Nekoliko prigovora:
1. Pulseaudio i dalje crkne u kombinaciji s nekim aplikacijama koje nisu napisane da rade s njim (Audacity). Trebali su to nekako riješit već, nije da je ovo prva verzija s Pulseaudiom. Također, alsamixer i PA nikako ne idu jedan s drugim. Stišavanje PCM kanala prvo stišava master, pa tek onda druge, nekim internim redom koji nikome nije jasan.
2. Empathy je odabran jer podržava audio i video chat, ALI trebali su dodati prije svega metakontakte jer ovako imam od 2 do 5 od svakog kontakta, ovisno o tome koliko mreža koristi.
3. Memenu je super ideja, ALI trebao bi biti prilagođeniji korisniku. Zašto ne bi provjerio koji Mail program koristim pa se prilagodio meni, a ne da ja koristim Evolution jer su oni tako zamislili. Uglavnom, kruto i nedorađeno. Vjerojatno se očekuje od developera aplikacija da dodaju te stvari sami.
4. Uvođenjem Memenua su notification area učinili samo polovično potrebnim, ali opet trebamo oba i onda dolazi do glupog cluttera gore. Čak i uz korištenje svih defaultnih aplikacija (empathy, rhythmbox, transmission) i dalje mi se u notification area naseru barem skype i xchat i to onda izgleda užasno. Da ne spominjem odvratnu zelenu boju koju ikonica koverte dobije pri nekom notificationu. Totalno neuklopljeno.
5. Premješteni window buttoni na lijevo nisu strašni, iako iziskuju nepotrebno navikavanje. Opravdavaju se time da će na desno dodati neke druge korisne stvari, ali smo ovako ipak barem 6mj bačeni u bezvezno navikavanje (ili switchanje stvari na staro preko gconf editora ili ubuntu-tweaka, no opet, što će biti kada uvedu te "kul stvari desno", njih ćemo onda imati lijevo?)
6. Rhythmboxu dajem priliku i priznajem da mi se sviđa integracija s Jamendom i sve u svemu mislim da ću na njemu i ostati jer sam s Exaileom imao više od jednog sukoba (pa pa Exaile). Dobro je što podržava out of the box Now playing za IM, ali nisam isprobao kako radi s Pidginom (vjerojatno ne radi).
7. Osnovne teme su mi SUPER, pogotovo Ambiance. Uz promjenu wallpapera, ostalo mi se stvarno sviđa, ikonice i boje su super. Iako će mi vjerojatno dopizditi pa ću za par mjeseci ili ovo izmodificirat do isusa ili instalirati Mint kada dođe.
8. Izbacivanje gimpa je totalna glupost. Bio je "previše" za prosječnog korisnika? E pa pitivi je još više za običnog korisnika. Prije ću mami objasnit kako da nacrta kuću u gimpu nego kako da smiksa neku pjesmu s videom ili slideshowom. Plus to što pitivi nema apsolutno nikakve opcije, ni transition efekte ni dodavanje teksta na video, ima manje opcija od windows movie makera (a on je fakat imo malo opcija).
9. Uklanjanje ikonica iz izbornika (npr System) ružno je i nije konzistentno s ostatkom sučelja. Ponovno zahtijeva prtljanje po gconf-editoru. Korisnici koji se tek upoznaju sa sustavom pomislit će da je to greška, dok će iskusniji korisnici (ili oni s OCD-om

) patiti što izbornik nije konzistentan (a i da ne pričam o nekima koji poput mene identificiraju stvari u izbornicima preko ikona). No ovo je uvedeno već prije nekoliko inačica pa nije pošteno sada prigovarati, ALI sada su uklonili izbornik u kojemu se to može napraviti preko GUI-ja pa eto, prigovaram.
10. F-spot je i dalje beskoristan. Gwibber je super, ali je spoooooor.
11. Krajnje je vrijeme da dopuste korisnicima da customiziraju one dosadne crno bijele notificatione. Ako išta, onda barem vrijeme trajanja svakog jer su stvarno otegnuti i nepraktični.
12. Ubuntu Software center ne dopušta instalaciju nekih paketa koji nisu "from trusted sources" nego ih se mora instalirati preko terminala. Glupo, još jedan "yes no" dijalog ne bi nikoga ubio.
Can't think of any more now.