[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

nino
Spol: M

Re: Windows 8 preview

Post Postao/la nino »

Očekivao sam bolji odgovor, nije tu bitan SJ, nego problemi na kakve će "prosječan korisnik" naići.
You live and learn. At any rate, you live.
Douglas Adams
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

nino je napisao/la:Očekivao sam bolji odgovor, nije tu bitan SJ, nego problemi na kakve će "prosječan korisnik" naići.
Ah, još si novi ovdje, s vremenom ćeš naučiti očekivati vrlo malo :D :bleh kava

Što se tiče tog problema, ako je to zbilja problem, onda će na njega naići svi korisnici, a ne samo prosječni; oni napredniji neće ustuknuti pred njim, i to je valjda jedina razlika? Ili je taj tvoj prototipni prosječni korisnik zapravo gotovan koji se samo voli smatrati boljim od početnika, ali baš kao i početnici, i dalje očekuje sve servirano na pladnju, i čim se za nešto treba malo pomučiti, odmah program/sustav ne valja? :|
Kao što si već rekao, teško je definirati tog prosječnog korisnika, barem se meni tako čini, pa ne znam koliko je mudro uopće ovo nastavljati ako se nismo složili oko definicije :)
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Abzeenth je napisao/la:
nino je napisao/la: Ili je taj tvoj prototipni prosječni korisnik zapravo gotovan koji se samo voli smatrati boljim od početnika, ali baš kao i početnici, i dalje očekuje sve servirano na pladnju, i čim se za nešto treba malo pomučiti, odmah program/sustav ne valja? :|
Upravo to i je slika tipičnog windows korisnika a valjda si sama naišla u zadnjih godinu dvije i na vrlo sličnu situaciju i kod Ubunta.Well, i don`t like that and don`t aprove that. :|

Kaj se tiće ekstrakcije audio filova, imam mencoder imam ffmpeg i drugo mi netreba a isti imaju i toliko divnih GUI modova,naravno za one koji žele ili im treba GUI.A ima i sve prisutni VLC.VLC iam i rip opciju,samo treba čitati manual.Ne postoje badava manual filovi.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Da, ali taj "prosječni korisnik" NE ŽELI čitati manual; on ne želi trošiti vrijeme na učenje nečega jer...kako je ono išlo..."računalo treba služiti njemu, a ne on računalu". Ili nešto u tom smislu, vidjela sam da se to razvlači kao argument protiv "kompliciranosti" Linuxa.
I tako nikad na zelenu granu :roll: , po tome ispada da stvarno Linux nikad neće biti za te prosječne korisnike, ali ne svojom, već njihovom krivnjom...možda ovo jest jako subjektivno, ali rekla bih da se developeri iz FOSS svijeta zbilja jako trude prilagoditi svoj softver potrebama svih korisnika, žele ga približiti non-geekovima, čak ih se ponekad optužuje da pokušavaju imitirati izgled i funkcionalnost Windowsa, a koliko se korisnici trude naučiti nešto novo, isprobati nešto drugo?
FFS pa ljudi reinstaliraju Windowse čim se ikone na desktopu krivo refreshaju (pretjerujem, naravno :roll: ). Možda je onda i bolje da ostanu na Windowsima, ako je to zbilja tolika ušteda vremena, truda i strpljenja? Neka plate tu svoju Licence to remain dumb and lazy i objese si ju na zid.
Pitam se je li kvaliteta softvera uopće bitna za ovakve rasprave; na kraju, onaj tko ne razumije kako softver funkcionira teško ga može procjenjivati, vrednovati i uspoređivati s drugim proizvodima a da to bude zaista relevantno.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Upravo to.I čisto radi toga je se ne osjećam dužan pomagati ljudima kojima se riješenja na probleme nalaze u manualu.Mislim kad kupiš novi komad hardwera ili neki novi gadget ili stroj pročitaš uputstva.Zašto onda nebi tako bilo i sa softverom pogotovo kad taj komad softvera koristiš prvi puta i neznaš još točno što sve može i di se kaj nalazi.

