ADSL njubi

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
centar137

ADSL njubi

Post Postao/la centar137 »

Evo smijesno pitanje za vas, napredniji ostatak svijeta Wink

Dobio sam Thomson SpeedTouch ST780. Hardverski dio sam odradio oke i preko web sucelja se spojim na router i tamo uspostavim ADSL vezu. Sto je zanimljivo uspostavljena je i IP/TV veza.
Ne znam kako promijenit router/bridge mode. Na setupu sam stavio PPP mode umjesto 2P ili 3P.
Stavio sam i always on umjesto dial on demand. To je za pocetak, jer je tako defaultno, kasnije cu promijenit.

Evo dolje screenshot s vezama.

Ali neznam sto dalje. Kako spojit kompjuter na net?
IP od eth0 je 192.168.1.11 (static), router je 192.168.1.1 (default)
Jel nuzno koristit DHCP? Nekako mi je draze imat static IPove, djeluje mi vise pod mojom kontrolom Cheesy

Pokusam s pppoeconf nadje mi eth0 i eth1 i krene trazit "PPPoE Access Concentrator on eth0" i dobijem:
Kod:

Kod: Označi sve

Sorry, I scanned 2 interfaces, but the Access
Concentrator of your provider did not respond. Please
check your network and modem cables. Another reason
for the scan failure may also be another running pppoe
process which controls the modem.
ps aux ne ispise nista s "ppp" u imenu.

Mozda ovo bude od pomoci:

Kod: Označi sve

# route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
87.252.136.0    0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
0.0.0.0         0.0.0.0         0.0.0.0         U     0      0        0 ppp0
ppp0 je GPRS modem koji cu umirovit kad proradi ADSL.

Na drugom screenshotu kazu da nije spojen na internet :?
screenshot4.png
(85.53 KiB) Preuzeto 380 puta.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
centar137

Re: ADSL njubi

2. screenshot
screenshot5.png
(60.48 KiB) Preuzeto 382 puta.
centar137

Ako sto znaci:
Debian Etch r3
Linux 2.6.18-6-686
net-tools 1.60
ifconfig 1.42 (2001-04-13)
net-tools 1.60
ifconfig 1.42 (2001-04-13)
...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Čudno, ja imam doma Thompsona (preko Iskon.DUO usluge) nikad nikakvog problema. radi u ROuter modu (nisam nikad negdje vidio da se uopće može postaviti u Bridge mod). Radi preko DHCP-a (uvijek uključen) samo sam ponekad znao fixirati adrese zbog nekig sheranja među kantama...

Nisam nikada trebao ništa podešavati i uredno mi se spajao na net out-of-the-box (i još uvijek se spaja...) bilo koja distra

Ali, ako možeš pristupiti routeru, onda ti link PC -> router radi, jedino ti ne radi, izgleda prema wlan-u. Jel ti je internet veza connected?
centar137

Eh :)
Odustao i reko rebootat cu stroj pa sta bude. Citam otvorene tabove u Firefoxu i klikam na poneki zanimljivi link. Kad poslije skuzim da otvara te linkove. I sad radi. Router sam resetirao i samo unio username i password.

Posto je ovo za Linux pocetnike, usudit cu se pitat :D
Kako iz komandne linije stavit da koristi DHCP za LAN?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

daklem, ja sam isto na debianu, al iimam jedan strašan problem. nikako nemogu postaviti statičnu IP adresu. Kada mi se komp restarta ne želi se spojti sa modemom. Nisma točno siguran da li je štos u mojim psotavkama ili u modemu, ali mi se čini da nešto nije u redu samnom. daklem, on i dalje pokušava spojiti se preko dhcp-a, iako explicitno kažem da ide na static. Bi li mogao pomoći?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:daklem, ja sam isto na debianu, al iimam jedan strašan problem. nikako nemogu postaviti statičnu IP adresu. Kada mi se komp restarta ne želi se spojti sa modemom. Nisma točno siguran da li je štos u mojim psotavkama ili u modemu, ali mi se čini da nešto nije u redu samnom. daklem, on i dalje pokušava spojiti se preko dhcp-a, iako explicitno kažem da ide na static. Bi li mogao pomoći?
Daj mi reci jesi u routeru podesio da ti koristi istu adresu?
Ja na svom routru imam uključen DHCP, ali uključenu opciju "Use the same Address". Možda tako i ti možeš poštelati kod sebe na Optimi
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Moguće. Inače, za prvi račun kod optime nije došla pretplata. Naime, kod optime se plača pretplata za PROŠLI mjesec, dakle, u 5 mjesecu platim za 4 i tako dalje. T-Hitler naplaćuje u naprijed.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Smanjio sam DHCP pool na jednu adresu. Sad idemo testirati.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Smanjio sam DHCP pool na jednu adresu. Sad idemo testirati.
I to bi trebalo raditi..no ako ne radi, onda je moguća greška u modulu za network u Linuxu.

Meni je to radio na ubuntu 7.10. Naime, svaki drugi put pri bootanju ubuntua modul je obrnuo MAC adresu (redosljed MAC-a sa lijeva-desno na desno-lijevo.. :? ) i normalno, router je svaki puta mislio da je u pitanju novi hardware i svaki puta je stvorio novi template kod sebe za novu mašinu sa novom IP adresom... sve dok nisam skužio u čemu je stvar i disablirao karticu na mašini, te uštekao mrežu u drugu. U 8.04 su to ispravili...
Odgovori