[RIJEŠENO] ATI grafička i LinuxMint problem
Moderator/ica: Moderatori/ce
[RIJEŠENO] ATI grafička i LinuxMint problem
Eh ljudi,
imam problema sa grafikom na linuxu,
imam linux mint KDE 4,0 (beta 044)
evo linka na hulku , tamo sam se prvo zalio,
http://www.linux.hr/modules/newbb/viewt ... 88&start=0
ako vas zanima tocan problem, procitajte do kraja, jer me zasad ne muci opengl problem nego opcenito, vise nemam grafiku na linuxu.
Ovako, na hulku vrlo malo ljudi pomazeju, pa sam dosao ovamo, Kazu da je ovdje ekipa bolja.
imam problema sa grafikom na linuxu,
imam linux mint KDE 4,0 (beta 044)
evo linka na hulku , tamo sam se prvo zalio,
http://www.linux.hr/modules/newbb/viewt ... 88&start=0
ako vas zanima tocan problem, procitajte do kraja, jer me zasad ne muci opengl problem nego opcenito, vise nemam grafiku na linuxu.
Ovako, na hulku vrlo malo ljudi pomazeju, pa sam dosao ovamo, Kazu da je ovdje ekipa bolja.
Re: smisleno
da vam unapred kazem, mislim da nemam fglrx instaliran, i pokrece mi se u grafickom modu. Jel moze ko pomoci.
Re: ATI grafička i LinuxMint problem
Pozdrav, krećemo sa rješavanjem tvog slučaja.
Prvo, malo sam ti promijenio ime teme, da i drugima bude jasno o čemu se ovdje piše...
Idemo sada nekim redom. Moram znati neke stvari prije nego što krenemo.
Tvoja grafa je ati radeon x1600 i pokušao si instalirati drivere sa Envy skriptom, no nije baš prošlo kako treba. Nakon toga probao si instalirati drivere preko teme sa ovog foruma, kao što sam ti rekao, no stvari su se pogoršale i sada nemaš više fglrx.
Ne znam da li možeš uopće ući u Linux pošto grafika ne radi, no kako moramo uči u Linux da krenemo iz početka prvo te moram zamoliti da iz Linuxa, iz text terminala (ako ulaziš u grafiku, onda izađi sa CTRL+ALT+F1, logiraj se i sa komandne linije piši:
kad se otvori editor u tekstu potraži sekciju "Device" i na liniji Driver= zamijeni tekst (koji je vjerojatno "fglrx" sa "vesa". Snimi promjene (CTRL+O) mislim, piše ti na dnu nano editora, rebootaj:
Kad uđeš u Linux, idemo dalje...
Prvo, malo sam ti promijenio ime teme, da i drugima bude jasno o čemu se ovdje piše...
Idemo sada nekim redom. Moram znati neke stvari prije nego što krenemo.
Tvoja grafa je ati radeon x1600 i pokušao si instalirati drivere sa Envy skriptom, no nije baš prošlo kako treba. Nakon toga probao si instalirati drivere preko teme sa ovog foruma, kao što sam ti rekao, no stvari su se pogoršale i sada nemaš više fglrx.
Ne znam da li možeš uopće ući u Linux pošto grafika ne radi, no kako moramo uči u Linux da krenemo iz početka prvo te moram zamoliti da iz Linuxa, iz text terminala (ako ulaziš u grafiku, onda izađi sa CTRL+ALT+F1, logiraj se i sa komandne linije piši:
Kod: Označi sve
sudo nano /etc/X11/xorg.confKod: Označi sve
sudo rebootRe: ATI grafička i LinuxMint problem
Uspio sam, pokrenuo sam linux sa vesa driverom. 
Odlično, idemo dalje.
Sada ćemo malo počistiti nered od kojekavih instalacija.
Otvori Synaptic (GNOME) ili Adopt (KDE) program za instalaciju paketa (pod Administration se nalazi) klikni na "Search", u liniju traženja upiši fglrx i kad ti izlista sve što je našao. Odinstaliraj sve osim ovoga:
restricted-manager
restricted-manager-core
xserver-xorg-video-ati
zatim u istom programu (Synaptic ili Adopt, provjeri da li imaš instalirane ove pakete i ako nemaš - instaliraj ih)
* linux-headers-2.6.24 (vjerojatno, odnosno verzija tvojeg kernela (traži pod linux-headers pa kad ti izlista pogledaj što odgovara verziji tvog kernela))
* build-essential
* XFree86-Mesa-libGL
* libstdc++
* libgcc
* XFree86-libs
* fontconfig
* freetype
* zlib
* gcc
Kad to središ, idemo dalje...
Sada ćemo malo počistiti nered od kojekavih instalacija.
Otvori Synaptic (GNOME) ili Adopt (KDE) program za instalaciju paketa (pod Administration se nalazi) klikni na "Search", u liniju traženja upiši fglrx i kad ti izlista sve što je našao. Odinstaliraj sve osim ovoga:
restricted-manager
restricted-manager-core
xserver-xorg-video-ati
zatim u istom programu (Synaptic ili Adopt, provjeri da li imaš instalirane ove pakete i ako nemaš - instaliraj ih)
* linux-headers-2.6.24 (vjerojatno, odnosno verzija tvojeg kernela (traži pod linux-headers pa kad ti izlista pogledaj što odgovara verziji tvog kernela))
* build-essential
* XFree86-Mesa-libGL
* libstdc++
* libgcc
* XFree86-libs
* fontconfig
* freetype
* zlib
* gcc
Kad to središ, idemo dalje...
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Grofe, ti bi trebao nickname promjeniti u "dr. ATI"
Ispričavam se što offtopicarim, al morao sam
Ispričavam se što offtopicarim, al morao sam
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Ma sve štima, dok me ne zovu Dr. Strangelove
(makar, kolko se meni čini nisu ni nvidie baš nevine...)
- Markec
- Spol: M
Evo mene opet, nemogu se logirati s starim korisnickim imenom i lozinkom,
Radim to u synapticu jer mi on pronalazi fglrx ,
trazio sam dali imam
XFree86-Mesa-libGL i uopce to ne pronalazi
XFree86-libs nemam ni ovaj,
sve ostalo imam. Jel se mozda to zove drugacije.
sorry na kasnjenju, nisam imao struje od 13 sati, a adsl ruter mi treba struju da bi se spojio na internet,
Radim to u synapticu jer mi on pronalazi fglrx ,
trazio sam dali imam
XFree86-Mesa-libGL i uopce to ne pronalazi
XFree86-libs nemam ni ovaj,
sve ostalo imam. Jel se mozda to zove drugacije.
sorry na kasnjenju, nisam imao struje od 13 sati, a adsl ruter mi treba struju da bi se spojio na internet,
Kak ti ne da logiranje pod msvijet?? (daj to prijavi adminu onda na PP)
Mene zanima, kada u Synapticu pod Search napišeš fglrx, što ti izlista?
Možeš li mi to screenshotati tu na forum?
Mene zanima, kada u Synapticu pod Search napišeš fglrx, što ti izlista?
Možeš li mi to screenshotati tu na forum?