Squeeze - moja iskustva, pitanja, komentari
Moderator/ica: Moderatori/ce
- glaskoncILLa
Re: Lenny - moja iskustva, pitanja, komentari
khm, sad pogledah detaljnije, zapravo je to situacija, naime gksu ima "pravu" ovisnost o sudo-u kako bi omogucio da mozes raditi updatete i instalacije iz grafike, vjerovotano neka gnome djidja, ovisnost o su-u bi bila savim dovoljna i zakleo bih se da je prije ovisio samo o su-u..
tako da ga zapravo ne mozes maknuti ako zelis pokretati neke instalacije iz grafike..
ono sto mozes je maknuti svog usera iz sudoersa..
tako da ga zapravo ne mozes maknuti ako zelis pokretati neke instalacije iz grafike..
ono sto mozes je maknuti svog usera iz sudoersa..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Re: Lenny - moja iskustva, pitanja, komentari
Alles klar :pglaskoncILLa je napisao/la: nesto drugo
- Branimir
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Squeeze - moja iskustva, pitanja, komentari
Evo može se topic preimenovati u Squeeze...
Postoji li način da isključim po defaultu ovaj frequency scaling? Vidim da conky kaže umjesto 2.8 da je 1.6 i kad postavim cpu freq scaler app na panel vidim da on mijenja brzinu procesora ovisno o opterećnosti - dakle, kad nema opterećenja, drži ga na 1.6, a kad recimo krenem roštat po disku s nautliusom ili otvarat stranice i iceweaselu - onda skoči na 2.8 - kak je neki coreduo proc, pretpostavljam da radi isto i sa drugom jezgrom.
Kako da isključim ovaj freq scaling? Ili na kraju to i nije tako loša opcija jer pretpostavljam da manje struje troši procesor kad je ovakvom režimu rada - sporije/brže? Nisam se još susretao s ovim pa ak neko zna iz prve ruke bio bih mu zahvalan? Btw mogu u appletu namjestiti da je konstantno na 2.8GHz obje jezgre ali ne pamti postavke te nakon reboota... A gugl izbacuje nekakve upute kako podesiti defaultne postavke, no niti jedan od tih config fajlova koje kaže da mogu editirat - zapravo ne postoji. ?
Drugo - s obzirom da ne koristim defaultnu temu za window decoration i ostalo, malo prije se rušio GDM deamon (ak dobro pamtim), nakon što sam desnim gumbom kliknuo unutar nautilusa - dekoracija prozora je ostala, ali panel i sav ostali "skin" prozora, menija i sl se "resetirao" na nekakvu generičku temu (slično kao kad se koristi nautlius sa root ovlastima u ubuntuu - ne mogu naći temu na Debianu tu uopće!) - a pod appearances mi nije htio mijenjati uopće teme nakon toga i tek restart je rješio zagonetku. Nažalost nisam spremio nigdje koja je greška, koji sam dobio kad sam pokrenuo appearances...
No pretpostavljam da to više ima veze do teme i Equinox engine-a...
http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=121881
I ponekad kad krenem učiniti restart (preko system-shutdown-restart), ne napravi reboot nego me izbaci na login ekran i nakon što ukucam user i pass, onda ulogira prvo pa napravi restart odmah, većinu vremena normalno radi reboot, ali ponekad ima ovakve eskapade...
Postoji li način da isključim po defaultu ovaj frequency scaling? Vidim da conky kaže umjesto 2.8 da je 1.6 i kad postavim cpu freq scaler app na panel vidim da on mijenja brzinu procesora ovisno o opterećnosti - dakle, kad nema opterećenja, drži ga na 1.6, a kad recimo krenem roštat po disku s nautliusom ili otvarat stranice i iceweaselu - onda skoči na 2.8 - kak je neki coreduo proc, pretpostavljam da radi isto i sa drugom jezgrom.
Kako da isključim ovaj freq scaling? Ili na kraju to i nije tako loša opcija jer pretpostavljam da manje struje troši procesor kad je ovakvom režimu rada - sporije/brže? Nisam se još susretao s ovim pa ak neko zna iz prve ruke bio bih mu zahvalan? Btw mogu u appletu namjestiti da je konstantno na 2.8GHz obje jezgre ali ne pamti postavke te nakon reboota... A gugl izbacuje nekakve upute kako podesiti defaultne postavke, no niti jedan od tih config fajlova koje kaže da mogu editirat - zapravo ne postoji. ?
