Mint 14 “Nadia” Xfce: Punom parom naprijed!

Nakon odličnog Minta 13 Maye LTS i svih pohvala kojima smo ju počastili, već je stigla nova “Nadia”!

 

Dojmovi prethodnog odlično odrađenog Minta 13 “Maye” LTS jedva da su se i slegli, a već nam je predstavljena nova “Nadia”! Podsjetimo, ne tako davno smo detaljno pisali o Mintu 13 Xfce i velikim promjenama koje donosi, a sada je na redu Mint 14 koji predstavlja nastavak razvoja.

Nakon početnog izbornika i kratkotrajnog bootanja prikazuje se live desktop. Na prvi pogled je sve identično kao u prethodnoj verziji, no ipak se ističe jedan detalj: na traci alata umjesto zadanog file managera sada se nalazi gumb Places, što podsjeća na klasični Ubuntu. Bug različitih ikona na radnoj površini je očito naslijeđen iz prijašnje verzije, no to se jednostavno ispravlja osvježavanjem ikona kraticom Ctrl+R.
Sav hardver je uredno prepoznat, zaslon optimalno kalibriran, touchpad reagira i na najmanji dodir, a wireless kao da jedva čeka na povezivanje.

 

Mint 14 Xfce - Live desktop

Mint 14 Xfce – Live desktop

 

 

Proces instalacije je vrlo jednostavan i pravocrtan, stoga nema potrebe detaljnije ga objašnjavati.

 

Mint 14 instalacija - odabir jezika

Mint 14 instalacija – odabir jezika

 

Mint 14 instalacija - priključen internet

Mint 14 instalacija – priključen internet

 

Mint 14 instalacija - tip instalacije

Mint 14 instalacija – tip instalacije

 

Mint 14 instalacija - odabir particije

Mint 14 instalacija – odabir particije

 

Mint 14 instalacija - vremenska zona

Mint 14 instalacija – vremenska zona

 

Mint 14 instalacija - odabir tipkovnice

Mint 14 instalacija – odabir tipkovnice

 

Mint 14 instalacija - korisnički račun

Mint 14 instalacija – korisnički račun

 

Mint 14 instalacija - slideshow

Mint 14 instalacija – slideshow

 

 

Instalacija je trajala nepunih devet minuta. Nakon restarta pojavljuje se prethodno opisani desktop. Postavke wirelessa su prethodno spremljene, spojeni smo na Internet, a pronađene nadogradnje od 250 MB već čekaju preuzimanje. Budući da će to potrajati, možemo se poigrati sa samim sustavom. Poželjno je i ugasiti nepotrebne servise koji se pokreću pri paljenju.

Već na prvi pogled je očito da je “Nadia” doživjela znatne kozmetičke promjene. Stigao je novi paket pozadinskih slika i novi redizajn ikona. Teme se nisu posebno mijenjale u odnosu na prošlu verziju. Ispravljen je i bug koji se javljao pri pojačavanju ili stišavanju zvuka, o čemu smo govorili ranije.

 

Mint 14 Xfce - Desktop

Mint 14 Xfce – Desktop

 

Mint 14 Xfce - Desktop Settings

Mint 14 Xfce – Desktop Settings

 

 

Zadani startup izbornik je onaj Xfceov, koji se vrlo lako može zamijeniti pravim Mint izbornikom radi potpunijeg dojma. To je fantastičan potez razvojnog tima koji će, vjerujem, obilježiti još mnoga buduća Xfce izdanja. Ovime je radno okruženje znatno obogaćeno elegancijom i funkcionalnošću, što je ključno za kvalitetan dojam krajnjim korisnicima.

