Ne mogu instalirati Ubuntu

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
rudar
Spol: M

Re: Nemogu instalirati Ubuntu

Post Postao/la rudar »

Ne smeta, inače ne bih ni pisao, ali baš mi čudno izgledaju ovakva pitanja. Treba puno čitati, uglavnom.

No, da skratimo proceduru, Bertone i ja htjeli smo samo reći da moraš prilagoditi računalo tako da ti učita (podigne, buta, boot) sistem s vanjskog medija (USB sticka ili DVD-a). Tako možeš isprobati neku Linux distru uživo, prije nego što je konačno spremiš u računalo. Dakle, izabereš neku distru (recimo Mint, ili Ubuntu, kako si pisao). Snimiš ISO sliku (ISO file) kako je navedeno. Onda taj ISO-file snimiš na neki vanjski medij (USB stick ili DVD; Ubuntu daje upute kako se to radi, vidi na njihovoj stranici). Potom taj medij ubaciš u svoje računalo.

Računalo resetiraj (s tim medijem u njemu). Dok se ono resetira, stišći tipku Del ili tipku Esc ili neku od funkcijskih tipaka da uđeš u Bios (ili već što ima). Kad uđeš, namjesti Boot da ga podiže s tog medija koji si ubacio, a ne s hard diska. Onda snimi tu promjenu, kad ti ponudi (koliko se sjećam, s F10, ali ne sjećam se; vidjet ćeš što ti piše). Potom se sustav podiže s vanjskog medija i isprobaš Linux distro uživo (Live).
Nordrew

Post Postao/la Nordrew »

Hvala vam!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@Nordrew, samo polako i opušteno. :zvizdi
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Alajstega od pomoći.. :zvizdi :-D
Nord, gle. Za početak pusti Ubuntu, vjerojatno će ti daleko bolje raditi Linux Mint (preporuka za MATE ediciju), a i sličniji je Windowsima. Dalje, bilo bi lipo da nam napišeš što imaš od hardvera kako bi ti lakše znali pomoći oko odabira distribucije i njenog DE-a (ne pitaj što je DE, saznat ćeš s vremenom ;)). Eto, lipi moj, dalje je na tebi. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Nordrew

Post Postao/la Nordrew »

Ovako znaci hardver mi je:

Procesor: Amd Athlon X4 740 Quad Core Processor
Memorija: 4GB Ram
Grafika: Amd Radeon HD 7770 Series
Ako treba jos sta samo reci :)
Cooleech
Moderator

Ukratno, sine, na tome mo'š vrtit' štat' šune. :-D
Možda ti se svidi Kubuntu? ;)
Skini 14.04, LTS je.

EDIT: Odeš na http://www.kubuntu.org/getkubuntu i odabereš Kubuntu 14.04 LTS — Long Term Support ;)
EDIT2: Možda ti se više svidi Linux Mint KDE edicija.. pogledaj screenshotove pa odluči. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Nordrew

Post Postao/la Nordrew »

Ali zasto je to bolje od od ubuntu-a?
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Ma, gle. Nitko nije rekao da je bolje. Sam ćeš odlučiti što je najbolje za tebe i tvoj hardver kada vidiš ili isprobaš nekoliko gore navedenih prijedloga.
Možeš lagano vrtiti live distru bez instalacije. Vidjeti kako ti se ponaša na tvom hardveru. Nakon testiranja i isprobavanja sam odlučiš što ćeš instalirati. I opet, ponavljam: Instaliraj uz postojeći OS (Windowse).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
dupin

Post Postao/la dupin »

Nordrew je napisao/la:Ali zasto je to bolje od od ubuntu-a?
Aj sad , je li bolje ili nije to je već za raspravu. Za tebe je bolje da koristiš Mint, a evo i zašto. Preporučujem ti da skineš Mint DVD jer su tu već svi kodeci i ostale stvari koje će ti trebati. Da instaliraš Ubuntu to bi morao odraditi naknadno. Znači, jednostavnije i elegantnije. Možeš uzeti Mate, kao što ti je Cooleech preporučio ili Cinnamon. Samo kreni sa korištenjem (možeš stvarno samo u live modu da vidiš kako što izgleda i što ti se čini intuitivnijem, ljepšim, što ja znam ....) i onda ćeš vremenom izgraditi svoj stav o cijeloj linux priči. Dobrodošao! ;)

EDIT: Vl@do ti je dao vrhunski savjet. Za početak dual boot sa Windowsima, a poslije prema nahođenju.
Nema veće religije od istine!
Cooleech
Moderator

Rekoh ti već, sučelje će ti biti poznatije jer je sličnije windowsima, a Kubuntu ti je zapravo Ubuntu koji umjesto Unitya koristi KDE (to su ti DE-ovi o koje sam spomenuo u jednom od prethodnih mi postova).

Imaš par najpopularnijih DE-ova: LXDE, Xfce, MATE, GNOME, Cinnamon i KDE. Samim time imaš i različite "ukuse" Ubuntua; Lubuntu (Ubuntu + LXDE), Xubuntu (Ubuntu + Xfce), Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME ili takvo što, Kubuntu (Ubuntu + KDE) i forkove poput Linux Minta (Ubuntu kakav bi trebao biti, bez obzira na DE :hihi).
Odgovori