Drugo - s obzirom da ne koristim defaultnu temu za window decoration i ostalo, malo prije se rušio GDM deamon (ak dobro pamtim), nakon što sam desnim gumbom kliknuo unutar nautilusa - dekoracija prozora je ostala, ali panel i sav ostali "skin" prozora, menija i sl se "resetirao" na nekakvu generičku temu (slično kao kad se koristi nautlius sa root ovlastima u ubuntuu - ne mogu naći temu na Debianu tu uopće!) - a pod appearances mi nije htio mijenjati uopće teme nakon toga i tek restart je rješio zagonetku. Nažalost nisam spremio nigdje koja je greška, koji sam dobio kad sam pokrenuo appearances...
No pretpostavljam da to više ima veze do teme i Equinox engine-a...
http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=121881
I ponekad kad krenem učiniti restart (preko system-shutdown-restart), ne napravi reboot nego me izbaci na login ekran i nakon što ukucam user i pass, onda ulogira prvo pa napravi restart odmah, većinu vremena normalno radi reboot, ali ponekad ima ovakve eskapade...
Zadnja izmjena: Branimir, dana/u 06 lip 2010, 23:45, ukupno mijenjano 1 put.
- glaskoncILLa
cpu, ne znam zasto bi to zelio, ali najednostavniji nacin je da u cpu freq scaler oznacis performance..
ovo drugo, obzirom da se tu nesto kompajlira, mislim da je najbolje da odes ponovo u taj direktorij i napravis make uninstall&&make clean.
inace, malo samo pogledao ove djdije oko font renderinga i stvar je zapravo u tome da je mali i mekani napravio neke patente za subpixsel renderiranje, pa je onda debian rekao da nista od toga u sluzbenom izdanju, pa je neka ekipa napravila patcheve koji valjda zaobilaze te patente, pa ih iz nekog razloga nisu prihvatili u upstream, pa su onda distre pocele implementirati te patceve i navodno je vec dio paketa u testingu patchan, a mozda i svi (nisam bas shvatio).
pa pokusaj se igrati sa dpkg-reconfigure fontconfig-config sa opcijama, a ako ne upali, neki lik ima repozitorij sa patchanim paketima; http://hadret.rootnode.net/, dodaj unstable.
e sad, on ima nekakvu krpu paketa tamo, pa updateaj samo;
paketi su iste verzije kao na squeezu, ali mozda postoji neki patch kojeg nema u sluzbenom izdanju..
nisam testirao jer me to ne muci, ali ljudi kazu da im je ok..
ako nesto podje po zlu, a i ako prodje dobro, odmah nakon instalacije makni njegove repozitorije, a ako je lose, reinstaliraj originale sa aptitude reinstall bla bla..
ovo drugo, obzirom da se tu nesto kompajlira, mislim da je najbolje da odes ponovo u taj direktorij i napravis make uninstall&&make clean.
inace, malo samo pogledao ove djdije oko font renderinga i stvar je zapravo u tome da je mali i mekani napravio neke patente za subpixsel renderiranje, pa je onda debian rekao da nista od toga u sluzbenom izdanju, pa je neka ekipa napravila patcheve koji valjda zaobilaze te patente, pa ih iz nekog razloga nisu prihvatili u upstream, pa su onda distre pocele implementirati te patceve i navodno je vec dio paketa u testingu patchan, a mozda i svi (nisam bas shvatio).
pa pokusaj se igrati sa dpkg-reconfigure fontconfig-config sa opcijama, a ako ne upali, neki lik ima repozitorij sa patchanim paketima; http://hadret.rootnode.net/, dodaj unstable.
e sad, on ima nekakvu krpu paketa tamo, pa updateaj samo;
Kod: Označi sve
libcairo2 libcairo2-dbg libcairo2-dev libcairo2-doc libxft2 libxft2-dev libxft2-doc libxft2-udeb
nisam testirao jer me to ne muci, ali ljudi kazu da im je ok..
ako nesto podje po zlu, a i ako prodje dobro, odmah nakon instalacije makni njegove repozitorije, a ako je lose, reinstaliraj originale sa aptitude reinstall bla bla..
