Ubuntu početni problemčići

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
GoRun

Ubuntu početni problemčići

Post Postao/la GoRun »

Hm...nešto sam zbrljao sa Kubuntuom...pokrenuo sam nadogradnju na 8.04 i kada je već skinuo nekih 20-ak MB, prekinuo sam jer, internet mi baš i nije nešto brz (oko 20 kb/s) i često mi puca veza pošto sam sa routerom spojen preko wirelessa...i naravno, više mi nije radio kako treba...

No, pribavih ja Ubuntu (7.10 jbg) sa VIDI-evog DVD-a i pokrenuh ga sa cd-a, čisto onak, iz znatiželje...i...moram priznati da moje razmažene oči nisu vidjele ružnije sučelje, no ipak, na neki neobjašnjiv način, hm, na neki naprosto nevjerovatan način mi se jaaako sviđa...i odmah sam pokrenuo instalaciju...no eto problemi:

Dakle, pokreuo sam instalaciju i kad je došlo do koraka gdje moram namjestiti particije dobio sam samo dvije mogučnosti: Poluautomatsko i ručno
I odoh ja na ručno pošto imam 3 particije koje mi trebaju, no tamo u tom prozoru nije bilo ničega...i naravno nisam uspio namjestiti ništa suvislo...reko, možda je problem što je cijeli disk zauzet...i pokrenem ja instalaciju windowsa kako bi mogao izbrisati postojeće particije na kojima je Kubuntu, te se vratim intalaciji ubuntua...i, naravno, to ništa nije promjenilo...

Dakle, zanima me zašto u ručnim postavkama particija tokom intalacije ne vidim ostale particije i kako da to namjestim?
1.3845983784950983 + 0,6154016215049017 = 2 ... kava
Grof
Site Admin

Re: Ubuntu početni problemčići

Post Postao/la Grof »

GoRun je napisao/la:Hm...nešto sam zbrljao sa Kubuntuom...pokrenuo sam nadogradnju na 8.04 i kada je već skinuo nekih 20-ak MB, prekinuo sam jer, internet mi baš i nije nešto brz (oko 20 kb/s) i često mi puca veza pošto sam sa routerom spojen preko wirelessa...i naravno, više mi nije radio kako treba...

No, pribavih ja Ubuntu (7.10 jbg) sa VIDI-evog DVD-a i pokrenuh ga sa cd-a, čisto onak, iz znatiželje...i...moram priznati da moje razmažene oči nisu vidjele ružnije sučelje, no ipak, na neki neobjašnjiv način, hm, na neki naprosto nevjerovatan način mi se jaaako sviđa...i odmah sam pokrenuo instalaciju...no eto problemi:

Dakle, pokreuo sam instalaciju i kad je došlo do koraka gdje moram namjestiti particije dobio sam samo dvije mogučnosti: Poluautomatsko i ručno
I odoh ja na ručno pošto imam 3 particije koje mi trebaju, no tamo u tom prozoru nije bilo ničega...i naravno nisam uspio namjestiti ništa suvislo...reko, možda je problem što je cijeli disk zauzet...i pokrenem ja instalaciju windowsa kako bi mogao izbrisati postojeće particije na kojima je Kubuntu, te se vratim intalaciji ubuntua...i, naravno, to ništa nije promjenilo...

Dakle, zanima me zašto u ručnim postavkama particija tokom intalacije ne vidim ostale particije i kako da to namjestim?
a imaš li ti možda dva diska?

I nebi bilo zgorega da nam fotkaš taj ekran na kojem ti ništa nije jasno ;)
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Ne imam jedan, SATA disk, neznam sada koje marke...evo probat ću fotkat pa pošaljem
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

GoRun je napisao/la:Ne imam jedan, SATA disk, neznam sada koje marke...evo probat ću fotkat pa pošaljem
ajd fotkaj...
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Evo...ovo:
Screenshot-Instalacija.png
(24.08 KiB) Preuzeto 603 puta.

onda kliknem na ručno i dobijem ovo:
Screenshot-Instalacija-1.png
(30.41 KiB) Preuzeto 604 puta.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

dobro, a što je bilo na disku prije instalacije ubuntua? Jesi siguran da nije particijska tablica obrisana ranije sa diska?
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Ne kontam...nisam ništa brisao...osim kubuntua i njegovih particija, ali i prije toga mi je isto bilo...nisam još instalirao ubuntu već ga koristim sa live cd-a...to sada pokušavam tek riješiti...dakle sada imam 3 particije koje koristim na windowsima i nekih 20-ak GB slobodnog na što želim instalirati ubuntu...no u prozoru mi ništa ne prepoznaje...inaće nisam ništa dirao ni brisao prije pokretanja instalacije, a ovako je od prvog pokretanja instalacije
GoRun

Post Postao/la GoRun »

Inaće...u Computeru mi vidi particije i mogu ih otvarati
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Tebi na prozoru stoji gumb sa opcijom "New partition table" Ka oda Linux ne može prepoznati postojeću particijsku tablicu.
Daj u LiveCD-u bi trebao pod Administration imati prgoram gparted, daj vidi s njim što ti prijavljuje za taj disk. Nešto tu ne štima...
GoRun

Post Postao/la GoRun »

hm...nisam našao gparted ali ima neki patrition editor...valjd je to to...pogledat ću pa ako nešto ne skontam poslat ću fotke
Odgovori