Iduće godine Linux na više računala negoli Windowsi
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Iduće godine Linux na više računala negoli Windowsi
Ideja je jako , i bio bi voljan sudjelovati u njoj (nekad davno sam dosta koristio linux, a sada krecem iznova) jedino ju se treba jos dosta razraditi.....Koje skole su ti cilj, osnovne ili srednje??Danas vecina klinaca koristi računalo samo za igrice tako da kod njih linux nikako neće proći, no ipak ima puno mladih za koej sam siguran da bi ga bili voljni isprobati....Treba educirati ljude a ne da im u HGSPotu prodavaju price o tome kako se uz laptop koji nema predinstaliran OEM WIndows MORAJU kupiti WIndowsi XP ili VIsta inace im laptop nece raditi (osobno cuo i vidio)....
Ideja je dobra! I o sličnim stvarima se već dulje vrijem promišlja...
Fridrik je u svojoj osnovnoj školi organizirao je jednu takvu vanškolsku Linux radionicu...
Nekako za sada vlada razmišljanje kako bi trbalo ići prema osnocnim školama, kako bi se što mlađoj djeci dao input o Linuxu
Fridrik je u svojoj osnovnoj školi organizirao je jednu takvu vanškolsku Linux radionicu...
Nekako za sada vlada razmišljanje kako bi trbalo ići prema osnocnim školama, kako bi se što mlađoj djeci dao input o Linuxu
Hm da osnovne skole, ali opet razmisljam koliko klinaca osnovnoskolske dobi ima dopustenje od staraca da instalirava neki novi OS na sustav....
Recimo ja sam u 7osnovne samoinicijativno stavio i radio na Red Hat linuxu (mislim daje bila verzija 5 uglavnom dosta prije kretanja Fedore)i znam da sam uvjek imao problema kad bi stara dosla na komp i kad nebi skuzila bootloader pa bi se booto RH umjesto Wina pa bi uvjek pizdila koje sam to sranje opet na komp stavil kak ona nemre ici sebi na net nes gledat, a sto puta sam joj objasnil kak da se samo logira u RH i ode na net...
Po meni najbolja ciljana skupina su 8r osnovne, te 1 i 2 razredi srednje skole.
Recimo ja sam u 7osnovne samoinicijativno stavio i radio na Red Hat linuxu (mislim daje bila verzija 5 uglavnom dosta prije kretanja Fedore)i znam da sam uvjek imao problema kad bi stara dosla na komp i kad nebi skuzila bootloader pa bi se booto RH umjesto Wina pa bi uvjek pizdila koje sam to sranje opet na komp stavil kak ona nemre ici sebi na net nes gledat, a sto puta sam joj objasnil kak da se samo logira u RH i ode na net...
Po meni najbolja ciljana skupina su 8r osnovne, te 1 i 2 razredi srednje skole.
-
csx
pridobit cete jedino klince koje zanimaju računala i ti isti klinci bi kad-tad isprobali linux jer su znatiželjni .. oni ostali.. možda zbog vas budu isprobali linux.. a onda se nakon test vožnje budu vratili na ms proizvode jer tamo mogu igrati najnovji cod, mogu koristiti office, photoshop itd... teško da klinci u 8 razredu imaju toliko volje da proučavaju šta i kako, zašto, itd.... mozak im ne funkcionira na taj način... već idu linijom manjeg otpora... kao što rekoh uvijek ima "računalnih frikova" koji će i bez vas doci do linuxa 
Da, ali svaku teoriju bi trebalo provjeriti u praksi! 
Kako ti objašnjavaš netkome tko ni ne zna za slobodan kod i Linux što je to?Grof je napisao/la:Mislim da Linux lagano izlazi iz područja kada ga se nije koristilo jer je bio apstraktan i 10% hardweraja je radilo.
To vrijeme je lagano prošlo i dolazi vrijeme kada bi Linux ozbiljnije trebalo reklamirati...
