Iduće godine Linux na više računala negoli Windowsi

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

http://www.vidilab.com/vijesti/vise.php?id=12268

HP, Lenovo, Asustek i drugi prizvođači rade na računalima koja bi korisnicima bila u mogućnosti u manje od 30 sekundi ponuditi pristup osnovnim funkcijama, poput čitanja e-mail poruka i surfanja Internetom. Drugim riječima, iako će se Linux naći na više računala negoli Windowsi, pingvin neće biti instaliran kao glavni operativni sustav vašeg PC-a. To znači kako će se Linux u tom slučaju upotrebljavati za brzo bootanje računala (posebice laptopa), te osposobljavanje osnovnih, gore navedenih funkcija.
Tux Slave
Kontakt:

Re: Iduće godine Linux na više računala negoli Windowsi

Post Postao/la Tux Slave »

Vec sam negdje cuo o tome. Micro$hitov odgovor je nekakav Instant On koji daje osnovne funkcije(internet i sl) i treba mu nekih 8 sekundi ako sam dobro zapamtio. Dali ce to stvarno implementirati ili nece neznam.
Markec

Post Postao/la Markec »

Tux Slave je napisao/la:Vec sam negdje cuo o tome. Micro$hitov odgovor je nekakav Instant On koji daje osnovne funkcije(internet i sl) i treba mu nekih 8 sekundi ako sam dobro zapamtio. Dali ce to stvarno implementirati ili nece neznam.
Baš me zanima, hoće li zbog ovoga ljudi više koristiti linux ? mislim opčenito.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Mislim da Linux lagano izlazi iz područja kada ga se nije koristilo jer je bio apstraktan i 10% hardweraja je radilo.
To vrijeme je lagano prošlo i dolazi vrijeme kada bi Linux ozbiljnije trebalo reklamirati...

Naime, neki dan mi je učiteljica od klinca u engleskoj igraonici rekla da imam baš dobru majicu (za našu Linuxzasve majicu). Kad sam joj ukratko objasnio što je taj pingvin i što je Linux... rekla je: zanimljivo! Nisam nikad čula da takvo nešto postoji. A klince uredno uči kroz Power point prezentacije....

Problem je sa Linuxom što još uvijek mali broj ljudi zna za njega...

Danas onaj tko zna instalirati Windowse na stroj, znat će instalirati i uglavnom sve Linux distre na stroj i znat će raditi pod GUI-jem. S toga današnji slab odaziv ljudi na Linux sve više mogu pripisati čistim nedostatkom kvalitetne informacije o njemu. A s druge strane MS i dalje vrši "intelektualno silovanje" ljudi na svoj OS i alate...
Markec

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:Mislim da Linux lagano izlazi iz područja kada ga se nije koristilo jer je bio apstraktan i 10% hardweraja je radilo.
To vrijeme je lagano prošlo i dolazi vrijeme kada bi Linux ozbiljnije trebalo reklamirati...

Naime, neki dan mi je učiteljica od klinca u engleskoj igraonici rekla da imam baš dobru majicu (za našu Linuxzasve majicu). Kad sam joj ukratko objasnio što je taj pingvin i što je Linux... rekla je: zanimljivo! Nisam nikad čula da takvo nešto postoji. A klince uredno uči kroz Power point prezentacije....

Problem je sa Linuxom što još uvijek mali broj ljudi zna za njega...

Danas onaj tko zna instalirati Windowse na stroj, znat će instalirati i uglavnom sve Linux distre na stroj i znat će raditi pod GUI-jem. S toga današnji slab odaziv ljudi na Linux sve više mogu pripisati čistim nedostatkom kvalitetne informacije o njemu. A s druge strane MS i dalje vrši "intelektualno silovanje" ljudi na svoj OS i alate...

ako microsoft izda novi windows, velika je sansa da program neče biti kompatibilan s novim windowsom ili stari harwver (ovisi hoce li proizvodac staviti drivere za novi windows) a na linuxu bez problema mozes vrtjeti starehardwere, i programe pod wine-om (naravno one koju su uspjeli osposobiti pod linux), to je veliki plus za linux :)

Ono sto mislim jest, treba nam linux u skolama i dalje će ljudi znati sto je linux i kako raditi s njime. I bit će odusevjeni :D
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Točno tako.
Treba nam Linux u školama.
Da nekim čudom djeca uče u školi Linux ne bi mi imali ovakve razgovore.
Odrasle je teško prisiliti na promjenu.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Točno tako.
Točno! Linux u škole! Na mladima svijet ostaje... ;)
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

To da je popularnost linuxa porasla to je činjenica ali da će stati u rang uz broj korisnika winsa
čisto sumnjam bar ne ubrzo.
Da bi linux bio više korišten trebao bi biti jednostavniji za korištenje i uz veći broj programa.
No nikad se nezna .
I am the one and only....
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

Evo nekih mojih razmisljanja zasto se linux ne koristi kao i windows
1.kad ja nekom spomenem linux ljudi me pitaju sto je to.znaci ono sto ste vec i rekli tj linux se ne raklamira kao i windows
2.ljudi koji su i culi za linux misle da se ama bas sve radi preko konzole i govore recenice tipa: jeb* ti linux nemos ni slike pogledat ima samo onaj crni ekran" rofl
3.ako wine se uspije ikad usavrsit porast ce i popularnost linuxa jer zasto bi se netko patio sa virusima i ostalim smecem na windowsima,avamo ima bolju alternativu.
Markec

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:
Suko je napisao/la:Točno tako.
Točno! Linux u škole! Na mladima svijet ostaje... ;)
Ako nemožemo uvjeriti vladu, ministarstvo da uvede linux u škole mogli bismo mi organizirati predavanje (par sati) za mlade, uglavnom dobrovolce. to bi uglavnom bilo po praznicima. u nastavi mogu i sudjelovati i profesori.
To predavanje bismo mogli organizirati negdje u nekoj školi, naravno u dogovoru s ravnateljom.

Skupijmo par novaca (svako da 10, 15 kuna) za izradu priručnika, koje bismo djeci i profesorima djelili. i uz to bismo djelili ubuntu cd koji bismo narucili u većoj kolićini.

Znam da informatićari u skolama neče dati da se linux instalira na računala, pa bimo mogli preko wubija. (za početak) naučit cemo ih koristiti ih synapticom, adept, osnove linuxa, i objasniti zašto je linux siguran, koje su prednosti itd.
Ako ovo uspije, ako dođe u večom broju djeca, mogli bismo skupiti peticiju od njih da se uvede linux u skole. Lako bismo uvjerili ministartvo .
Što mislite.
Odgovori