sa 32 na 64

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Markec
Spol: M

sa 32 na 64

Post Postao/la Markec »

Veće neko vrijeme postoje 64bitni procesori, takoder ga imam i ja na svojem laptopu. Ali me zanima, kada ćemo preći na njega, brže bi radilo.
Mislim da se predugo zadržavamo na 32bitnom (mislim na one koji imaju 64bit procesor)

Jel može tko navesti zašto nebismo prešli s 32bitnog linuxa na 64.
Tux Slave
Kontakt:

Re: sa 32 na 64

Post Postao/la Tux Slave »

Sredinom sestog mjeseca ja prelazim na 64 bita zauvjek. Flash bas i neradi kako spada na 64 bita, ali to nije problem. Takodjer ce mi kriptiranje i dekriptiranje diskova biti do 30 % brze sto je poprilicno. Jednostavno nevidim razloga da se vise zadrzavam na 32 bita. Sve aplikacije na Linuxu rade i na 32 i na 64(dobro 99 %).
Markec

Post Postao/la Markec »

Sto se tiće flasha, http://www.linux.hr/modules/news/articl ... oryid=2405
mislim da neće biti problema, otvorene su neke specifikacije vjerujem da neće biti problema.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:Veće neko vrijeme postoje 64bitni procesori, takoder ga imam i ja na svojem laptopu. Ali me zanima, kada ćemo preći na njega, brže bi radilo.
Mislim da se predugo zadržavamo na 32bitnom (mislim na one koji imaju 64bit procesor)

Jel može tko navesti zašto nebismo prešli s 32bitnog linuxa na 64.
Ne razumijem... glavne beneficije u brzini dobivate ako imate više od 4GB RAM-a, tih par mašinskih instrukcija na 64-bitnim procesorima nisu neki pre veliki bingo na brzinu, a i ne vjerujem da radite baš sa tako velikim brojevima i vrtite tako intenzivne iterativne proračune da bi osjetili na brzini jer procesor ne mora u dva kruga obrađivati operacije...

Ili sam u zabludi :shock:
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Uzeo si mi riječ iz usta Grofe.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Markec

Post Postao/la Markec »

Ja sam malo istraživao po netu, nije uvjet da se ima 4gb ili vise rama, nego je, Oni koji žele 4gb ili više morali bi staviti 64bit OS. nigdje ne piše da se nemože staviti 64bit OS na računala koje imaju manje od 4gb, a ni nigdje ne pise da će raditi sporije ako se bude imalo manje od 4gb rama.

Pozitivno o 64bit os sam pročitao

Kod: Označi sve

Tu je podrska za sva 4GB rama, puno iskoristavanje procesora, lijep izgled, brzina i sto je najvaznije, stabilnost!

Primjer je recimo Winrar- kad sam danas isel spajati dva parta u jedan (svaki 1 Dvd), trajalo je puno manje nego 32bit!

Mozilla i sve drugo puno brze se otvara.
Također 32bitne aplikacije će raditi na 64bit OS, tako da za mj dana ću staviti 64bit OS čim sve skinem s torenta ove filmove.

Uglavnom vjerujem da ću puno brže obrađivati videozapise nego na postojećem 32bitu. Također planiram nadograditi ddr2 rama jer su dost jeftini .
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Smiješno, najbolji mi je ovaj dio:
Tu je podrska za sva 4GB rama, puno iskoristavanje procesora, lijep izgled, brzina i sto je najvaznije, stabilnost!
ni jedno ni drugo veze nema sa 64-bitnošću OS-a.

A što je sada procesor iskorišten 50%?? :D Dajte, nemojte...malo logike ne bi škodilo.

Ako je osnovna razlika u arhitekturi 32 i 64-bitnih procesora mogućnost adresiranja memorije do, mislim jedno 192 GB (ako nisam opalio, no nisam ni daleko), te mogućnost trpanja u procesorske registre 64-bitnih brojeva, te izbjegavanja da se operacije sa tako velikim registrima obavljaju u dva i više ciklusa (kod 32-bitnih procesora jedan registar može primiti jedan 32-bitni broj. 64-bitni broj obrađuje se u dva ciklusa (jer se razbija na dva 32-bitna broja, 128-bitni broj na 4 32-bitna broja, znači 4 ciklusa, itd. kod 64-bitnog procesora je stoga za 64-bitni broj potreban jedan ciklus, za 12-bitni broj 2 ciklusa). Ah, gdje su dani kada se Assembler učio..... 8-)

Te opcije veze, ali veze nemaju ni sa lijepim izgledom ni sa stabilnošću, brzina je, ponavljam vidljivasamo u slučaju velike količine RAM-a i aplikacija koje vrte intenzivne proračune sa vrlo velikim brojevima....
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Markec je napisao/la:lijep izgled
:D :D :D
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec

Post Postao/la Markec »

adminivan je napisao/la:
Markec je napisao/la:lijep izgled
:D :D :D
Nemam pojma zast je izgled lijep, uglavnom to je primjer jednog komentara, inace su i ostali slicno rekli.
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Ma ona markica 64 bit je lijepa eto šta :roll:

Ja sam bio na 64 bitnom, sad sam na 32 bitnom. Nije velika razlika, za godinu dana ću preći na 64 bitnu, sad zaista nema potrebe za tim.
Odgovori