 

Mint 14 Xfce - Xfce meni

Mint 14 Xfce – Xfce meni

 

Mint 14 Xfce - Mint meni

Mint 14 Xfce – Mint meni

 

 

Već je na prvi pogled vidljivo da su oba izbornika, kao i aplikacije koje sadrže, doživjeli manje izmjene. Više nema manjkavih ili iskvarenih ikona koje su ponegdje “krasile” prethodno izdanje. Sve se doima svježe i dotjerano. Jedinu zamjerku imam na zadani stil ikona, koje mi se ne čine pretjerano raskošnima. Tako u Xfce izborniku uz istaknute stavke “Web Browser” i “File Manager” za Firefox i Thunar kao zadane programe stoje relativno neodređene i neintuitivne ikone koje, na prvu loptu, lako mogu zbuniti korisnike (ikona web preglednika prilično podsjeća na Midori). Radi se o Mint-X stilu koji je očito doživio manje kozmetičke preinake. Međutim, to je stvar osobnog dojma, što se lako riješi preuzimanjem i instalacijom novih ikona.

Mint uvijek donosi pregršt programa koji će zadovoljiti gotovo sve prosječne korisnike. Uz već dobro poznate programe, važno je spomenuti i neke nove. Od sada se Disks brine za potpuni nadzor nad svim diskovima i medijima za pohranu. Na jednom mjestu je moguće provjeriti “zdravstveno” stanje, popunjenost, raspored particija, izvršiti montiranje, format, dijagnostiku, napraviti presliku particije ili čitavog diska. Radi se o svojevrsnom spoju GParteda i Clonezille. Sam izgled pokazuje da se radi o ultrajednostavnom programu koji će manje iskusnim korisnicima uvelike olakšati ove komplicirane radnje.

Iako predstavlja zanimljivu i dobrodošlu novost, Disks još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti svemoćni Gparted (koji uopće nije predinstaliran). Ono što nedostaje jest bolja integracija samog programa u zadani file manager i desktop okruženje kako bi se iskoristio njegov puni potencijal. Ovako može ostati osuđen na zaborav kao još jedan programčić u kategoriji “Accessories” kojeg rijetko ili gotovo nikad ne koristimo. Iako je bogat opcijama, u korisničkom sučelju mu nedostaju istaknuti gumbi za najvažnije funkcije, što može zbuniti neiskusne korisnike. Dugoročno gledano, Disks predstavlja zanimljivu ideju koja na jednom mjestu spaja hrpu različitih alata i funkcija u svrhu jednostavnosti njihovog korištenja i boljeg korisničkog iskustva.

 

Mint 14 Xfce - Disks

Mint 14 Xfce – Disks

 

 

Zanimljiv program je i Disk Usage Analyser. U osnovi se radi o Baobabu s ponešto izmijenjenim sučeljem radi bolje preglednosti, što stvarno rezultira wow efektom. Međutim, ostaje nejasno zašto se isti diskovi i particije pojavljuju više puta. Iako ovaj program nudi lijepu preglednost montiranih diskova i particija, kao i njihovu popunjenost, pitamo se zašto dolazi predinstaliran s vrlo sličnim Disksom?

 

Mint 14 Xfce - Disk Usage Analyser

Mint 14 Xfce – Disk Usage Analyser

 

 

Notifications je također doživio popriličnu preobrazbu. Podsjetimo, radi se o simpatičnom programu za upravljanje popup obavijestima uvedenom u prethodnoj verziji Minta. Osim manje vizualne preobrazbe, popup obavijesti su dobile i gumb za gašenje, što je zanimljiva novost. Do sada smo morali čekati pet, deset ili više sekundi do automatskog gašenja obavijesti, a sada ih samostalno možemo odmah zatvoriti.

 

Mint 14 - Notifications

Mint 14 – Notifications

 

 

Zanimljiv program je Font Viewer koji daje pregled trenutno instaliranih fontova.

 

Mint 14 - Font Viewer

Mint 14 – Font Viewer

 

 

Preinaku sučelja je doživio Catfish, a izgledom mu je sličan i USB Image Writer. Pravo ime mu je MintStick, a riječ je o nevjerojatno jednostavnom alatu za stvaranje live USB-a, a predstavljen je upravo u Nadiji.

 

Mint 14 - Catfish i USB Image Writer

Mint 14 – Catfish i USB Image Writer

 

 

Zadani bluetooth manager je Blueman. Za pregled i razvrstavanje fotografija je zadužen gThumb, dok je zadani preglednik Risetto. Radi se o jednostavnom i elegantnom pregledniku – očitom forku koji spaja odličnu funkcionalnost gThumba i Eye of GNOME-a. Osim brzine, elegancije i jednostavnosti, odlikuje se i trakom za brzi pregled slika na lijevoj strani prozora, te novim gumbima za navigaciju i slideshow.

