KDE Frameworks 5 & Plasma 5

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: KDE Frameworks 5 & Plasma 5

Post Postao/la Cooleech »

vision je napisao/la:
gagiD je napisao/la:E sad molio bi da argumentirano napišete (ne samo da pregledate post) zašto vam se Plasma 5 ne sviđa.
...
Ili vam se flat dizajn ne sviđa? Pa i to se da prilagoditi instalacijom qtcurve-qt5 paketa, odabirom tema, ikonica, ostalo mi je sve isto kao na kde 4.
...
E, ovo s instalacijom tog gore istaknutog paketa bi još možda i provario ali ovaj flat design mi je teški facepalm.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
gagiD

Post Postao/la gagiD »

@vision
Eh vidis meni je taj meni prazan. I ne mogu vjerovat da Arch nema paketa kipi-plugins5 :(

@Cooleech
Nisam to ja napiso al nema veze posto se slazem :D
vision
Spol: ♂

Post Postao/la vision »

@gagiD
Link
ali morat ćeš deinstalirati stari kipi-plugins.

@Cooleech
Odijelo ne čini čovjeka, ukusi su različiti ali najbitnije je da radi.
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Tnx @vision :)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Jel ovo bilo već? Može li u ovu temu? :zabrinut

https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... view&num=1

Valjda može :D

Ken Vermette je napisao veliki, detaljni pregled trenutnog stanja KDE Plasme 5.5, istaknuo što radi, što ne radi, što je novo, i što možete očekivati. Tekst mi se svidio jer se autor stvarno potrudio biti objektivan (iako inače radi za KDE) i ukazao je na neke ozbiljne nedostatke koje smo, čini se, par puta spomenuli ovdje na forumu. Recimo, Akonadi je i dalje užasno smeće, i on se ne ustručava to priznati.

Zaključak nije ništa posebno revolucionarno - Plasma 5 će super raditi na nekim konfiguracijama/distrama, dok će na drugima biti koma, ali udio ove druge skupine se smanjuje, i nastavit će se smanjivati već u ovoj godini.

Iz teksta dobivam dojam da bi možda sad konačno imalo smisla prijeći s KDE 4 na 5, jer se sve čini upotrebljivim i stabilnim, ali s druge strane, nemam nekih velikih problema s četvorkom, sve mi radi OK, pa zašto sad mijenjati? Iako, tekst me definitivno potaknuo da konačno instaliram neku rolling distru s Plasmom 5, barem u VBox, pa ćemo vidjeti dalje.

Mislim da je to i odgovor na pitanje koje smo često susretali na forumu, "je li Plasma 5 spremna za svakodnevni rad?" - probaj sam i vidjet ćeš. :D Nitko ne može predvidjeti kako će se ponašati na baš svakoj postojećoj konfiguraciji, a u linkanom tekstu je dosta dobro objašnjeno zašto je to tako.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:Jel ovo bilo već? Može li u ovu temu? :zabrinut

https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... view&num=1

Valjda može :D

Ken Vermette je napisao veliki, detaljni pregled trenutnog stanja KDE Plasme 5.5, istaknuo što radi, što ne radi, što je novo, i što možete očekivati. Tekst mi se svidio jer se autor stvarno potrudio biti objektivan (iako inače radi za KDE) i ukazao je na neke ozbiljne nedostatke koje smo, čini se, par puta spomenuli ovdje na forumu. Recimo, Akonadi je i dalje užasno smeće, i on se ne ustručava to priznati.

Zaključak nije ništa posebno revolucionarno - Plasma 5 će super raditi na nekim konfiguracijama/distrama, dok će na drugima biti koma, ali udio ove druge skupine se smanjuje, i nastavit će se smanjivati već u ovoj godini.

Iz teksta dobivam dojam da bi možda sad konačno imalo smisla prijeći s KDE 4 na 5, jer se sve čini upotrebljivim i stabilnim, ali s druge strane, nemam nekih velikih problema s četvorkom, sve mi radi OK, pa zašto sad mijenjati? Iako, tekst me definitivno potaknuo da konačno instaliram neku rolling distru s Plasmom 5, barem u VBox, pa ćemo vidjeti dalje.

Mislim da je to i odgovor na pitanje koje smo često susretali na forumu, "je li Plasma 5 spremna za svakodnevni rad?" - probaj sam i vidjet ćeš. :D Nitko ne može predvidjeti kako će se ponašati na baš svakoj postojećoj konfiguraciji, a u linkanom tekstu je dosta dobro objašnjeno zašto je to tako.
I to je veliki problem KDEa, previše varira u iskustvu dok Unity, Gnome 3, MATE i slični rade u ogromnoj većini slučajeva bez problema na svakoj konfiguraciji. Prebrzo štancaju te verzije pa ima i puno bugova u njima. KDE je najkonfigurabilniji i vjerovatno ukupno najmoćniji desktop na Linuxu ali uzalud kada mu stabilnost definitivno nije jača strana. Isprobao sam KDE 5.3 i 5.4 na nekoliko distribucija na 3 različita laptopa i često sam imao osjećaj da je sličan kuli od karata, samo čekaš kada će crashati nešto, KDE 4 je u verziji 4.3 i 4.4 djelovao puno stabilnije.
Abzeenth
Site Admin

Heh, a u tekstu piše da to nije KDE-ov problem već problem upravljačkih programa za grafičke kartice, ili problem razvijatelja drugih distri koje stavljaju Plasmu 5 ali nisu uskladile repozitorije s novim verzijama Qt-a i KDE Applicationsa, ili...uglavnom, nečiji tuđi problem :D :hihi

Kao i obično, istina je vjerojatno negdje u sredini. :kava slika
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:Heh, a u tekstu piše da to nije KDE-ov problem već problem upravljačkih programa za grafičke kartice, ili problem razvijatelja drugih distri koje stavljaju Plasmu 5 ali nisu uskladile repozitorije s novim verzijama Qt-a i KDE Applicationsa, ili...uglavnom, nečiji tuđi problem :D :hihi

Kao i obično, istina je vjerojatno negdje u sredini. :kava slika
Prebacivanje odgovornosti na druge zvuči kao jako loš izgovor, kako drugi desktopi nemaju tih problema sa driverima :-D Ali dobro njihov problem, ako tako nastave gubitak korisnika će biti neizbježan, barem na Linuxu ne nedostaje alternativnih desktopa.
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Ma nije nestabilan.
Dobro mozda se nakad plazman malo pogudi(sedmicno jednom), al samo opalim plasmashell i ajmo dalje :D
Sto ste cjepidlake? :P
Abzeenth
Site Admin

Ma lako za cjepidlačenje, radije pitaj zašto JH-IM ima takva mračna, zloguka predviđanja :hihi "gubitak korisnika će biti neizbježan"...osobno ne vjerujem da će se to dogoditi, već upravo suprotno: stabilnost bi trebala ojačati u nadolazećim izdanjima, pa će korisnici koji su dosad oklijevali prijeći na Plasmu 5 postupno početi migrirati. Yours truly included.
Odgovori