Svjedočanstva

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

domi
Spol: M

Re: Svjedočanstva

Post Postao/la domi »

slika
Ako nastaviš ovako?
Bravo!! :)
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
zole052

Post Postao/la zole052 »

Covjek je presto traziti ljude da im pokaze linux... sada njega traze 8-)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

Veli on da ima Toshiba laptop... a velim ja njemu da sam jučer 2 Toshibina 'preveo' na Linux (to je bio onaj double kill).... looooll

Pojadao se da mu se WIndowsi restartaju i da u biti nemre niš više radit na njima... pita on jel to zbog kompjutera ili windowsa... mislim da znate i sami kaj sam mu odgovorio na to.. :)
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

Danas sam napravio reinstalaciju tom tipu kaj sam jucer bio (user:bolcevic/post iznad ovog) i valjda bu sada radilo, medjutim on me gurnuo jos dvojici ljudi. Jedan od tih likova je malo 'ogranicen', onak tip ima mrezu doma a nezna se spojit na nju. Al kak sam vidio u kakvom je intelektualnom stanju, bilo mi ga je zao pa sam mu na laptop stavio ubuntu i spojio ga na neku zasticenu mrezu 8-)

I sad taman zavrsim s tim likom, i veli ovaj prvi da me vodi kod nekog drugog covjeka... e to je bila avantura, opet sam stavljao ubuntu, ovaj put je to bio neki 1100mhz i 256ram komp kojeg je pregazilo vrijeme, ali mu linuxi tamo lete, da čovjek ne povjeruje!

To je bilo u Sesvetama, ja živim u Španskom, vani pada snijeg, sve je u kolapsu a ja s nocnom linijom doma u Špansko (4ujutro sam stigao)... opet malo avantura od mene hehe :))
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ipernar

slika
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

Nije da se hvalim... ali... hahaha :D

Frenda sam stavio na Mint 7 i tako sam došao do trenutka u životu kada su svi moji prijatelji koji su ikada bili sa laptopom kod mene prešli na Linux! To je uistinu bio velik dan za mene... taman sam mislio da je gotovo... kad ono... bio sam u KIC-u na nekom predavanju i cura neka pored mene i počnemo priču i ja ju pitam kak ju komp služi, veli ona... nikako.. raspadaju mi se windowsi...

Znate i sami kaj sam joj odmah ponudio... danas ujutro sam bio kod nje, sredio joj ruter, netbook stavio na Mint, ali i desk s tim da cu se sa deskom morati josh zabavljati neko vrijeme jer se nije htjeo žićano spojiti arrgh.

Ali nema predaje... ili mi ili g. Gates... !
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

ipernar.. a šta da dobiješ jedan dan posao u Micorsoftu s masnom plaćom? :D
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Pernaru cestitam... nego malo iz radoznalosti. Par pitanja o tim ljudima kojima si stavio linux.

Jel su ljudi iskljucivo na linuxu ili imaju dualboot pa svako toliko svrate na linux kada im je dosadno?

Ima li tko da je odusto od linuxa i brze bolje stavio natrag windowse? I ako je zasto?

Jel su onako u globalu nakon nekog vremena zadovoljni sa linuxom ili kukaju?

Jel ti se stalno obracaju sa problemima ili im sve radi savrseno?

Sto im najvise smeta ako im nesto smeta?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

zole052 je napisao/la:Pernaru cestitam... nego malo iz radoznalosti. Par pitanja o tim ljudima kojima si stavio linux.
Pitanja su odlična. Kao prvo, dual boot ne radim nikada, eventualno radim virtualku, ali samo u posebnim slučajevima.

Kod 1. slučaja (žena sa Malešnice) stavio sam samo Mint koji joj radi savršeno (HPov printer je sam od sebe proradio), ona je jednostavan korisnik i osim gledanja filmova, slušanja muzike, pisanja mail-ova i surfanja ništa drugo joj ne treba.

To su tzv jednostavni korisnici, njima instaliram odmah i vlc player i namjestim da im se sve otvara stim, a sva muzika s mplayerom.

Korisnici poput nje ne trebaju WIndowse i osim nekih trivijalnih pitanja nikad nisam imao 'problema' s njima. Oni predstavljaju 8/15 ljudi za koje se mogu sjetit da sam ih stavio na Linux. Kada kažem trivijalna, mislim na pitanja koja bi se postavljala i da je korisnik na Windowsima, dakle ne tehničke naravi, nego čisto onako podrška - I to maksimalno unutar 2 tjedna od početka korištenja. Nakon toga već kuže sami sve kaj im treba.

Drugih 7/15 predstavljaju mješavinu korisnika koji uistinu trebaju Win aplikacije i onih koji žele imati Windowse čisto iz perverzije.