Naime, neki dan mi je učiteljica od klinca u engleskoj igraonici rekla da imam baš dobru majicu (za našu Linuxzasve majicu). Kad sam joj ukratko objasnio što je taj pingvin i što je Linux... rekla je: zanimljivo! Nisam nikad čula da takvo nešto postoji. A klince uredno uči kroz Power point prezentacije....
Zapravo - jednostavno.valent je napisao/la:
Kako ti objašnjavaš netkome tko ni ne zna za slobodan kod i Linux što je to?
Prvo ih pitam da li znaju li da postoji alternativa Windowsima, MS Officeu i da je na toj alternativi sve besplatno (ali STVARNO besplatno) i da nema virusa.
Također da dobar dio toga radi bez učitavanja kojekavih drivera i traženja izgubljenih CD-a od recimo bluetooth adaptera....
To je dovoljno za početak. Nakon toga traže da im pokažem, a ostalo je povijest
Naravno postoje oni koje ništa ne interesira, no s takvima se ne upuštam u nikakve razgovore...
- Markec
- Spol: M
Mene zanima kakva će biti idući ubuntu 9.04 (kodno ime Jaunt Jackalope), Mark Schutleworth je obećao da će imati munjevitu brzinu bootanja.
Ono sto je mravac rekel da nemaju svi dopustenje, to je istina. Recimo kad sam imel jedan kompjutor, moji roditelji nemaju pojma o kompjutoru. samo je mojem bratu smetalo to sto instaliram drugi OS. pa sam tada samo ubacivao live cd
Sad kad imam svoj komp, radim sve sto me volja.
Zato sam ja preporučio da bude to preko wubi-ja, da si početnici ne pokvare particiju, pa sje*** windowse svojim neznanjem, pa bude na kraju ispalo da smo mi krivi.
ALi napomenut ćemo da je wubi samo privremeno rješenje, ako žele samostalno onda normalno neka instaliraju.
A sto se tiće koga bismo poučavali, ciljao sam na osnovnu školu, točnije. cijela skola bi bila obavještena. (znam da neče doći svi, već dobrovolci) .A lokacija, ja mislim da je Zagreb logićan izbor.
Ono sto je mravac rekel da nemaju svi dopustenje, to je istina. Recimo kad sam imel jedan kompjutor, moji roditelji nemaju pojma o kompjutoru. samo je mojem bratu smetalo to sto instaliram drugi OS. pa sam tada samo ubacivao live cd
Sad kad imam svoj komp, radim sve sto me volja.
Zato sam ja preporučio da bude to preko wubi-ja, da si početnici ne pokvare particiju, pa sje*** windowse svojim neznanjem, pa bude na kraju ispalo da smo mi krivi.
ALi napomenut ćemo da je wubi samo privremeno rješenje, ako žele samostalno onda normalno neka instaliraju.
A sto se tiće koga bismo poučavali, ciljao sam na osnovnu školu, točnije. cijela skola bi bila obavještena. (znam da neče doći svi, već dobrovolci) .A lokacija, ja mislim da je Zagreb logićan izbor.
-
fukodlak
sanjaš.
buđenje...1 2 3....BU!!!
HRVATSKA!! BALKAN !!!
imaš 100 miljona za potplatit sve do gore sanadera? nemaš?
onda buš dobil nogu u tur kad se pojaviš u ministarstvu.
ali, operiranje po pojedinim školama...e...tu već ima nade
buđenje...1 2 3....BU!!!
HRVATSKA!! BALKAN !!!
- Markec
- Spol: M
vjerojatno, neke stvaari mozemo samo sanjatifukodlak je napisao/la:sanjaš.
buđenje...1 2 3....BU!!!
HRVATSKA!! BALKAN !!!
mislio sam na ministarstvo obrazovanje da uvede i linux u udžbenike,
Pogledaj državu kao Francusku, već prelaze na linux, iduće godine će biti potpuno na linuxu. Hrvatska nije ništa u usporedbi s francuskom, ako je mogao Nicolas Sarkozy onda će moći i Sanader. A i Sanader će imati više love za svoje Rolexe.