Kaj se tiće non-geek softvera u linuxu,usuđujem se reć da je sav GUI softvare apsolutno prilagođen non-geekovim.
Druga stvar da sav linux software zahtjeva uporabu glave i po meni je to sasvim ok,dapaće čak i poželjno.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Prosjecnog korisnika nije briga koji OS koristi dok god je taj OS Windows.
Naucio je na njega i ne zeli!! isprobavati i uciti novo. Nema potrebu za tim.
Probleme na koje nailazi smatra normalnim i ako ih ne zna rijesiti, pozna nekog tko to moze.
Nije problem kompliciranosti Linuxa i neprilagodjenost prosjecnom korisniku. Prosjecni korisnik ne zeli i ne treba nesto drugo. Njemu su Windowsi sasvim OK.
Za njega je PC=Windows.
Ljudi koji koriste Linux su najcesce sami presli na njega. Ili zbog problema koje su imali s Windowsima, ili zbog zelje da isprobaju nesto novo.
Ako postoji motivacija, prosjecan korisnik ce bez problema savladati pocetnicke probleme na koje nailazi u koristenju Linuxa. Isto tako ce i bez problema nauciti nove stvari.
Ali bez motivacije ce lako odustati i vratiti se u prijateljsko i poznato okruzenje Windowsa.
A motivaciju vecina ljudi nema.
Imaju neke druge probleme i zivotne interese a OS koji koriste im je negdje osamdeset i drugi prioritet u zivotu.
Ono sto sam htio reci u ovoj citabi iznad je da vecina ljudi nema zelje i potrebe za bilo cim drugacijim od Windowsa i da se pomirila sa svim problemima na koje nailazi u njihovom koristenju i ne smatra ih kriticnim.
Drugi je problem sto vecina ljudi i ne zna za Linux. Ako i zna, misli da je to nesto za hakere. Tu bi mi trebali uskakati. Treba ljudima dati do znanja da Linux nije vise samo za hakere i da ga mogu koristiti i prosjecni korisnici. Pa ce neko od njih mozda i pokusati i isprobati. I samostalno odluciti sto je za njih bolje.
EDIT:I da samo kazem svoje misljenje o Windwsima. XP i Vista su mi bili grozni. Sedmicu imam na poslu i sasvim je ugodna za koristenje. Mislim da je MS napravio dobar posao sa Sedmicom. Osmica ce biti nesto jako drugacije. Tesko je sad bilo sto reci na osnovu kratkog video. To ce vrijeme pokazati.
Windowsi nisu za mene. Ja volim Linux i u koristenju Windowsa mi grozno fale stvari na koje sam navikao na Linuxu. Kratko ih mogu koristiti ali se ne mogu zamisliti da ih svakodnevno upotrebljavam i na poslu i privatno. Meni su Windowsi sakati. Lijepi, ali invalidni.
nino

Post Postao/la nino »

Abzeenth je napisao/la: Ili je taj tvoj prototipni prosječni korisnik zapravo gotovan koji se samo voli smatrati boljim od početnika, ali baš kao i početnici, i dalje očekuje sve servirano na pladnju, i čim se za nešto treba malo pomučiti, odmah program/sustav ne valja?
Upravo tako, savršena definicija i to ljudima ne treba ni zamjerati. Oni žele da stvar radi s minimalnim naporom, kao TV npr. Upališ, koristiš, povremeno preskeniraš kanali i to je to. Očekivati od takvih ljudi da probleme (koji to najčešće i nisu) rješavaju potragom na internetu, pogotovo forumima i radom u terminalu je preoptimistično.
Suko je napisao/la: Ako postoji motivacija, prosjecan korisnik ce bez problema savladati pocetnicke probleme na koje nailazi u koristenju Linuxa. Isto tako ce i bez problema nauciti nove stvari.
Ali bez motivacije ce lako odustati i vratiti se u prijateljsko i poznato okruzenje Windowsa.
A motivaciju vecina ljudi nema.
Imaju neke druge probleme i zivotne interese a OS koji koriste im je negdje osamdeset i drugi prioritet u zivotu.
Ovdje je sve rečeno, potpisujem.
You live and learn. At any rate, you live.
Douglas Adams
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