 

 

Mint 14 Xfce - gThumb

Mint 14 Xfce – gThumb

 

Mint 14 Xfce - Risretto

Mint 14 Xfce – Risretto

 

 

Novi Mint 14 dolazi s najnovijom verzijom 3.6.2.2 LibreOffice uredskog paketa. Već na prvi pogled je očita nevjerojatna razlika u brzini pokretanja, dotjeran splash screen te novi fontovi.

 

Mint 14 Xfce - LibreOffice

Mint 14 Xfce – LibreOffice

 

 

Za podešavanje sustava se i dalje brine Settings Manager koji, po principu sve-na-jednom-mjestu, okuplja najvažnije opcije. Ne donosi novitete, ali je primjetan svježiji dizajn.

 

Mint 14 Xfce - Settings Manager

Mint 14 Xfce – Settings Manager

 

 

Detalj koji me posebno negativno iznenadio je što nikakav screensaver nije predinstaliran! Znam da zvuči nevjerojatno, ali jednostavno ga NEMA. Šok je možda još i veći ako se prisjetimo da je to gotovo neizostavan program još od pojave prvih grafičkih operativnih sustava. Iako se ovaj nedostatak jednostavno prebrodi instalacijom xscreensavera, osjećaj praznine ipak ostaje.

Vjerojatno najveći adut nove Nadie jest uvelike poboljšani Software Manager. Novi izgled je predstavljen u prošlom izdanju, a sada je naglasak na jednostavnosti, brzini i pouzdanosti. Ono što se prvo uočava pri pokretanju jest da program odmah zahtijeva administratorsku lozinku. Time je čitav postupak pretraživanja i instalacije novih programa uvelike pojednostavljen. Naime, Software Manager je središnje mjesto za upravljanje programima. Samim time ne može mu se ni pristupiti bez superuser ovlasti. Lozinka je potrebna samo prilikom pokretanja programa, ne više kod svake instalacije/deinstalacije kao što je to do sada bio slučaj. Vidna su poboljšanja na brzini i odzivu, a sve se naredbe izvršavaju bez greške! Ovo je još jedan u nizu velikih pomaka koji su rezultat prepoznavanja pravih potreba korisnika, što se može postići jedino čvrstom suradnjom sa zajednicom.

 

Mint 14 Xfce - Software Manager

Mint 14 Xfce – Software Manager

 

Mint 14 Xfce - Software Manager

Mint 14 Xfce – Software Manager

 

 

MDM Login Manager nije doživio veće izmjene, osim dodavanja novih tema. Osim besprijekorne funkcionalnosti, atraktivne teme i pozadine (njih više od 30) još više pridodaju ukupnom dojmu.

Mint 14 Xfce - MDM Login Manager

Mint 14 Xfce – MDM Login Manager

 

 

Detalji koji su me stvarno oduševili nalaze se upravo na desktopu. Radi se o korisnoj opciji sjenčanja prozora (shading windows), tj. mogućnosti sortiranja prozora na desktopu. Dovoljno je samo pokazivač miša dovesti na naslov prozora, te malo pomaknuti kotačić da se prozor “uvuče”. Aktivni prozori se prepoznaju po tamnijem sjenčanju, dok svi “uvučeni” prozori imaju posebnu oznaku vidljivu na donjoj alatnoj traci desktopa. Uz to, tu je i prethodno predstavljen tiling prozora.

 

Mint 14 Xfce - shading i tilling

Mint 14 Xfce – shading i tilling

 

 

Još jedna zgodna i oku ugodna zanimljivost je tweakani Terminal. Više se ne radi o dosadnom programčiću s bijelom podlogom i crnim slovima, već mu je u startu promijenjena boja i dodana prozirnost prozora, što je za svaku pohvalu.

