kraja jer je samo pitanje kada će se nekom opet raspasti WIndowsi. Što se toga tiće, idem na sve ili ništa. Linux (sa ili bez Virtualke) ili ništa... nema ali... uzmi/ostavi... i to je to!
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"