instaliro bih si linux pa mi treba pomoć
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: instaliro bih si linux pa mi treba pomoć
danas nebudem jer imam nekog posla a to hoću sve polako da odradim i čujemo se kad napravim,veliki pozdrav svima koliko vas ima
napravilo je partu.ima jedna dev sda1 nfst a druga dev sda1? Što sad
ti ocito nisi citao ove prijasnje postove sve ti objasnjeno
jesam čito ali neznam koju stavku da kliknem da smjestim,kliknem prvu i ništa,kad mi napravi partu pod nfst je 80 gb(toliki je disk,ispod dev/sda1 i 8000,tak neštoi druga ispod dev/sdb1-1600 i nešto,kad kliknem na prvu gore pod 80gb pocrveni sve i nije fviše zeleno,tak i pod drugom stavkom,normalno da neznam gdje da kliknem da kliknem instaliraj odmah
Ja tebe baš i ne razmem o čemu pričaš ali idemo malo teorije prije početka:
Prije nego se zaletiš petljati po HDD-u i particijama (a po napisanom mislim da već jesi) imaj na umu da se diskovi pod linuxom vide i označavaju drugačije nego pod win da poslije ne bi bilo suza.
Npr. ako imaš više HDD-a u PC-u onda su oni poslagani (prema redoslijedu kako su spojeni na kontroler na MBO) i imaju nazive ovako:
/dev/sda (1. HDD)
/dev/sdb (2. HDD)
/dev/sdc (3. HDD) itd.
ako imaš jedan HDD onda su particije HDD-a podijeljene i nazivi ovako:
/dev/sda1 (1. particija)
/dev/sda2 (2. particija)
/dev/sda3 (3. particija) itd.
Savladali, super, idemo dalje ..
.. sve ovo ti zapravo nije potrebno ako si išao raditi kako sam/smo ti prethodno napisali, znači kad dođeš do izbora kako podijeliti HDD trebao bi imati sliku sličnu ovoj (to je Ubuntu ali više manje ista stvar je i s Mintom):

.. e sad tu na slici lijevo imaš dio HDD-a od 1,2 GB i desno 2,7 GB (tebi je lijevo Windows7, a desno će ti biti Mint .. i da vrijednosti veličine HDD-a su tvoje, znači veće) i sad na onom prorezu/procijepu/razmaku ili kak već hoćeš to nazvati dovedi strelicu miša, lijevi klik i povuci u desno ili lijevo i na taj način si promijenio veličinu prostora na HDD-u koji ostaje Windowsu, odnosno koji ćeš dati Mintu.
Prije nego se zaletiš petljati po HDD-u i particijama (a po napisanom mislim da već jesi) imaj na umu da se diskovi pod linuxom vide i označavaju drugačije nego pod win da poslije ne bi bilo suza.
Npr. ako imaš više HDD-a u PC-u onda su oni poslagani (prema redoslijedu kako su spojeni na kontroler na MBO) i imaju nazive ovako:
/dev/sda (1. HDD)
/dev/sdb (2. HDD)
/dev/sdc (3. HDD) itd.
ako imaš jedan HDD onda su particije HDD-a podijeljene i nazivi ovako:
/dev/sda1 (1. particija)
/dev/sda2 (2. particija)
/dev/sda3 (3. particija) itd.
Savladali, super, idemo dalje ..
.. sve ovo ti zapravo nije potrebno ako si išao raditi kako sam/smo ti prethodno napisali, znači kad dođeš do izbora kako podijeliti HDD trebao bi imati sliku sličnu ovoj (to je Ubuntu ali više manje ista stvar je i s Mintom):

.. e sad tu na slici lijevo imaš dio HDD-a od 1,2 GB i desno 2,7 GB (tebi je lijevo Windows7, a desno će ti biti Mint .. i da vrijednosti veličine HDD-a su tvoje, znači veće) i sad na onom prorezu/procijepu/razmaku ili kak već hoćeš to nazvati dovedi strelicu miša, lijevi klik i povuci u desno ili lijevo i na taj način si promijenio veličinu prostora na HDD-u koji ostaje Windowsu, odnosno koji ćeš dati Mintu.
- jurastublic
- Spol: M
Ista je slika. Jos prije toga, prvi izbornik je odabir jezika, tako da nema nikakvih problema, na hrvatskom je i sve lijepo objasnjeno.
"Hodor bre foobar"
Pogledaj hoće li ti ovo biti od pomoći.

Nema veće religije od istine!
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
da li se sve distre mogu isprobati sa live dvd i smjestiti pokraj windowsa pokraj instaliranoga
-
Lutherus
Ne. Samo one koje imaju mogučnost live cd-a. Ima distribucija koje to službeno ne podržavaju.