 

Mint 14 Xfce - Terminal

Mint 14 Xfce – Terminal

 

 

Za pokretanje je potrebno četrdesetak sekundi, dok je za gašenje potrebno približno šest sekundi. Zauzeće diska nakon instaliranih nadogradnji iznosi 3,9 GB. Potrošnja RAM-a pri pokretanju je stabilnih 125-130 MB, a prosjek pri normalnom radu je 200-250 MB. Samo pri najvećim opterećenjima “Nadia” jedva da i prelazi 510 MB, što je izuzetno štedljivo.

 

Mint 14 Xfce - desktop

Mint 14 Xfce – desktop

 

Mint 14 Xfce - desktop

Mint 14 Xfce – desktop

 

 

Zaključak

Prošli put smo detaljno pisali o Mintu 13 LTS. Radi se o potpuno dovršenom i idejno zaokruženom izdanju sa stabilnom petogodišnjom podrškom. Gotovo savršen spoj za svaku pohvalu i preporuku korisnicima! Ovime je razvojni tim dokazao da ima ne samo kvalitetnu viziju razvoja, već i čvrst plan napretka koji se potvrđuje svakim novim izdanjem. Nova “Nadia” svakako donosi bitne promjene i poboljšanja, ali je nikako ne treba shvatiti kao dovršeno izdanje.

Većih zamjerki i kritika nemam: sve je savršeno radilo tijekom testiranja, a nisam primijetio ni najmanji bug. Korištenje je jednostavno i intuitivno, brzina sustava je odlična, a Xfce nudi nevjerojatne mogućnosti prilagodbe.

Odlična trinaesta verzija s višegodišnjom korisničkom podrškom je vjerojatno najbolje Mint izdanje do sada. Postignuti su određeni ciljevi razvoja, a izdaje je idejno i tehnički u potpunosti dovršeno. Za razliku od njega, “Nadia” nastavlja s daljnjim razvojem otkrivajući smjele ideje i stvaranje novog Mintovog identiteta. Ona predstavlja još jedan u nizu koraka razvoja između dva LTS izdanja s ciljem neprestanog poboljšavanja. Prema najavama, Mint 15 zapravo donosi velike promjene. Tako shvaćena, “Nadia” zapravo predstavlja svojevrsnu “pripremu terena” za nadolazeće promjene.

U svibnju smo dobili odličan LTS – njegov prethodnik je Mint 9 LTS. Ako ih makar i površno usporedimo, razlike su i više nego zapanjujuće. Ostvaren je nevjerojatan iskorak u samo dvije godine, a razvoj se nastavlja i dalje. Dugoročan kvalitetan rad razvojnog tima je najveća garancija uspjeha.
Iako se radi o još jednom izvrsnom izdanju, nije zgorega još malo pričekati s prijelazom. Mint 13 je za svaku pohvalu, a kada se tomu pridoda i LTS, rezultat je gotovo savršen spoj koji će zadovoljiti gotovo svakog korisnika. S druge strane, Mint 14 predstavlja početak novog razvojnog ciklusa koji će tek donijeti vlastite poteškoće i nedoumice. Budući da je Mint poznat po tome da korisnicima nikada ne isporučuje polugotova rješenja, tek nam ostaje pričekati buduće ideje i pravce razvoja.

 

 

Izvori: Linux Mint Blog

Autor: Calisto

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Mint 14 "Nadia" Xfce: Punom parom naprijed!, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

25 komentara

 1. Vl@do napisao:

  I sad neka mi netko navede samo jedan razlog zašto ne koristiti GNU/Linux OS. 🙂

  • Igor napisao:

   Razloga zasigurno ima puno:
   – video obrada
   – izrada glazbe, audio obrada, podrska nekolicini profi audio kartica
   – autocad
   – igrice
   vjerojatno ima i vise aplikacija i namjena za koje linux nazalost nije izbor broj jedan.

   No za druge namjene, kao i vecinu prosjecnih korisnika (word processor + surfanje webom) zaista ni ja ne vidim razlog ne koristiti ga.

   Btw, samo osvrt na ovo dizanje i spustanje, samo da pohvalim svoj Lubuntu sa SSD:
   9 sek dizanje i valjda 1-2 sek spustanje ;).

 2. Archer napisao:

  Odlično izgleda ali ipak čekam Mint sa ukusom LxDE.

