TheArchitect je napisao/la:
Zato što operativni sustav kojega može razjebati (stabilnost i sigurnost) jedan jedini malo žešći virus,je za mene loš jer korištenje takvog OSa predstavlja stalnu opasnost za sigurnost mojih podataka,o potencijalnim reinstalacijama OSa nakon problema sa virusima ili usporenošću sustava nakon duže upotrebe da ne pričam,fragmentacija diska itd.Zato kažem da su u osnovi loš OS,ako na trenutak se ignorira viruse,fragmentaciju diska itd Windowsi su dobri za prosječnog korisnika kao što si i sam rekao,ali nezahtjevnog korisnika kojega ne smetaju problemi koje sam ja naveo.Ljudi kao ja koji hoće da im sustav funkcionira uvijek kako oni žele i prije svega žele SIGURAN sustav,neće koristiti Windowse za svakodnevne potrebe.Ja ih koristim kao igraću konzolu,na njima vrtim isključivo igre.Windowsi su od 2000 i XPa postali dosta stabilni i tu obično nema zamjerki ali su kronično nesigurni,ni uz sve antiviruse i antispywareove i firewallove opet nisi siguran da ti neki virus neće proći.Sve ovisi o potrebama korisnika i za veliku većinu ljudi koji ih koriste Windowsi su sasvim ok,za mene nisu.Da ne spominjem mistične probleme koji se ponekad pojavljuju na Windowsima bez vidljivog uzroka,na primjer Windowsi 7 koji se odjednom odbiju bootati i izbace error a repair ne pomaže.Na Linuxu se eventualni problem barem može identificirati i popraviti relativno lako,na Windowsima problemi znaju spadati u zonu sumraka,ni sam Microsoft ne zna objasniti na primjer zašto se na Windowsima 7 ponekad dogodi da se sav softver odjednom instalira puno duže nego što je uobičajeno.
naravno da postoje sigurnosni problemi, ali sigurnosni problemi postoje i na linuxu i bilo bi jos vise sigurnosnih problema da je veci broj linux desktop korisnika.
naime, vecinu tih virusa korisnici sami instaliraju i tu nema neke velike razlike izmedju linuxa i windowsa, bilo da kliknes yes ili upises sudo password.
osim toga, windowsi po defaultu dolaze sa znatno vise koda, a znatno vise koda donosi znatno vise security propusta, dakle ako i ti na svoj linux instaliras hrpu aplikacija, povecavas mogucnost security propusta.
osim osim toga

, postoje trilioni dokazanih security propusta na raznim verzijama kernela/aplikacija od kojih neki cine preuzimanje potpune kontrole na stroj sasvim trivijalnim zadatkom.
razlika je u tome da je linux jos uvijek daleko jaci u serverskom svijetu, pa se vecina uocenih propusta i odnosi na takve servise, dok je kod windowsa obrnuto.
poante su dvije:
- ne postoji 100% siguran OS
- OS je siguran onoliko koliko ga napravis sigurnim samim setupom/updateima
Ovaj ti argument ne stoji,postoji ogromna razlika između kućnog zabavljanja sa 3d grafikom,za što ćeš koristiti Blender i ostale open source programe,i rada u Mayi koja je vrlo vrlo ozbiljan softver za ljude kojima treba tako nešto,gotovo sav vrlo ozbiljan softver se plaća jer njegov razvoj je dug i skup i zahtijeva ozbiljno testiranje kvalitete,open source softver koliko god često bio odličan toliko je često bugovit i polufunkcionalan jer ga rade hobisti.Neki naprave odličan proizvod ali drugi ne.Nitko ne brani hobistima da programiraju open source klon Maye ali to se jednostavno ne događa jer je to preveliki projekt za skupinu hobista.Kome stvarno treba program kalibra Maye taj će ga imati i čime platiti,to je poanta ove priče,Maya početna košta oko 3500 USD,da li je to puno za nekoga tko se ozbiljno planira baviti 3d grafikom i živjeti od toga? Definitivno ne.Tko se bavi amaterski 3d grafikom ima više nego dovoljno besplatnih 3d programa koji će zadovoljiti njegove potrebe.Cijela ta priča nema previše veze sa open sourceom? Sva se holivudska 3d grafika radi na Linuxu i to nema puno veze sa open sourceom samo zato jer koriste komercijalni softver ili softver koji su sami razvili? Zanimljiva ti je logika.Ako nisi znao razvoj Linux kernela i drugih ključnih elemenata koji čine Linux su jednim dijelom djelo plaćenih developera.Da li to znači da onda Linux zapravo nema veze sa open sourceom? Open source kao standard je jedno,razvoj i primjena open source softvera u različite svrhe nešto potpuno drugo.
nisi shvatio sto zelim reci.
open source je open source, ne zato sto ga razvijaju placeni ili ne placeni developeri, nego zato sto mu je takva licenca. tocka.
argument gdje nekakva mala skupina visokih profesionalaca koristi linux kao platformu za vrtjeti komercijalni software nije nikakav argument za to da je linux za sve odnosno svakoga ( da apsint ne provede jos jednu besanu noc

) jer;
a) software koji oni koriste nije open source, a linux je kao platforma izabran zato jer je iz raznih aspekata gledano najbolji izbor ( cijena, clusteriranje, mogucnost prilagodjavanja koda vlastitim, specijalistickim potrebama )
b) tu se radi o maloj skupini, dakle bas to sto spominjes se ne odnosi na sve odnosno svakoga, a postoji hrpa protuargumenata gdje se linux ne mozes iskorisiti za potrebe blize svakodnevnog zivotu obicnog gradjanina, odnosno za to se koristi komercijalnim software.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..