openSUSE 11.4

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: openSUSE 11.4

Post Postao/la Grof »

stefan je napisao/la:pokreni Partitioner (yast)
nađi željenu ntfs particiju i desni klikni -> edit
klikni "Fstab options"
makni check sa read only

Jednostavnije ne može biti.. Zato volim yast :)
Ovo ti ne stoji!

Naime, u fstab opcijama uopće nije uključena ova opcija, a da bi NTFS particija postala pisljiva, potrebno je RUČNO srediti fstab i REBOOT-ATI kantu!

Točan opis kako particiju napraviti pisljivom u Suseu, opisan je ovdje ;)

Ext4 particije nisam još uspio dobiti pisljive...

A i u ostalome me Suse razočarava, naime uopće ne radi u VirtualBoxu 4.04. 64-bit uopće, a 32-bitna e ruši, baca kernel greške... očaj! (nije do kernela ,jer isti kernel ima i Arch pa radi - zakon!, nije ni do guestadditions-a jer su postavljeni zadnji). 64-bitni suse ima problema sa skypeom (mora se ručno pronaći i doinstalairati zavisnosti, a 64-bitni Chrome RPM, preuzet s Googlea NE radi jer mu fali jedan dependency (libpng12) - doduše za ovo nije kriv Novell nego paketari u Skypeu i Googleu, no običnog korisnika to smeta, a smeta i mene!

Tak da ono, daleko od oduševljenja, a više prema rzočarenju :roll:
stefan
Moderator
Spol: M

Post Postao/la stefan »

Grof je napisao/la:Točan opis kako particiju napraviti pisljivom u Suseu, opisan je ovdje ;)
da, taj url je već bio postan http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =12&t=5195
promjene na fstab-u možeš upisati u YaST - Partitioneru u "Arbitrary options value"
npr.

Kod: Označi sve

umask=0002
Što se tiče Chrome-a, ako rpm otvoriš sa YAST installerom - pokupiti će ti sve zavisnosti!
Upravo sam to napravio i Chrome mi radi.

Skype - nažalost dependency se ne instaliraju. How to: http://en.opensuse.org/SDB:Skype

U virtual boxu sam probao RC1 i radila je odlično! final release nisam probao...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Grof je napisao/la:
stefan je napisao/la:pokreni Partitioner (yast)
nađi željenu ntfs particiju i desni klikni -> edit
klikni "Fstab options"
makni check sa read only

Jednostavnije ne može biti.. Zato volim yast :)
Ovo ti ne stoji!

Naime, u fstab opcijama uopće nije uključena ova opcija, a da bi NTFS particija postala pisljiva, potrebno je RUČNO srediti fstab i REBOOT-ATI kantu!

Točan opis kako particiju napraviti pisljivom u Suseu, opisan je ovdje ;)
Ext4 particije nisam još uspio dobiti pisljive...

A i u ostalome me Suse razočarava, naime uopće ne radi u VirtualBoxu 4.04. 64-bit uopće, a 32-bitna e ruši, baca kernel greške... očaj! (nije do kernela ,jer isti kernel ima i Arch pa radi - zakon!, nije ni do guestadditions-a jer su postavljeni zadnji). 64-bitni suse ima problema sa skypeom (mora se ručno pronaći i doinstalairati zavisnosti, a 64-bitni Chrome RPM, preuzet s Googlea NE radi jer mu fali jedan dependency (libpng12) - doduše za ovo nije kriv Novell nego paketari u Skypeu i Googleu, no običnog korisnika to smeta, a smeta i mene!

Tak da ono, daleko od oduševljenja, a više prema razočarenju :roll:
Lepo ja pričam na 11. strani, ali meni niko ne veruje :)
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

gMajstor je napisao/la:Lepo ja pričam na 11. strani, ali meni niko ne veruje :)
pa ja pričam od 1. do 14. stranice... i isto se nađe netko tko mi ne vjeruje :D
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

stefan je napisao/la: Što se tiče Chrome-a, ako rpm otvoriš sa YAST installerom - pokupiti će ti sve zavisnosti!
Upravo sam to napravio i Chrome mi radi.
Prvo sam tako i otvorio, no izbacio mi je grešku i nije instalirao ništa! Onda sam instalirao preko zypper-a i pokupio je sve depove OSIM libpng12, tek kada sam njega ručno instalairao, onda je proradio.

Klikom je instalirao i frend i NIJE mu Chrome radio. Opet - 64-bitna verzija!

Ali ja govorim o 64-bitnoj verziji, možda 32-bitna radi bolje?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Sve ovo skupa definitivno nije za običnog ili početnika u korištenju Linuxa! Samim time, meni gubi smisao da Suse nekome instaliram (samome sebi napraviti ću medvjeđu uslugu i morati ću jahati svaki dan na korisnikovoj kanti kako bi mu ovo ili ono proradilo)
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Ja isto sve radim na 64 bitnoj verziji.
"Instalirati klikom" ne znači nužno instalirati yastom!

Pa recimo da suse ima relativno strmu krivulju učenja..
Ja sam kao apsolutni početnik krenuo sa suseom, i još sam na njemu. Sve ostale distribucije ne funkcioniraju "na moj način", suse je najbliže tome.
Uz znanje koje stekneš kroz nekoliko mjeseci korištenja susea, nećeš više imati ozbiljnijih problema.
Početak je težak... ali se isplati :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

stefan je napisao/la: Uz znanje koje stekneš kroz nekoliko mjeseci korištenja susea, nećeš više imati ozbiljnijih problema.
Početak je težak... ali se isplati :)
Što ovo konkretno znači običnom korisniku računala? Ništa! A meni? Sate dodatnog rada da mu nešto proradi i živciranje što me zivka svako -tolko.

Ne, ja ne mogu na Suseu bazirati Linux kojeg održavam svojim korisnicima. Izgoriti ću ;)

Tako razmišljajući mogu mu odmah staviti Arch i imati će čak i manjih problema.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Ja nisam IT služba, pa ne razmišljam na taj način :D
Ali niti na jednoj distribuciji ne ide sve straight-forward.. uvijek se naiđe na problem koji treba rješiti u terminalu.
u suseu puno stvari možeš riješiti u Yastu (GUI!) prema intuiciji, bez osobitog znanja.. čak ni ne moraš guglati.. samo moraš zdravo razmišljati i imati "hrabrost" probati sam rješiti..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suse definitivno nije toliko okrenut običnim korisnicima kao Ubuntu, a čemu sam se nadao bar u velikom postotku.
Odgovori