Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la 4ndY »

Na slobodnim driverima (a za Intelove grafičke oni su jedini) nažalost ne radi većina velikih 3D igara iz HIB-a jer igre koriste razne značajke OpenGL-a koje još nisu implementirane u slobodne drivere. Vjerojatno će se situacija mijenjati što će Intelovke biti prisutnije, ali za sad treba to imati na umu.

Za sve drugo, Intelovo integrirano rješenje je super i nemaš brige oko njega.

Ovaj ASUS s linka u tom cjenovnom rangu dobar je izbor. CPU je jači iz low-end ponude, ali sasvim dovoljan za većinu dnevnih aktivnosti i npr. HD video, a što se tiče igara... računaj samo na one starije.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Iz osobnog iskustva ASUS bi uvijek preporučil, dobri su i kvalitetni dok HP ne bi preporučil ni smrtnome neprijatelju.
MarinX

Post Postao/la MarinX »

Istina.
Ja doma imam Asus k50ij, koji je star cca 5godina i dalje kuca ko urica.
Jedino sto radim svake godine, je ciscenje od prasine.

S druge strane, imam Acer (neznam koji tocno model) star 6mj i jedina zamjerka je grijanje.
Ponekad se zna toliko jako ugrijat da ga vise ne mozes drzati na koljenu
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Evo našla sam još jedan koji odgovara zadanim kriterijima, međutim, je li ovaj i3 toliko bolji da pravda 1k kn više? Plus, čitam o pregrijavanjima te serije, glasnom radu ventilatora, hmhm. Ima li tko iskustva s tom serijom?

http://www.instar-informatika.hr/notebo ... -HD4000-09
Those who stand for nothing fall for anything.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ja s Inspironima nemam dobrih iskustava, prvenstveno zbog kvalitete izrade koja je očajna. Jesu cool jer znaju dolaziti u različitim bojama i nude jači hardver, ali općenito ne bih preporučio (no možda se situacija u protekelih jednu-dvije godine promijenila).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
mist

Post Postao/la mist »

Upišem taj model u Google, na prvoj stranici već problem, problem, problem.

Ostajem pri Asusu onda. Hvala svima na pomoći!
mist

Post Postao/la mist »

Evo stigao laptop, za sad sve štima, nisam naišla da nešto ne radi. Kroz koji dan bit će još distri gore, pa napišem kak se ponašaju.

A evo i nešto novo što sam naučila danas: Išla sam instalirati Ubuntu 12.04 64 bita, a laptop ima UEFI. I naravno, particioniram disk kao i inače (root, home, swap, mjesto za ostale distre), i ... Ubuntu se neće pokrenuti. Vamo tamo lijevo desno, treba napraviti ovo: jednu particiju napraviti kao FAT32, veličine 200MB i kao mount point staviti boot/efi. I onda se Ubuntu pokrenuo bez beda. Ovo vrijedi za 64bitne sisteme i kada nema Windowsa.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Grozno!
mist

Post Postao/la mist »

Koji dio točno? :)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Da, ništa bez FAT32 particije pface
Evo s Arch Wikija:
Boot Process under UEFI
  • System switched on - Power On Self Test, or POST process.
  • UEFI firmware is loaded.
  • Firmware reads its Boot Manager to determine which UEFI application to be launched and from where (ie. from which disk and partition).
  • Firmware launches the UEFI application from the FAT32 formatted UEFISYS partition as defined in the boot entry in the firmware's boot manager.
  • UEFI application may launch another application (in case of UEFI Shell or a boot manager like rEFInd) or the kernel and initramfs (in case of a bootloader like GRUB) depending on how the UEFI application was configured.
https://wiki.archlinux.org/index.php/UEFI
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Odgovori