Gnome - tko koliko radi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Gnome - tko koliko radi
http://blogs.gnome.org/bolsh/2010/07/28/gnome-census/
interesantan je canonical
interesantan je canonical
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
- glaskoncILLa
Re: Gnome - tko koliko radi
ma lazu, pa canonical radi ogromnu kontribuciju, pise na ubuntuovom webu odmah uz predanost otvorenom softwareu.. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Čudno mi je da Nokia toliko daje za GNOME kada imaju qt...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
glaskoncILLa je napisao/la:ma lazu, pa canonical radi ogromnu kontribuciju, pise na ubuntuovom webu odmah uz predanost otvorenom softwareu.. :)
http://www.linuxtoday.com/infrastructure/2010073002835OSCYUB je napisao/la: Mr. Proffitt quotes Matt Asay:
"Important to note http://bit.ly/crPYYk (the GNOME Census) tracks *all-time" Gnome contributions. Canonical will never catch up w/ RHT. It's not helpful data"
He also notes
"The economy of Linux contains different kinds of currency: users, documentation, and contributions are all separate parts of the greater whole."
So they're basing their criticisms on bad numbers, and a very narrow definition of what a contribution is. It seems to me the reason for all the flames seems to boil down to one thing: peeve at Ubuntu's success.
- glaskoncILLa
pa gle, ako nakon 6 godina nisu presli 2 posto..
poanta je da canonical actually radi nesto na gnome platformi, ali sav taj posao je ubuntu only primjenjiv sto ljuti ostatak, uzeli su nesto, grade nesto drugo na tome necemu, a to drugo sluzi samo njima.
sto se tice ljubomore na uspjeh, ima nekoliko dizertacija na temu tog "velikog" uspjeha koje brojcano pokazuju da taj uspjeh i nije tako veliki uspjeh ako ga se promatra kroz naocale kontribucije slobodnom softwareu, pa cak i popularizacije takvog softwarea (postotak rasta market sharea linuxa u svijetu operativnih sustava u godinama dok nije bilo ubuntua je neznatno veci nakon dolaska ubuntua).
pa uzmimo taj red hat i uzmimo novell koji oboje funkcioniraju na isti nacin kao canonical, a to je da prodaju support i onda pogledaj unazad da je taj red hat vise manje oduvijek prvi na listi kontributora, pa tak..
a mogla bi se i napraviti lista koliko aplikacija otvorenog softwarea, a koliko aplikacija zatvorenog softwarea je izaslo iz canonicala, pa onda recimo ista takva lista za red hat, pogodi tko bi "pobjedio".
pa jos uzmimo da je red hat poceo sa ulaganjima u open source i kasnijim povratom, a canonical je dosao sa gotovom lovom zaradjenom na zatvorenom softwareu.
pa tak..
mislim, whatever..
poanta je da canonical actually radi nesto na gnome platformi, ali sav taj posao je ubuntu only primjenjiv sto ljuti ostatak, uzeli su nesto, grade nesto drugo na tome necemu, a to drugo sluzi samo njima.
sto se tice ljubomore na uspjeh, ima nekoliko dizertacija na temu tog "velikog" uspjeha koje brojcano pokazuju da taj uspjeh i nije tako veliki uspjeh ako ga se promatra kroz naocale kontribucije slobodnom softwareu, pa cak i popularizacije takvog softwarea (postotak rasta market sharea linuxa u svijetu operativnih sustava u godinama dok nije bilo ubuntua je neznatno veci nakon dolaska ubuntua).
pa uzmimo taj red hat i uzmimo novell koji oboje funkcioniraju na isti nacin kao canonical, a to je da prodaju support i onda pogledaj unazad da je taj red hat vise manje oduvijek prvi na listi kontributora, pa tak..
a mogla bi se i napraviti lista koliko aplikacija otvorenog softwarea, a koliko aplikacija zatvorenog softwarea je izaslo iz canonicala, pa onda recimo ista takva lista za red hat, pogodi tko bi "pobjedio".
pa jos uzmimo da je red hat poceo sa ulaganjima u open source i kasnijim povratom, a canonical je dosao sa gotovom lovom zaradjenom na zatvorenom softwareu.
pa tak..
mislim, whatever..
Neće nikad? :)glaskoncILLa je napisao/la:pa gle, ako nakon 6 godina nisu presli 2 posto..
Možda nisam dobro shvatio, ali ovdje se radi o doprinosima GNOME projektu, a ne tweakanju pojedinih komada Gnoma kako bi se bolje uklapali u 'viziju'. Dakle, ovih 2% služi svima.poanta je da canonical actually radi nesto na gnome platformi, ali sav taj posao je ubuntu only primjenjiv sto ljuti ostatak, uzeli su nesto, grade nesto drugo na tome necemu, a to drugo sluzi samo njima.
