[Bash] Prioritet

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
Cooleech
Moderator
Spol: M

[Bash] Prioritet

Post Postao/la Cooleech »

Potaknut naslovom na linuxzasve.com, odlučio sam podjeliti sa vama jednu od skripti koju sam napravio za svoj gušt.
Cilj ove skripte je da vam olakša i ubrza dodjeljivanje prioriteta programima po vašem izboru.
Pokrenete željenu aplikaciju, pokrenete ovu skriptu, upišete ime pokrenutog procesa (npr. firefox-bin ili transmission-gtk), odaberete prioritet i upišete vašu administrativnu lozinku (samo ako dodjeljujete viši prioritet).
Mjesta poboljšanjima definitivno ima, testirana je samo na Ubuntu Lucid-u :zamisljen , pa je svaki komentar više nego dobrodošao. ;) szubi

Koristite je na vlastitu odgovornost!
Slobodno je doradite i objavite ovdje! :)

Edit1: Manje poboljšanje by drade
Edit2: Uploadana kriva verzija! :nee
Privitak/ci
Prioritet 0.3.zip
Greškom uploadana kriva verzija, ova donosi još ispravki (provjeru postojanja upisanog procesa među pokrenutima). Sorry! :)
(759 bajt(ov)a) Preuzeto 177 puta.
Zadnja izmjena: Cooleech, dana/u 03 kol 2011, 12:21, ukupno mijenjano 3 puta.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: [Bash] Prioritet

Post Postao/la shrike »

Ček, što je svrha te skripte? Ako želim promijeniti prioritet aplikacije koja se već vrti imam

Kod: Označi sve

renice
. Možda bi bolja skripta bila koja dinamički mijenja nice vrijednosti ovisno o zauzeću CPU-a.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Osobno mi koristi pri radu totem-a ili vlc-a dok u pozadini imam nekakav proces. Na PIII @ 600 MHz i manje jako dobro dođe. ;)
Koristeći nice ili renice iz terminala, moramo znati id (broj) procesa, a koristeći ovu skriptu, dovoljno je znati ime procesa.
Naveo sam u prvom postu da mjesta poboljšanjima ima (npr. pokretanje programa sa unaprijed određenom nice vrijednošću, lista trenutnih procesa u kojoj odaberemo nice vrijednost za odabrani/e proces/e...), pa ako tko želi, slobodno neka se time pozabavi. Kad uhvatim vremena, poboljšat ću što budem mogao.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
drade

Post Postao/la drade »

Cooleech je napisao/la:Osobno mi koristi pri radu totem-a ili vlc-a dok u pozadini imam nekakav proces. Na PIII @ 600 MHz i manje jako dobro dođe. ;)
Koristeći nice ili renice iz terminala, moramo znati id (broj) procesa, a koristeći ovu skriptu, dovoljno je znati ime procesa.
Naveo sam u prvom postu da mjesta poboljšanjima ima (npr. pokretanje programa sa unaprijed određenom nice vrijednošću, lista trenutnih procesa u kojoj odaberemo nice vrijednost za odabrani/e proces/e...), pa ako tko želi, slobodno neka se time pozabavi. Kad uhvatim vremena, poboljšat ću što budem mogao.

renice VALUE -p `pidof PROC_NAME`
Evo manja skripta:

#!/bin/sh

if [ "$#" != 2 ]
then
        echo "YOU B0RKED IT, USE IT LIKE THIS: $0 'nice_level(-20 -> 20)' Process_name"
else
        getPid=`pidof $2`
        renice $1 -p $getPid
fi
Cemu komplicirati :D !

EDIT:
Za postavljanje prioriteta odredjenog procesa postoji i komanda ionice.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
Cooleech
Moderator

Osim što ta manja skripta nema GUI, pidof i ionice su jako iskoristivi! Hvala!
Odgovori