Squeeze - moja iskustva, pitanja, komentari

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Branimir
Spol: M
Kontakt:

Re: Lenny - moja iskustva, pitanja, komentari

Post Postao/la Branimir »

madone je napisao/la:Mislim ako ga želiš ušminkat i da je u tijeku sa naj novijim događanjima, da je bolje koristiti sid ili testing za desktop. A tako razmišlja i najmanje 70% korisnika ;)
Aha, kužim.

Ali...

Koja je onda zapravo razlika između npr Ubuntu 10.'04 i Debian Squeeze? Jer Ubuntu je lutrija i nikad ne znaš kad će koji dan izletit neki novi problem, koji se recimo jučer nije manifestirao, a Squeeze je u fazi testiranja tako da nitko ne garantira da će sve raditi kao što je zamišljeno...

A i cijela pompa oko stabilnosti Debiana, zar nije to i smisao stable verzije?

Voljan sam probati, al evo sad me zbunjujete ruga_se ...

Heh
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ovih 70% je nesluzbeno istrazivanje na koje su vjerovatno odgovorili vecinom power useri, maintaineri i developeri, odnosno ljudi koji se jako dobro znaju sluziti i dpkg-om i terminalom opcenito.

imao sam neko vrijeme instaliran sid i onak, moras biti oprezan i moras si unaprijed znati pomoci minimalno sa mrezom i grafikom ne bi li se dokopao interneta i pogledao sto dalje.
s druge strane, ovisno o sreci/hardwareu/organiziranosti i sid ti moze raditi dobro, barem veci dio vremena, a ujedno je to odlican trening. :)

ako ti je primarna stabilnost, onda je stable ono sto zelis, stable se moze srediti i updateati uz nesto rada, pa cak iz backportsa mozes preuzeti i najnoviji kernel sredjen za stable.
ono sto neces imati je gnome 2.30 i tak neke djidje.. moras se zapitati da li ti to uopce treba.

testing je negdje izmedju, mogucnost da ces pobrati neki bug koji ce uzrokovati reinstalaciju je vrlo, vrlo, vrlo mala, ali uvijek mozes naletiti na neki bug koji ce uticati na fukcionalnost.
takodjer, cijelo vrijeme dobivas nove verzije paketa i to cca 100MB tjedno, ovisno o tome sto sve imas instalirano. to takodjer moze uzrokovati da ne poberes neki bug, nego jednostavno dodje neka promjena koja zahtijeva rekonfiguraciju ili barem restart servisa da bi dalje sve radilo normalno.

ok, to sad mozda zvuci zeznuto, ali zapravo nije toliko strasno.

u realnosti to izgleda da su bugovi koji uticu na funkcionalnost jako rijetki i u pravilu za 10tak dana dobijes update koji ih rijesi (to moze trajati i duze, ali mozes se i vratiti na stariju verziju paketa iz stablea ako ti je nesto vrlo vazno), rekonfiguracije su nesto cesce, ukupni dojam je da ako i imas problem, uglavnom ga mozes prestrikati na vrlo logican nacin i to je ono najbolje kod debiana, konzistentnost i quality assurance, nema izmisljanja tople vode.

real life story;

- vec nesto godina na testingu
- jedna sasvim nepotrebna reinstalacija i to samo zato jer nisam vjerovao sebi
- jedan mjesec buga vezanog za zvuk, ali racunaj da imam entry level profi zvucnu, dakle rijedak komad hardwarea
- nesto vremena buga u nautilusu koji je zapravo bio upstream bug i za koji je postojao workaround
- nekakvi rebootovi nakon updatea gdje se kanta nije zbootala, ali nakon dvije minute terminala je sve bilo ok
- jos nekoliko trzavica, nista nerjesivo, ni ne sjecam ih se

sa druge strane, ima i vrlo pozitivnih primjera, recimo povlacenje preko gige updatea, reboot i sve radi i to na laptopu, mislim da je to rijetko na distri koja je bleeding edge.

i recimo da je ovaj trenutak i dobar i los za testing, jos malo pa ce se testing smrzavati i pripremati za stable sto sa jedne strane znaci da je veci dio posla odradjen, a sa druge da dolazi hrpa novih paketa jer se svi zele ugurati u stable.
sa svakim novim paketom je moguce i iznenadjenje.
recimo meni je lenny radio savrseno dok je bio testing i to toliko savrseno da je postao dosadan :) i onda se pred samo smrzavanje dogodio taj bug sa zvucnom.

pa ne znam, procijeni sam sto ti zapravo odgovara i koliko se volis "igrati"
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
jjj

Post Postao/la jjj »

glaskoncILLa je napisao/la: sa druge strane, ima i vrlo pozitivnih primjera, recimo povlacenje preko gige updatea, reboot i sve radi i to na laptopu, mislim da je to rijetko na distri koja je bleeding edge.
Think again. Tvojih izvandrednih gigabajt updejtova jest mojih mrsko-mi-updejtat-ovaj-tjedan - i sve lijepo radi :)
madone

Post Postao/la madone »

Kriteriji kojima se vodi Ubuntu i Debian prilikom uključivanja novog koda u distribuciju su različiti.

Razlika je u tome što Ubuntu sam radi određeni dio koda na svoju ruku koji uključuje u distribuciju bez da je taj isti kod prošao provjeru koju su prošli ostali paketi u Debian-u a godinama će se mješati sa debian kodom.

