Ubuntu početni problemčići

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: Ubuntu početni problemčići

Post Postao/la Grof »

GoRun je napisao/la:hm...nisam našao gparted ali ima neki patrition editor...valjd je to to...pogledat ću pa ako nešto ne skontam poslat ću fotke
Da, da to je to, samo su tu napisali razumljivije...:)
GoRun

Post Postao/la GoRun »

i, naravno, nisam ništa skonto :misli ...dobio sam ovo:
Screenshot--dev-sda - GParted.png
(30.04 KiB) Preuzeto 174 puta.
1.3845983784950983 + 0,6154016215049017 = 2 ... kava
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Hmmm, to još uvijek izgleda kao da je disk prazan ko od majke rođen. Ni gparted ne vidi particijsku tablicu na disku.
Kada klikenš u gpartedu na gumb gore-desno gdje piše /dev/sda..., što ti se još pokaže?

Koji sistem ti je gore na tom disku?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Jel imaš možda hardwerski RAID uključen??
GoRun

Post Postao/la GoRun »

ništa drugo ne pokaže...ne razumijem, koji sistem :oops: , gore su mi windowsi i dvije particije za dokumente i programe...a RAID, e to me puno pitaš...u to se ne kužim
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

GoRun je napisao/la:ništa drugo ne pokaže...ne razumijem, koji sistem :oops: , gore su mi windowsi i dvije particije za dokumente i programe...a RAID, e to me puno pitaš...u to se ne kužim
To bi trebalo pogledati u BIOS-u. DA li si imao problema sa instalacijom Windowsa? Moguće je da ako je RAID uključen, onda je moguće da ubuntu ne konta kakav je to format particijske tablice.
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Inaće...kada odaberem poluautomatsku instalaciju onda kontam da bi mogao instalirati jer mi pokaže dvije particije na koje će instalirati, ali ne pokaže njihove veličine pa ne kontam dali bi zauzeo cijeli disk ili neparticionirani prostor...hm, a instalacija windowsa...pa uh to je duga prića...pošto imam SATA kontrolere moram imati za to već predodređeni instalacijski disk za windowse, a baš ta verzija (jedina koju imam) mi ne odgovara jer je previše modificirana (vista look i ostali šit), pa sam onda malo eksperimentirao tako da sam instalaciju pokretao s ovim diskom, a prilikom određivanja particija sam stavio drugi disk koji nema sata kontrolere, misleči da ću moći tako instalirati normalne winowse, no, naravno, nije išlo...pa, ako je tu možda nastao problem...(kažem ja, vjeruj, ako jedanput ne pokrenem samouništenje na kompu, ono najgore koje kaže jedno glasno boom, onda mi stvarno svaka čast)
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Sada sam otišao u BIOS ali nisam našao ništa o RAID-u
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Riješio sam problem...napravio sam potpuno čišćenje diska (ionako je več bilo i vrijeme), reinstalirao windowse i, evo, upravo instaliram ubuntu...prepoznao mi je particije i ručno sam ih namjestio...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

GoRun je napisao/la:Riješio sam problem...napravio sam potpuno čišćenje diska (ionako je več bilo i vrijeme), reinstalirao windowse i, evo, upravo instaliram ubuntu...prepoznao mi je particije i ručno sam ih namjestio...
Znači bilo je ipak nešto sprčkano u MBR-u diska, nešto što Linux nije mogao prožvakati... Glavno da sada radi :)
Odgovori