OK, cijeli ovaj dio je mutna besmislenost u najčistijem obliku.sto se tice ljubomore na uspjeh, ima nekoliko dizertacija na temu tog "velikog" uspjeha koje brojcano pokazuju da taj uspjeh i nije tako veliki uspjeh ako ga se promatra kroz naocale kontribucije slobodnom softwareu, pa cak i popularizacije takvog softwarea (postotak rasta market sharea linuxa u svijetu operativnih sustava u godinama dok nije bilo ubuntua je neznatno veci nakon dolaska ubuntua).
I još jednom, Canonical je puno mlađa kompanija. Kad se već igramo, zamisli da Canonical i Red Hat zamijene mjesta - misliš li da bi Canonical čekao miljon godina da netko dođe i napiše alate koji su im potrebni? Nadalje, nisi mi rekao da si radio u Red Hatu. Mislim, zbog uvida koji imaš u to koliko je RH aplikacija zadržao za sebe. :)pa uzmimo taj red hat i uzmimo novell koji oboje funkcioniraju na isti nacin kao canonical, a to je da prodaju support i onda pogledaj unazad da je taj red hat vise manje oduvijek prvi na listi kontributora, pa tak..
Pa tak što? RH nije imao ogromni početni kapital, drug Mark jest. OK, ali što s time? :)pa jos uzmimo da je red hat poceo sa ulaganjima u open source i kasnijim povratom, a canonical je dosao sa gotovom lovom zaradjenom na zatvorenom softwareu.
pa tak..
Ma forum je umrtvljen, pa te uzrujavam :pmislim, whatever..
- glaskoncILLa
ma ne uzrujavam se, samo kazem da, kako stvari trenutno stoje, canonical su leacheri, a ne volim leachere.jjj je napisao/la:Neće nikad?glaskoncILLa je napisao/la:pa gle, ako nakon 6 godina nisu presli 2 posto..![]()
pa ako ostanu na 300 zaposlenika od koji je developera bilo 20 kad sam zadnji put vidio brojku naspram 300 vise od 3000 red hatovih, I dont think so.
da, to pise i u clanku. pitanje je da li se moglo vise.Možda nisam dobro shvatio, ali ovdje se radi o doprinosima GNOME projektu, a ne tweakanju pojedinih komada Gnoma kako bi se bolje uklapali u 'viziju'. Dakle, ovih 2% služi svima.poanta je da canonical actually radi nesto na gnome platformi, ali sav taj posao je ubuntu only primjenjiv sto ljuti ostatak, uzeli su nesto, grade nesto drugo na tome necemu, a to drugo sluzi samo njima.
referirajuci se na;OK, cijeli ovaj dio je mutna besmislenost u najčistijem obliku.sto se tice ljubomore na uspjeh, ima nekoliko dizertacija na temu tog "velikog" uspjeha koje brojcano pokazuju da taj uspjeh i nije tako veliki uspjeh ako ga se promatra kroz naocale kontribucije slobodnom softwareu, pa cak i popularizacije takvog softwarea (postotak rasta market sharea linuxa u svijetu operativnih sustava u godinama dok nije bilo ubuntua je neznatno veci nakon dolaska ubuntua).
objasni mi koji dio ti je tocno nejasan ili besmislen pa cu ti poblize objasniti.So they're basing their criticisms on bad numbers, and a very narrow definition of what a contribution is. It seems to me the reason for all the flames seems to boil down to one thing: peeve at Ubuntu's success.
šbbkbb.I još jednom, Canonical je puno mlađa kompanija. Kad se već igramo, zamisli da Canonical i Red Hat zamijene mjesta - misliš li da bi Canonical čekao miljon godina da netko dođe i napiše alate koji su im potrebni? Nadalje, nisi mi rekao da si radio u Red Hatu. Mislim, zbog uvida koji imaš u to koliko je RH aplikacija zadržao za sebe.pa uzmimo taj red hat i uzmimo novell koji oboje funkcioniraju na isti nacin kao canonical, a to je da prodaju support i onda pogledaj unazad da je taj red hat vise manje oduvijek prvi na listi kontributora, pa tak..
a mogla bi se i napraviti lista koliko aplikacija otvorenog softwarea, a koliko aplikacija zatvorenog softwarea je izaslo iz canonicala, pa onda recimo ista takva lista za red hat, pogodi tko bi "pobjedio".![]()
![]()
ne pricam o nekoj fikciji nego o tome da canonical pise jako malo alata zato jer netko drugi to radi za njih.
a moram li raditi u red hatu da to vidim? mislim instalirao sam 7 red hat masina u zadnjih godinu i pol i vidjeh aplikacije koje nisu dostune siroj javnosti, ali ako to usporedis sa cinjenicom da je 30% linuxa danas (barem 30% stvai koje se stvarno broje) doslo od tamo, so what, neka im bude.
ako imas pocetni kapitral, mozes igrati vecu igru.pa jos uzmimo da je red hat poceo sa ulaganjima u open source i kasnijim povratom, a canonical je dosao sa gotovom lovom zaradjenom na zatvorenom softwareu.
pa tak..