Sve radi toga da bi korisnicima pružili neke stvari za koje oni misle da su bitni.
A recimo meni i mnogima nisu bitne.
Primjerice OSD, promjena gumbi sa desno na lijevo, podrška za social networks(FB, tweet....), razno razni dućani(rhytmbox...) ima toga...

Ubuntu u jednom trenutku zamrzne Debian testing od toga napravi Ubuntu 10.04 LTS tako da naljepi svoje šljokice(pakete).
Za ostale pakete, ovisnosti i upgrade su ovisni o Debianu
A Debian se razvija dalje i radi promjene u testingu.

I onda ti napraviš upgrade paketa na Ubuntu i sve ode kvragu jer Ubuntu jednostavno niti može niti želi pratit sve. Reagiraju tek nakon što se problem pojavi.
Naprave zakrpu i mole boga da Debian nešto u međuvremenu ne promjeni.

A u Debianu sve radi jer je se drže standarda.

A ako želiš nešto extra onda instaliraš kao ja juče iz PPA.
Onda znaš tko je kriv, zašto i kako ispraviti učinjeno.....

Iz tih razloga testing vjerojatno u sebi ima paketa koji su u novijoj verziji nego u LTS-u a stabilniji je.........
glaskoncILLa

jjj je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la: sa druge strane, ima i vrlo pozitivnih primjera, recimo povlacenje preko gige updatea, reboot i sve radi i to na laptopu, mislim da je to rijetko na distri koja je bleeding edge.
Think again. Tvojih izvandrednih gigabajt updejtova jest mojih mrsko-mi-updejtat-ovaj-tjedan - i sve lijepo radi :)
za pocetak sumnjam da imas gigu updatea tjedno, pa i mjesecno, a i moj setup i tvoj setup se poprilicno razlikuju, dont you think? :)
kvalitativno vec znam sto mislis, pricam o kvantiteti, jel, the more the merrier, more things to break.. :)
da ne pricam da se prvo moras ceskati pol cuke iza uha ako hoces instalirati mtr i jos nakon toga imas neke ekstravagantne ideje kao koristenje istoga. :)

uostalom, rekao sam da je to rijetko, ne neponovljivo, mislim da se slazemo.
glaskoncILLa

madone je napisao/la:
Iz tih razloga testing vjerojatno u sebi ima paketa koji su u novijoj verziji nego u LTS-u a stabilniji je.........
vise manje su svi paketi noviji, jedino sto sam ikad vidio novije je u ubuntuu naspram testinga je gnome.

ali probajmo se drzati teme i ostavimo ubuntu, da ne bi bilo sekta, desnicari, da li je netko vidio kennya, svastike i to sve.. :) tko voli, siroko mu polje ili kak vec ide ta poslovica.. :)
madone

Post Postao/la madone »

Ma naravno da je polje široko.
glaskoncILLa je napisao/la:ali probajmo se drzati teme i ostavimo ubuntu
Ok ja sam ga se ostavio :D

Poznato je da sam dežurni branitelj Ubuntu-a :) Nego sam morao objasnit neke stvari koje mu nisu bile jasne
Branimir je napisao/la:Koja je onda zapravo razlika između npr Ubuntu 10.'04 i Debian Squeeze? Jer Ubuntu je lutrija i nikad ne znaš kad će koji dan izletit neki novi problem, koji se recimo jučer nije manifestirao, a Squeeze je u fazi testiranja tako da nitko ne garantira da će sve raditi kao što je zamišljeno...

A i cijela pompa oko stabilnosti Debiana, zar nije to i smisao stable verzije?

Voljan sam probati, al evo sad me zbunjujete ruga_se
Branimir
Kontakt:

Kul, hvala na odgovorima, poprilično iscprno i detaljno objašnjeno to što me zanimalo!
Branimir
Kontakt:

Pozdrav sa Squeeza!

I odmah bug na network manageru rofl

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=530024

Al malo sam zaobilaznim putem rješio hehe, u configu od nm-a stavio manage=true i sve ok...

Prvi dojmovi su super, jedino ću s vremenom vidjet kak će se ponašat. Sve u svem nema neke razlike za sada od Ubuntu 10.04, podjednako su nagruvani poslijednjim verzijama softvera...

Hm brijem da se NE vraćam na Ubuntu, sve što "fali" se lako doda, a povrh svega nema većine gluposti koji mi smetaju u Ubuntuu (kojekakvih tray notifieri i sl).

Btw koristim nvidijine vlasničke drajvere, ali ako me sjećanje služi dobro, zar ne postoje neki Nouveau drajveri za nvidiju koji su otvorenog koda? Vidim u synapticu da su očigledno već na mom računalu, a sram me - nisam prije stavljanja vlasničkih drajvera uopće pogledao koje drajvere je defaultno podigao, da'l neke generičke vesa, nv.

Hm, nv i nouveau nije isto? Ili je? :?:
glaskoncILLa

nazalost, a to je nesto sto ce najvjerovatnije i ostati u buducnosti, najbolji driveri su oni vlasnicki, open driveri su plod reverse engineeringa.

nv su nvidia driveri koji podrzavaju samo 2D, nouveau su driveri koji podrzavaju sve, ali jel, to je RE..

network manager, kao sto rekoh, probaj wicd, za ono sto tebi treba, mislim da ce ti biti i vise nego dobar.

aptitude install wicd
Odgovori