  • calisto053 napisao:

   Malo ćeš se načekat: otkazan je prije više od godinu dana. Zadnji je bio u verziji 12

   • sade napisao:

    Da….Mint je napustio lxde….Vrlo losa odluka po meni jer xfce je preslican mate okruzenju…..Jos kad stavis mint menu u xfce nema velike razlike ni vizualno ni po system requirements……A LXDe nije bas toliko nepopularno okruzenje, meni je kombinacije openboxa i lxde-a fantasticna

    • Shicy napisao:

     Zar ne možeš instalirati lxde pa pri loginu birati sučelje?

     • Sade napisao:

      Ma mogu naravno ali nije to to kao kad Mint slozi lxde izdanje. Sjecam se kad sam tek presao na linux da se nisam mogao nacudit kolko je lxde ruzan i kako ga itko moze koristit, a u biti uz malo posla moze se napravit vizualno predivan os. Kad se uz to dodaju presmjesni memorijski zahtjevi i zapanjujuca brzina lxde u naprimjer Lubuntu-u je zakon

 3. Ivan napisao:

  Zaista cijenim ovako iscrpan review, ali flipin screensaver je zamjerka? 🙂 Mint je distra za svakog početnika a i za naprednog korisnika koji jednostavno traži stabilnost te je tako uvijek moja prva preporuka novim korisnicima.

  Impresivan review 🙂

 4. hrx napisao:

  Kad ste ga toliko nahvalili reko ajd da probam:

  1. Kao sto je netko vec rekao nakon promjene wallpapera crna boja fonta ikonica na desktopu, nema lakog nacina promjene boje, barem ga ja nisam nasao osim editiranja gtkrc

  2. Thunarom po defaultu surfati windows/samba mrezom nije moguce
  2.1 Ne vidim da postoji #split view# u thunaru

  3. Promjena ikona za pocetnika isto tako moze biti zbunjujuca.

  Smatram Xfce odlicnim za starija racunala. Kako imam novije racunalo s dovoljno RAM-a ne igra mi ulogu da li sustav trosi 700 ili 300 MB. Moram reci da me KDE4 razmazio. Fascinira me njegova lakoca iz sustava promjene ikona, tema, fontova …, dolphin je po meni najbolji file manager na linuxu. A o ostalim mogucnostima i detaljima podesavanja radnog okruzja da i ne govorimo. od upravljanja sustavom s mouse gestures do kwina koji ima ukljucen composite po defaultu a gasi se ako se igra pokrene u full screen modu, razni widgeti …

  Po meni, ako se ima novije racunalo Mint 13/14 KDE je najbolja preporuka za pocetnika

 5. ivan napisao:

  razmišljam instalirat mint 14 kde na lenovo 10 onaj mali laptop na kojem je defaultno bio xp a win 7 mu je pretežak..
  1gb ram, proc je 1.6 ghz, hdd 160gb.

  mišljenja?

 6. Davor napisao:

  Definitivno ne KDE niti Gnome na takvu mašinu. 1,6 GHz i 1GB RAM memorije? Tu se i WinXP vuče nakon nekog vremena kad mu se registry zakrči. Mint Xfce ili LXDE ako je ima radit će sasvim fino. Još kad bi radili varijantu s e17, eh 😀

  • Ivan napisao:

   porque no GNOME? 🙂 meni gnome kod boota drži 280 mb 🙂

   al da xfce daleko bolja solucija. LXDE su ako se ne varam odbacili… 🙂

 7. trzalica napisao:

  …ja sam na jedan stari pc instalirao wattOS i poslije na njega stavio KDE 4.9 i cairo dock i svejedno, uz otvoreni firefox ne prelazi 400 Mb ram-a tako da i KDE nije bauk što se potrošnje resursa tiče… Inače na tom kompu je konfiguracija slična ovoj gore samo što ima 1,5 Gb ram-a.

 8. trzalica napisao:

  …e da a na tu mašinu nisam mogao nstalirati Mint Xfce jer mi se pri instalaciji uvijek rušio… Inače, tu distru sam instalirao na dosta drugih kompova ali mi se na dva pc-a taj problem javljao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.