Pa tak što? RH nije imao ogromni početni kapital, drug Mark jest. OK, ali što s time?![]()
Ma forum je umrtvljen, pa te uzrujavam :pmislim, whatever..
nije da mi je i red hat neka spica, ali su ok, nesto uzmu, nesto daju nazad, vise/manje posteno i daleko je bolje imati takvu tvrtku u open source timu nego canonical.
zasto svi toliko spiciraju oko canonicala, nemam pojma, red hat je daleko bolji kandidat za to.
edit; negdje sam zenuo sam ovim kvotanjem, a ne da mi se traziti gdje...
Mislio sam i ja nešto slično ali isprobavajući razne distre bazirane na GNOME-u (jer mi bolje paše GNOME od KDE-a i stoga tražim solidnu i dobro ispoliranu GNOME distru), recimo Ubuntu je morao dodatno patchirati i dodati neke mogućnosti u GNOME da bi takav desktop na nešto ličio i bio prema nekim njihovim zamislima. Ono što je Canonical implementirao, npr. OSD notification koji je u odnosu na vanilla notification nebo i zemlja, ne znam da li bi GNOME developeri prihvatili ili kako već imaju način prihvaćanja koda sa strane. Zar nije Linus nešto prigovarao, da mu GNOME developeri nisu željeli prihvatiti neki patch? http://www.linux.com/archive/feature/114231poanta je da canonical actually radi nesto na gnome platformi, ali sav taj posao je ubuntu only primjenjiv sto ljuti ostatak, uzeli su nesto, grade nesto drugo na tome necemu, a to drugo sluzi samo njima.
Novell i Red Hat puno doprinose GNOME-u, da. Ali, SUSE-ov GNOME desktop je najgori desktop koji sam ikada vidio, ikone zbrda zdola (neki čudan mix KDE i GNOME ikona), nepotrebno dodatno kategorizirani meniji u kojima se teško snaći, onaj default vanilla GNOME meni je sam po sebi jasan i mogli su tako ostaviti uz minimalne preinake kako ima Fedora i Ubuntu, Slab je smeće itd. Fedorin GNOME desktop je nešto bolji, drži se vanilla dizajna, ali sveukupno, Canonical ima najušminkaniji, bolje rečeno dorađen GNOME desktop u odnosu na ostale GNOME-centrićne distre i one koje imaju mogućnost instalacije GNOME desktopa. Pitanje je koliko bi neki od patcheva i dodatno implementiranih mogućnosti, prihvatili GNOME developeri od strane Canonicala, a da bi bili prema njihovim standardima ili bi se mogli uklopiti u nadolazeći GNOME 3.
Zaboravio sam napomenuti, Novell forsira .NET i C# implementaciju u GNOME, zato imaju Banshee i Monsoon umjesto Rhythmboxa i Transmissiona (koji nije dio GNOME desktopa ali se stavlja u distre kao torrent klijent) u svojoj GNOME distri, dok Red Hat ne gleda blagonaklono na Mono, i kako onda očekivati u tako šarolikom društvu da bi Canonical samo tako mogao doprinjeti kodu kada se glavni veliki igrači ne mogu usuglasiti oko nekih stvari?
- glaskoncILLa
40% gnome je sa strane, netko se sjetio i nesto slozio/patchao i poslao.
i nije problem samo u gnomeu, canonicalu mnogi zamjeraju nedostatak suradnje sa upstreamima, a markec otvoreno kaze na ubuntuovom webu da oni ne suradjuju zato jer je to ionak open source pa tko zeli patcheve neka ode na launchpad pa si ih uzme.
zasto je tome tako, cini mi se iz dva razloga:
- ako bi patchevi usli u sluzbeni gnome, ubuntu gubi prednost nad ostatkom
- suradnja sa upstreamima zahtijeva dodatni angazman, dakle jos ljudi na platnoj listi
i nije problem samo u gnomeu, canonicalu mnogi zamjeraju nedostatak suradnje sa upstreamima, a markec otvoreno kaze na ubuntuovom webu da oni ne suradjuju zato jer je to ionak open source pa tko zeli patcheve neka ode na launchpad pa si ih uzme.
zasto je tome tako, cini mi se iz dva razloga:
- ako bi patchevi usli u sluzbeni gnome, ubuntu gubi prednost nad ostatkom
- suradnja sa upstreamima zahtijeva dodatni angazman, dakle jos ljudi na platnoj listi