A sto se tice zelje za propadanjem MS-a, moguce da sam ja bio taj neimenovani krivac.
Jako mi je drago sto se Android uspio tako dobro probiti na trzistu smartphonea. Kod tih malih racunala trenutno je Linux glavni OS. (Android je Linux koliko god mi to presucivali.)
Windows phone 7 ne moze nikako uhvatiti znacajne prodajne rezultate. I jako kaska za Androidom.
Moram priznati da me to veseli. Onaj mali trol u meni zeli da tako i ostane.
Naravno, s dolaskom Osmice ljudi ce se nauciti na Metro sucelje i WP7 ce za cas dobiti milijune korisnika. Biti ce prirodno produzenje desktop sucelja. Microsoft zna sto radi. Nisu oni blesavi.
Da li ce Android imati snage oduprijeti se tome? To je neizvjesno.
Mozda sam malo preosobno dozivio tu bitku Linux vs Windows, ali veseli me da negdje Linux ima vecinu korisnika i nije mi draga strategija MS-a koja je osudjena na uspjeh.
Eto, nadam se da sam uspio objasniti zasto sam zlocesto zazelio da MS ne uspije i dozivi propast na tom podrucju. Da i mi negdje imamo vecinu prosjecnih korisnika. Neka MS vidi kako je to kad moras pridobiti vec uhodane korisnike.
igadmile

Post Postao/la igadmile »

nino je napisao/la:
Abzeenth je napisao/la:Ista pitanja tebi: čemu taj napadački stav čim netko kaže nešto kritički o Windowsima? I ako se na svakom Linux forumu nađe takvih postova, zašto imaš potrebu to posebno isticati i čuditi se tome ako je to nešto "uobičajeno"?
Ako si pročitala moj prvi post rekao sam da ja osobno nisam ima velikih problema s windowsima, iako sam vidio svašta kod drugih, nisam rekao da su savršeni i dobro znam što kod njih ne valja. Jednostavno mi nisu jasni ljudi koju se zaljubljuju u operativne sisteme, mobitele ili aute i odmah skoče na stražnje noge kada kažeš bilo što kritički, a takvih je u linux zajednici izgleda dosta. Zato ističem takve stavove i ne mislim da su normalni. Koristim linux, pokazujem često ljudima kako izgleda na svom laptopu i nagovaram ih da probaju, ali ne mislim da je savršen, kao što to ne mislim niti za windowse.
kod linuxa i free softwera se ne radi sve oko tehnickih mogucnosti, vec je bitnija pozadinska prica. to je vise drustverni pokret i zato su ljudi toliko strastveni.

ajd procitaj par ovih blogova, mozda ti bude jasnije:
http://www.krizevci.info/kolumne/111-te ... g-softvera

http://www.krizevci.info/kolumne/111-te ... oj-slobodi

http://www.krizevci.info/kolumne/111-te ... og-sustava
pingu

Post Postao/la pingu »

Abzeenth je napisao/la:Kad kažem da su ljudi glupi, ne mislim na to da ne znaju napraviti vlastiti OS, već ne znaju iskoristiti pravo na izbor koje im se nudi i slijepo kupuju ono što im se nameće kao "najbolje". Jer "svi to koriste", i tako dalje.
Glupi filmaši i glazbenici ne znaju kako na GNU/Linuxu postoji alternativa i pravo na izbor: Final Cut-u, Premieru, Ediusu, Avidu, Logicu, Cubase-u, Pro-tools-u i tako dalje, da ne govorim o svim mogućim sound editorima za synthesizere (bez obzira što njihov interni OS može biti baziran na Linuxu) kojih nema za Linux, možda ima za starije modele ali za novije teško da ima.

Ne može se biti isključiv i generalizirati. Iako GNU/Linux zauzima vrlo malo mjesta na disku u odnosu na Windows, responzivniji je i otporan je na maliciozan to nije dovoljno za njegovu raširenost među prosječnim korisnicima pogotovo ako su navikli na korištenje programa pod Windowsima i ne žele učiti nešto novo.
Situacija s podrškom za Linux se donekle poboljšava ali i dalje neki specijalizirani programi ili uređaji nisu dobili svoje verzije za Linux stoga su neki korisnici osuđeni na Windows ili OS X i ako neki takvi programi postoje za Linux onda su rađeni specifićno prema potrebama naručioca ali ne za masovnu publiku.

GNU/Linux se iskazao na serverima, na desktopu je daleko dogurao i razvija se, ali za neka područja nema dovoljno kvalitetnih programa odnosno onih koji bi mogli zadovoljiti profesionalne potrebe, to se ponajviše odnosi na video i audio obradu.

Samo se neka ne spominju neka in house rješenja (na primjer Industrial Light and Magic-a)za 3D koja se odvijaju na Linux render farmama ili neki programi koji svoje korijene vuku iz UNIX radnih stanica jer to nije za masovnu uporabu.
Odgovori