E, a možeš li mi objasniti što to ima ubuntu,da me tako osvojio...naime, kubuntu izgleda daleko bolje, ali...ima nešto u ovoj smeđoj boji...a, dobro, moram priznati da mi se sviđa i kolekcija programa koji dolaze s njime...no ipak...ma ne znam, bulaznim, udarila me ova vručina
Ubuntu početni problemčići
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Ubuntu početni problemčići
Da
E, a možeš li mi objasniti što to ima ubuntu,da me tako osvojio...naime, kubuntu izgleda daleko bolje, ali...ima nešto u ovoj smeđoj boji...a, dobro, moram priznati da mi se sviđa i kolekcija programa koji dolaze s njime...no ipak...ma ne znam, bulaznim, udarila me ova vručina
1.3845983784950983 + 0,6154016215049017 = 2 ... kava
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Možda onaj Afrički štih koji Ubuntu ima?GoRun je napisao/la:E, a možeš li mi objasniti što to ima ubuntu,da me tako osvojio...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
E, vidiš, može biti i to, ali i taj minimalizam i jednostavnost...hm sada radim na tome da upalim efekte...imam integriranu intelovu grafičku koja mi u windowsima koristi preko 300MB memorije, pa me zanima da li ću to uspjeti pokrenuti i što moram skinuti
- Markec
Jesi li instalirao restricted drivere, (neznam kako intel stoji s grafickom na linuxu, dali su driveri otvoreni ili ste trebaju instalirati preko restricted,) u svakom slučaju tamo pogledaj dali je sto ponudilo.GoRun je napisao/la:E, vidiš, može biti i to, ali i taj minimalizam i jednostavnost...hm sada radim na tome da upalim efekte...imam integriranu intelovu grafičku koja mi u windowsima koristi preko 300MB memorije, pa me zanima da li ću to uspjeti pokrenuti i što moram skinuti
Ja ti iskreno mogu reć, prema meni ubuntu manje iskoristava rama nego windows pa mislim da će ti bolje raditi. E sada ti imas integriranu grafiću koja koristi rame koji su ugrađeni na matičnoj, jesi li probao nadograditi jos rame ( ja sam svoj laptop nadogradio jer su memorije u zajdnije vrijeme jeftinije ) i kada to uradis, mislim da u BIOS-u mozes podesiti da malo vise rama daš grafičkoj.
heh, u restricted driver manageru vidim samo wireless karticu i nemogu je instalirati (neznam zašto), no to ću riješavati malo kasnije...hm što se tiće rama, imam 1GB
- Markec
Onda su driveri za intelovu grafu otvoreniGoRun je napisao/la:heh, u restricted driver manageru vidim samo wireless karticu i nemogu je instalirati (neznam zašto), no to ću riješavati malo kasnije...hm što se tiće rama, imam 1GB
Hmm 1gb - pa dovolno je imao sam ja toliko prije i radilo je solidno. Hmm na tebi je odluka dali čes nadograditi.
A za vireless, sto pise u restricted drivers, na desnoj strani, dali si stavio kvačicu na to.
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Moja sestra na laptopu ima integriranu Intelovu grafiku i driveri za nju su open source. Drugim riječima, prvi puta kad mi se pokazao desktop nakon instalacije Compiz je već bio upaljen. Pokušaj upaliti efekte na Desktop Effects.GoRun je napisao/la:hm sada radim na tome da upalim efekte...imam integriranu intelovu grafičku koja mi u windowsima koristi preko 300MB memorije, pa me zanima da li ću to uspjeti pokrenuti i što moram skinuti
Uspio sam nekako pokrenuti wireless...stavio sam kvačicu, što prije nekih nadogradnji nisam mogao, valjd je u tome bio problem...no, sada mi je nestao zvuk...kada kliknem na ikonicu zvučnika (na kojoj je znak da ne radi) onda mi izbaci ovu poruku: No volume control GStreamer plugins and/or drvices found
što se tiće efekata...mislim da sam upravo nešto skinuo pa ću sada vidjet što mi se nudi
što se tiće efekata...mislim da sam upravo nešto skinuo pa ću sada vidjet što mi se nudi
hm...napokon imam program GLdesktop i Advanced Desktop Rffrcts settings...no i nakon što namjestim sve što bih želio, kada odem u Sistem-Preferences-Appearance i u kartici Visual Effects kada pokušam aktivirati Custom...on mi nakon par sekundi izbaci poruku Desktop effects could not be enabled...u čemu je kvaka?
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Koji je točan model grafičke?