Najavljen Mint 14 “Nadia”

Clement Lefebvre objavio planove za novi Mint 14. Ponovno nas očekuje vruća jesen!

Clement Lefebvre, osnivač i voditelj Mint projekta, jučer je na službenom blogu ponosno objavio planove za daljnji razvoj! Prema najavama, novo izdanje će biti objavljeno krajem studenog ove godine. Nakon provedene ankete najviše je glasova i tijesnu većinu odnijela “Nadia”, čime je postala novo seksi kodno ime nadolazeće verzije. Ime je preuzeto iz popularne SF trilogije o Marsu K. S. Robinsona (Zagreb: Izvori; 1996., 1998., 2001.). Nadežda “Nadia” Černiševski je jedan od glavnih likova, a njeno ime znači “nada”. Uz to, Mayina je najbolja prijateljica. U ponudi će se naći sljedeći “okusi”: Cinnamon, Mate, KDE, te Xfce.

Iako nije otkrio mnogo detalja oko nadolazećeg izdanja, Clem je objavio da novi Cinnamon standardno dolazi uz Gnome 3. Ni ovaj put neće sadržavati Gnome Shell i Gnome Fallback, koji se lako mogu dodati iz repozitorija jednako kao i u aktualnom Mintu 13. Ovo predstavlja nastavak tradicije postupnog “odvikavanja” korisnika od starog sučelja, te favoriziranje novog i zrelog Cinnamon projekta.

Najveće kontroverze se trenutno vezuju uz Nautilus file manager. Objava najnovije verzije donosi poprilično noviteta koji baš i nisu najbolje prihvaćeni. Konačna odluka o službenom file manageru u Cinnamonu “Nadiji” još uvijek nije donesena. Clem napominje kako razvojni tim nije zadovoljan Nautilusovim “regresijama”, zbog čega će se vjerojatno koristiti starija Ubuntuova verzija (Nautilus verzije 2.x). Međutim, favorit je i “Nemo” – novi projekt o kojemu je dosad vrlo malo otkriveno. Još uvijek nije poznato hoće li razvojni tim napraviti vlastiti file manager ili forkati neki postojeći (izgledan je Elementaryjev Marlin). Tu je i Caja – zadani Mate file manager kao fork Nautilusa 2.x. Bez obzira na spekulacije, ostaje nam pričekati službene vijesti o napretku projekta, kao i konačnu objavu.

Mint Cinnamon
Mint Cinnamon

 

Iako još nisu poznati svi detalji, očito je da novi Mint 14 “Nadia” donosi podosta zanimljivosti. Cinnamon i Mate će sigurno doživjeti poboljšanja i ispravke bugova. LXDE službeno pada u zaborav. Implementirat će se i poboljšanja u razvoju KDE-a i Xfce-a. Ipak, najveća nas iznenađenja čekaju u vidu službenog file managera. Odustajanje od aktualnog smjera razvoja novog Nautilusa 3.x znači zadržavanje naveliko prihvaćene verzije 2.x. Razvojem novog programa “from scratch” Cinnamon bi se dokazao kao samostalno, potpuno i zrelo okruženje koje tek postavlja vlastite čvrste temelje za stabilnu budućnost. Isto tako, prilagoditi trenutna izvrsna rješenja vlastitim potrebama znači prihvaćati druge ideje i zajedno napredovati.
Linux Mint se do sada iskazao kvalitetnim radom i originalnim idejama za samostalni razvoj, što nama korisnicima jamči uzbudljivu minty jesen!

 

Izvori: Linux Mint Blog, Linux Mint Forum

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Komentara

Dodaj svoj

Pa da, oduvjek se je biralo ono što je korisno i što je dobro napravljeno prema imenu zar ne? I’ll give it a shot u VM-u, al za main je Arch u <3

Čuli smo se s Clementom Lefebvreom. On je totalno devastiran i razmišlja u potpunosti napusti Linux Mint i posvetiti se prodaji povrća jer se Kristijanu ne sviđa ime i neće koristiti sljedeći Mint!
Molim vas, urazumite Clementa! Bez njega je Linux Mint mrtav projekt!
Neka promjene ime! Bilo što samo da čovjek ne ode! 😛

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.