Problemi s novim kernelom

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Hugo
Spol: M
Kontakt:

Problemi s novim kernelom

Post Postao/la Hugo »

Kako sam pisao u ovoj temi, ipak sam uspio pokrenuti Debian na kernelu 2.6.38, no sada imam mali problemčić.

Kada laptop radi samo na bateriji, ponaša se čudno. Danas sam upalio laptop samo na bateriji, i odmah nakon pojavljivanja login zaslona, nisam uspio ni upisati lozinku, laptop je otišao u sleep mode.

Nakon toga sam ga "probudio", i pokrenuo se kako treba, ali miš nije radio, nije čak niti svjetlio, a kada sam isključio miš iz usb utora, laptop je opet otišao u sleep mode. Pa sam uključio laptop bez miša, a čim sam priključio miša, laptop je opet zaspao.

Ni ostali usb utori na laptopu uopće ne rade..

Primjetio sam također da se hard disk ne vrti kada ne radim ništa na njemu, nego se upali tek kada treba čitati podatke s diska, zbog čega je naravno učitavanje jako sporo..

:?
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Lutherus

Re: Problemi s novim kernelom

Post Postao/la Lutherus »

Kod: Označi sve

sudo cd /usr/src/linux
make menuconfig
pa probaj prekompajlirati kernel sa postavkama i modulima kak tebi odgovara po tvom hardveraju.mislim da je problem upravo u generalno kompajliranom kernelu i općenitim postavkama koje tebi baš ne odgovaraju,odnosno u powersave modulima u samome kernelu.
ukoliko ti se to neda radi ručno mazni kernel.conf od opensuseta.istina bog da je suse jako čudljiva distra ali novellovi inženjeri znaju skompajlirati kernel
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

odin je napisao/la:

sudo cd /usr/src/linux
make menuconfig
pa probaj prekompajlirati kernel sa postavkama i modulima kak tebi odgovara po tvom hardveraju.mislim da je problem upravo u generalno kompajliranom kernelu i općenitim postavkama koje tebi baš ne odgovaraju,odnosno u powersave modulima u samome kernelu.
ukoliko ti se to neda radi ručno mazni kernel.conf od opensuseta.istina bog da je suse jako čudljiva distra ali novellovi inženjeri znaju skompajlirati kernel
Jel mogu šta zeznuti s tim prekompajliranjem kernela?

Mislio sam da ću prije dobiti neki savjet za prčkanje po konf. datotekama, i da ću na taj način uspjeti srediti nešto.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Lutherus

pa možeš.naravno da možeš :D u tome i je čar svega.ako neznaš kaj radiš nejdeš dalje od gruba
možda bi se nekaj i dalo skemijati sa .conf datotekama.
al evo meni nekak smrdi na loš kernel,dao bog da sam u krivu pa da te muke poštedim
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

odin je napisao/la:pa možeš.naravno da možeš :D u tome i je čar svega.ako neznaš kaj radiš nejdeš dalje od gruba
možda bi se nekaj i dalo skemijati sa .conf datotekama.
al evo meni nekak smrdi na loš kernel,dao bog da sam u krivu pa da te muke poštedim
Ne znam, mogao bih probati.. :)

Ili da vidim dali u unstable-u ili experimentalu ima kakav noviji kernel, pa da ga pinnam.. :zvizdi
Lutherus

ili se vratiš na 2.6.37 ? izgleda da 38 neć biti jedno vrijeme stable u debianu
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

odin je napisao/la:

sudo cd /usr/src/linux
make menuconfig

root@debian:/usr/src/linux# make menuconfig
/usr/src/linux-headers-2.6.32-5-common/scripts/Makefile.build:44: /usr/src/linux-headers-2.6.32-5-common/scripts/basic/Makefile: No such file or directory
make[3]: *** Nema propisa za izradu mete `/usr/src/linux-headers-2.6.32-5-common/scripts/basic/Makefile'.  Zaustavi.
make[2]: *** [scripts_basic] Greška 2
make[1]: *** [sub-make] Greška 2
make: *** [all] Greška 2
I zašto mi izbacuje kernel 2.6.32? :)
odin je napisao/la:ili se vratiš na 2.6.37 ? izgleda da 38 neć biti jedno vrijeme stable u debianu
Nema 2.6.37 u testingu.. Imam samo 2.6.32 i 2.6.38..
retsam

Post Postao/la retsam »

Ja bi na tvom mjestu patchirao kernel, točnije skinuo 2.6.38 kernel i ck patch(dobiješ i BFS :) ) i onda skinuo vanilla konfiguraciju i išao make menuconfig ili možeš i oldschool make oldconfig i onda si staviti samo što ti treba i netrebaš onda prčkati i izbacivati nepotrebne drivere
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Lutherus

2.6.32 je defaultni kernel od squeeza ( dosta staro :( ) pa trebaš ući u folder od 2.6.38 kernela.
možeš kao sudo otvoriti thunar,nautilus kaj već koristiš kao fm u sa njime ući u taj folder i iz njega otvoriti terminal.
pa kad si gotov sa editiranjem konfa
make && make modules && make modules_install && make install
možeš i svaki make posebno za slučaj da bude compile error pa onda točno znaš gdje bude i radi čega.također ostavi neki bootabilan krnel u pričuvi (mislim da možeš još bootat u defaultni kernel) za sličaj da nešto pukne
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

retsum je napisao/la:Ja bi na tvom mjestu patchirao kernel, točnije skinuo 2.6.38 kernel i ck patch(dobiješ i BFS :) ) i onda skinuo vanilla konfiguraciju i išao make menuconfig ili možeš i oldschool make oldconfig i onda si staviti samo što ti treba i netrebaš onda prčkati i izbacivati nepotrebne drivere
Ej, nisam nikad kompajlirao kernel, niti ga patchirao, tak da nemam pojma o čemu pričaš.. Pa ako može na rvacki.. :D
odin je napisao/la:2.6.32 je defaultni kernel od squeeza ( dosta staro :( ) pa trebaš ući u folder od 2.6.38 kernela.
možeš kao sudo otvoriti thunar,nautilus kaj već koristiš kao fm u sa njime ući u taj folder i iz njega otvoriti terminal.
pa kad si gotov sa editiranjem konfa
make && make modules && make modules_install && make install
možeš i svaki make posebno za slučaj da bude compile error pa onda točno znaš gdje bude i radi čega.također ostavi neki bootabilan krnel u pričuvi (mislim da možeš još bootat u defaultni kernel) za sličaj da nešto pukne
Evo sadržaj /usr/src mape:

broadcom-sta-modules-2.6.32-5-686_5.60.48.36-2+2.6.32-30_i386.deb
broadcom-sta.tar.bz2
kernel-patches
linux
linux-headers-2.6.32-5-686
linux-headers-2.6.32-5-common
linux-headers-2.6.38-2-686
linux-headers-2.6.38-2-common
linux-kbuild-2.6.32
linux-kbuild-2.6.38
linux-support-2.6.38-2
modules
vboxhost-4.0.4
virtualbox-ose-4.0.4
u koju mapu moram ući?
Odgovori