Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

mist
Spol: Ž

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la mist »

Pa UEFI je tu da nam olakša život, ke ne? ;)
Those who stand for nothing fall for anything.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

UEFI je i meni zadavao muke - valjda sam nakon pol sata particioniranja uspio pokrenuti instalaciju (ali djelomično je za to kriva i nova instalacijska procedura Fedore koja je još u "alpha" fazi).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

mist je napisao/la:Koji dio točno? :)
Pa taj s UEFI-em. ;)
Profesor Bruka

Post Postao/la Profesor Bruka »

Pozdrav,

prijatelj je kupio Acera Travelmatea 5744 (http://www.simplyacer.com/Acer_TravelMa ... 56258.html), radio bi na njega stavio Minta 14, mene muči što je to integrirana Intelova grafička za koju je, pretpostavljam, namijenjen i915 drajver, problem je što Mint (ovako iz glave) ima 3.5 Kernel i takva kombinacija je problematična (kao što sam već u nekoliko navratio pisao ovdje, već sam sâm sebi dosadan, ne zamjerite).

Zapravo mi samo netko treba potvrditi koristi li navedeni laptop i915 drajver. :-D
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Profesor Bruka je napisao/la:Pozdrav,

prijatelj je kupio Acera Travelmatea 5744 (http://www.simplyacer.com/Acer_TravelMa ... 56258.html), radio bi na njega stavio Minta 14, mene muči što je to integrirana Intelova grafička za koju je, pretpostavljam, namijenjen i915 drajver, problem je što Mint (ovako iz glave) ima 3.5 Kernel i takva kombinacija je problematična (kao što sam već u nekoliko navratio pisao ovdje, već sam sâm sebi dosadan, ne zamjerite).

Zapravo mi samo netko treba potvrditi koristi li navedeni laptop i915 drajver. :-D
Kod mene na Acer Aspire 5750ZG isto intergirana intelka i radi k'o zmaj. Kerneli 2.6, 3.2, 3.6, 3.8.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Intelova grafika na Sandy/Ivy bridgeu radi na Linuxu bez problema, tako da nema brige.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

i3 380M je Arrandale jezgra, ne SandyBridge .. SB su imali četveroznamenkastu oznaku, npr 31XX
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Bertone je napisao/la:i3 380M je Arrandale jezgra, ne SandyBridge .. SB su imali četveroznamenkastu oznaku, npr 31XX
Aha, nisam detaljno gledao... pa mislio sam da se te stare jezgre više ne prodaju? :pogled_dolje
otprilikeista
Spol: Ž

Post Postao/la otprilikeista »

Za početak jedno malo pitanjce koje bi meni olakšalo potragu za novim lapom :)

Ako je na lapu već instaliran linux, jel to znači da onda sve radi ok bar na toj verziji linuxa?
Pitam jer sam htjela radije uzeti lap s već instaliranim linuxom i tako izbjeći sve provjere iz članka http://www.linuxzasve.com/vodic-kroz-ku ... a-gnulinux :vreca

Do ove teme mi je favorit bio Dell http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?ma ... ts_id=9983 ali vidim da ga baš i ne preporučujete :zbunj
Uz njega je bio i ovaj http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?ma ... ts_id=9658

Lap bi bio korišten za net, pisanje radova i filmove.. Dakle ništa specijalno :-D
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Meni se sviđaju HP-ova aluminijska kućišta tih Probook serija jer ih nude za razumnu cijenu. Ako se laptop često prenosi, onda je to veliki "+". Zbog toga bih odabrao HP-ov model (uz to ima i bolju bateriju, anti-glare ekran, više priključaka). Procesor je isto na strani HP-a jer Dellov ima downclockan procesor za ultrabookove iako se ne radi o ultrabooku(?!). Jedina prednost Dellovog modela jest jamstvo (3 godine!).

Ako laptop dolazi s predinstaliranim GNU/Linuxom, ne znači nužno da super kompatibilno s njime radi. Primjer je recimo Acer koji pukne Linpus bez grafičkog sučelja, a to je isto kao da su isporučili FreeDOS, dakle ono što distributeri zovu "bez sustava". HP isporučuje najčešće neki prastari SUSE Linux koji ne radi optimalno s novijim hardverom pa treba instalirati neku moderniju distribuciju. Dell dolazi s predinstaliranim Ubuntuom i on je jedini po mom iskustvu spreman za rad.

Kod ova dva laptopa ne moraš puno brinuti, oba sigurno dobro rade s GNU/Linuxom jer su to standardne Intelove platforme, s time da dajem još jedan "+" HP-u jer dolazi s Atherosovim wirelessom (za Dell ne piše o kojem se proizvođaču radi, ali najčešće je to onda Intel).
Odgovori