- Branimir
- Kontakt:
Hm, ne znam, zato pitam - jel ta opcija "on demand" ok i dal ima smisla koristit tako il jednostavno šibnut na "performance" cijelo vrijeme? Ima li razlike u brzini rada sustava? Podizanja programa itd? Zavisno o jednoj ili drugoj postavci naranvo.glaskoncILLa je napisao/la:cpu, ne znam zasto bi to zelio, ali najednostavniji nacin je da u cpu freq scaler oznacis performance..
Na kraju krajeva volio bi znati kako postaviti defaultnu opciju, to ne mogu naći nigdje kako se radi - da ne moram svaki put nakon podizanja sustava ić klikat i mijenjat u performance, pa klikni preferences, pa izaberi drugu jezgru pa stavi na njoj performance...
Hvala pročekirat ću za fontove što si spomenuo, priložio link.
- glaskoncILLa
nema nikakvih razlika u brzini koje bi primjetio tako da ti je za svakodnevno koristenje on deman sasvim u redu, ali ako bas zelis, postoji paket cpufrequtils.
Ako ti se to mjenja. cpufrequtils je već instaliran. Ako želiš da ti već od startupa bude performance ili isključen, otvori i malo odskrolaj dolje dok ne pronađeš di piše:
Promijeni u performance i bit će ti non stop na maks frekvenciji ili u false i bit će isključen. Ovo je najkorisnije na laptopima kao alat.
nano /etc/init.d/cpufrequtilsKod: Označi sve
ENABLE = "true"
GOVERNOR = "ondemand"
Zadnja izmjena: shrike, dana/u 08 lip 2010, 20:31, ukupno mijenjano 1 put.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Branimir
- Kontakt:
Hvala, točno to mi je trebalo!
Hijao kako ova distra radi, pa to je super
samo 150mb rama zauzima nakon podizanja, čak i iceweasel ne jede više memorije nego chromium, sve što kliknem leti - odmah se pokreće, compiz se nisam trudio ni uključivati, pa sam radi nekog jednostavnog compositinga upotrijebio xcompmgr, na ubunututu 10.04 sam morao drajver za skener dodatno instalirati, ovdje je radio i bez toga(!).
Nisam znao da gnome može biti ovako "lagan" za resurse...
edit: xcompmgr ne voli VLC player i često zna imat neke čudne radnje, tak da xcompmgr otpada, dobar stari metacity compositing se vraća u sedlo
Hijao kako ova distra radi, pa to je super
Nisam znao da gnome može biti ovako "lagan" za resurse...
edit: xcompmgr ne voli VLC player i često zna imat neke čudne radnje, tak da xcompmgr otpada, dobar stari metacity compositing se vraća u sedlo
Evo jedan moj komentar:U dva dana 350 mgb udejta, ;
od updejta prozori se totalno umrtvili,u pidiginu se moram svaki put odlogirati pa logirati jer u startu ne radi,network aplet pokazuje da nema mreže a ima mreže jer ovo pišem sa Debiana,trenutno ne mogu u synapticu ništa instalirati a niti izbrisati net totalno usporen jedva otvara stranice, jeli to blizu reinstal.
Ne pitajte nisam ništa dirao

Edit:Instalacija 7 gb
od updejta prozori se totalno umrtvili,u pidiginu se moram svaki put odlogirati pa logirati jer u startu ne radi,network aplet pokazuje da nema mreže a ima mreže jer ovo pišem sa Debiana,trenutno ne mogu u synapticu ništa instalirati a niti izbrisati net totalno usporen jedva otvara stranice, jeli to blizu reinstal.
Ne pitajte nisam ništa dirao
Edit:Instalacija 7 gb
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
- glaskoncILLa
sto se tice updatea, to je sasvim normalno, paketi su u unstableu i prelaze u testing kada su spremni za to, updatea stalno ima..
sto se tice ovog ostalog, nesto valjda ipak jesi dirao..
sto se tice network managera, ne korisitim ga, ali daj
takodjer, pokreni synaptic iz terminala kao user, ne kao root, pa onda pokusaj nesto napraviti i onda copy/pasteaj sto sve pise u terminalu.
takodjer, daj;
si instalirao flash i javu? i ako jesi, kako?
sto se tice ovog ostalog, nesto valjda ipak jesi dirao..
sto se tice network managera, ne korisitim ga, ali daj
cat /etc/network/interfaces
takodjer, daj;
aptitude show gksu