Primjer ovih drugih je moj cimer koji se voli glupirat na WIndowsima sa vremena na vrijeme, pa mu je fora imat virtualku, primjer ovih prvih je moj prijatelj koji na faksu radi na MS Office-u pa koristi virtualne windowse samo za korištenje Office-a i ništa drugo.

Treća grupa predstavlja one kojima ja pokažem virtualku samo da ih 'navučem' na Linux i umirim im savjest uz riječi da uvijek mogu 'dignut' Windowse ako im zatrebaju i radit na njima. Mnogi od njih nikada nisu niti vidjeli Virtualku pa kada to vide, oduševe se i odmah 'zagrizu'. Sjećam se jedne frendice kojoj sam pokazao moj komp i pitao ju... "bi li htjela imati komp kakav i ja imam". Odgovor je dakako u pravilu pozitivan, jer ljudi misle da mogu imati oba sustava paralelno što je 'mrkva' koju je teško odbiti, pogotovo kada se ja ponudim i da im rješim sav instalacijski dio, odnosno njima samo pružim u ruke gotovu mašinu. To je ponuda koju se ne odbija.

Oni te windowse u pravilu ne koriste, jer se brzo navuku na Linux, ali je to trik uz čiju pomoć ih ja lagano navučem.

U biti osim tog dečka sa MS officeom nikom od njih virtualka ne treba. To je čisto onak 'iz fore' i to je jako drska provokacija uz čiju pomoć se i najzagriženiji 'windows fanatici' daju lako prevest. To je kao kad djetetu ponudiš čokoladu.

Vezano uz tvoje drugo pitanje...

Znam jednog dečka koji se vratio na WIndowse i njega ne računam u "bodey count". On je specifičan problem jer nema spojen internet. Budući da mu komp služi samo za igranje igrica, on si je maknuo Linux i ja ga razumijem. Drugi slučaj povratka na WIndowse bila je nasilna instalacija (diverzija) na dva računala na faksu koju sam napravio na svoju ruku i koje su sistem admini u roku tjedan dana vratili na Windowse, ali to nije niti bio klasični prelazak i u biti to je bilo više okušavanje sreće. Te dvije mašine također ne računam u ovih 15.

Što se tiče 'nezadovoljnih' korisnika, takve da budem iskren ne poznajem, niti jedan koga sam preveo na Linux nije se žalio na Linux u vidu da bi prešao na WIndowse jer im ja doslovce konfiguriram sve od wirless-a do 3G mobile broadband modema. Osim toga oni su itekako svjesni toga da Windowsi imaju hrpu sigurnosnih propusta i korištenje Linuxa im doslovce olakšava svakodnevni život. Ima li Linux mana... ima, nije savršen, ali u usporedbi sa Windowsima on je sustav koji je superioran po 9/10 segmenata.

Što se tiće "žabi" i "prigovora", da budem iskren takvo što još nisam doživio, iako to zvuči pomalo nevjerojatno. Inaće samo da znate, neki od ljudi koji znaju da se ovime bavim zovu me kad si hoće reinstalirati windowse, takve ponude međutim u pravilu odbijam jer kada bi se bavio reinstalacijama windowsa tome nikada nebi bilo kraja jer je samo pitanje kada će se nekom opet raspasti WIndowsi. Što se toga tiće, idem na sve ili ništa. Linux (sa ili bez Virtualke) ili ništa... nema ali... uzmi/ostavi... i to je to!
ipernar
Kontakt:

Post Postao/la ipernar »

zole052 je napisao/la: Sto im najvise smeta ako im nesto smeta?
Njima ne smeta ništa jer im ja rješim sve tehničke probleme koji su za njih kao newbije nerješivi. Drugim riječima 'smetnje' imam samo ja prilikom instalacije, a ne oni kojima instaliram. Tako da korisnici zapravo ni ne kuže koliko sam živaca ja izgubio to rješavajući.

Međutim kako to radim dosta često već imam u glavi nešto poput 'mode-switcha", tako da kad se primim instalacije linuxa, izgubim osjećaj za prostor/vrijeme oko sebe, nemogu se sjetit čak ni osobnog imena od osobe kojoj instaliram mašinu. Jednostavno sam 100% u tome, budući da kroz iskustvo stjećem znanje ti 'problemi' su za mene sve manji i lakše rješivi, na kraju se instalacija Linuxa svodi po tehničkoj zahtjevnosti na instalaciju XP-a na virtualki.

Samo da navedem nešto što mene smeta, npr. imam 3 u 1 uređaj i skener ne radi, bežićna kartica od laptopa nije podržana na linuxu, miš ne radi, 3G modem ne radi, žićana veza ne radi i slično, ali jednom kada se naučite rješavat te probleme onda to više nije problem. Imate već shemu, odnosno proceduru i samo 'šibate' naprijed ka rješenju problema koje već unaprijed vidite iako problem još uvijek nije rješen. Neka vrsta vjere.
Odgovori