Pismenost

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shicy
Spol: M

Re: Pismenost

Post Postao/la shicy »

Abzeenth je napisao/la: Aha, ili naprimjer kao one teme gdje se ekipa preserava i nadmeće svojim poznavanjem Gentooa, i nabraja razloge zašto su ljudi koji izbjegavaju terminal "nubovi" i "jadnici", i kako se samo oni koji sve sami kompajliraju mogu smatrati pravim Linuxašima, dok se usput pljuje po korisnicima Ubuntua? Dok su ustvari sve to ljudi koji najčešće nemaju ništa pametnije za reći nego samo pljuvati po drugima i veličati svoj ego i svoj odabir distre/načina korištenja Linuxa kao superiorniji svima drugima.

Jer svi znamo da se čovjek cijeni po distri koju koristi, a distra po tome koliko dugo ju se mora kompajlirati.
Ja sam vjerojatno veća njubara od pola foruma iako koristim što koristim. Jbg, sve mi godinama radi i nemam neku ludu potrebu za***avat se sa nekim problemima ;)
Abzeenth je napisao/la: Kao što vidiš i vjerojatno sam znaš, preseravanja može biti u svakoj temi, o bilo čemu.
...
Ono što me najviše smeta u ovakvim raspravama je licemjerje kojeg većina možda nije ni svjesna jer se još nisu našli u toj situaciji. Ali možda se jednog dana nađu u situaciji gdje imaju dijete koje ima užasne ocjene iz hrvatskog jezika, jedva izvlači dvojku na kraju ili čak mora na popravak, i to najvećim dijelom zbog toga što ga nije briga za pravopis.

Biste li bili dosljedni i rekli djetetu da nema veze, pravopis ionako nije bitan jer je to "samo forma", potapšali ga po leđima i odveli na sladoled? Ili biste mu prigovarali i ljutili se, bili razočarani, stavili ga u kaznu jer vas je "osramotilo" lošom ocjenom iz materinjeg jezika? Ili biste krivnju svalili na učitelja, iako većina razreda ima razumne ocjene iz istog predmeta?
Natjerao bi dijete da popravi ocjene, a to je izvedivo i rasturanjem književnosti. Na koncu, moje dijete je moje dijete i za isto bi se potrudio da bude pismeno, a velika većina forumaša, ako ne i svi, nisu moja djeca ;)
Abzeenth je napisao/la: Eto, meni su ovakve rasprave zanimljive, i ne smatram ih "nepotrebnima" - jako je zanimljivo čuti i pročitati što ljudi koji govore i pišu istim jezikom misle o tom jeziku.
Pošteno.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

@bertone, generalno pišem u mraku sa 3-4 prsta i boli me đoka kaj radim gro grešaka (jel dozvoljeno pisati kaj?). Ono što me živcira su ovakve teme, postovi i komentari koji se svi od reda forsiraju na specifične sitnice, dok druge konzistentno i apsolutno ignoriraju. Zašto je fulati č,ć,je,ije loše, strava i užas, ali KOMPLETNO prihvatljivo pisati "" ? U postu koji kritizira pravopisne greške? Ili sada i vama djeluje glupo to što pišem o „“ jer su to tamo neki blesavi detalji koje možemo kompletno ignorirati?

Jasno da je bitan pravopis, ali se na njemu inzistira samo onda kada treba srat po comic sansu, kada se diskutira netko/nešto na nekom forumu, i jer je najbitnije u dokumentu njegova margina i veličina slova. Diže mi i tlak kada ljudi kompletno izignoriraju sam tekst i njegov sadržaj i poantu jer im se nije svidio font i gramatičke greške (njih 4 u 2 stranice). Jasno, i čitav niz postova koji seruckaju o yore/you're then/than, ali ni pisnuti o tome da nemamo jedan unificirani pravopis nego ih imamo navodno sada 8 ili tako neka smiješna cifra. Zato ni ne doživljavam pravopis i gramatiku pre ozbiljno, jer dotični ne doživljava sebe ozbiljno tamo gdje je bitno. Novinari se žale na ovo i ono, ali njima isto nitko i nikada službeno ne dođe i počne čitati bukvice jer ni sami ne znaju (a što im je struka i trebali bi znati bez lektora) gore spomenute ije,je,č,ć i slično. Vidjet ćete brdo postova u č i ć, ali nijedan o tome da nije bio bilijun nego milijarda, i da nije inižinjer nego inženjer, ali zato većina zna da nije precjednica nego predsjednica. A i bar se u ovoj temi moglo koristiti „“ umjesto "" tako da bar bude konzistentna. Kao vjerojatno i punu kiflu drugih stvari kojih baš nitko na ovom forumu nije ni svjestan.

I da, razlika forme i sadržaja ima presjeka u nekim specifičnim slučajevima, no ako većini ljudi nije jasna bar generalna razlika između forme i sadržaja, onda to objašnjava jako, jako puno stvari ovog društva. Tako da ono, drugovi i drugarice, dok god je tekst razumljiv ne treba dramatizirati, a za vas koji misle da kuča užasna pogreška, preporučam da odete na forum.hr i pronađete postove od korisnika alim i probate to razumijeti. Eto, taj tip je jedini jedinistveni primjer kada forma masivno otežava razumijevanje teksta.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@shrike, znam kako ti je... ja sam kao dijete puno vremena provodio kod djeda (ili đede po dijalektu) i bake u Slavoniji i ako nisam koncentriran (da ne kažem da se prisilim) ne vidim razliku između Č i Ć :-D

... no opet, ne vidim zašto si se toliko uzrujao zbog ove teme o pravopisu... ili razmisli koliko ste ti i 4ndY članova foruma uzrujali onom temom o politici prije nego ste si ju sami zaključali :lulz ... zato samo :zen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Dapače, slažem se sa abzeenth. Pravopis je bitna stvar i ovo je zanimljiva tema. No ako nisam bio jasan, probat ću sada ukratko biti još jasniji: svi se koprcaju i žale na stvari tipa č i ć, no to je kao da se žališ jer na desnoj ruci imaš posjekotinu a lijevu ignoriraš iako ti ju je upravo odgrizao krokodil. Čovjek bi rekao da bi se prvo mogao žaliti na krokodila i nedostatak ruke, a tek onda na posjekotine. Tako i ove žalopojke, č i ć su jako bitni, no „“ nisu. Nije bitan ni nedostatak unificiranog pravopisa. Nije bitna ni kardinalna nepismenost novinara. Bitne su margine, comic sans, kerning (kojeg nitko ni ne kuži dok ne zna što to jest)...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

shrike je napisao/la:Bitne su margine, comic sans, kerning (kojeg nitko ni ne kuži dok ne zna što to jest)...
Čovječe, ali kome je to bitno? :D Mislim da doslovno nitko u ovoj temi nije ništa takvo spomenuo osim tebe. To o čemu ti pričaš je formatiranje teksta, kakve veze to ima s pravopisom? Pa tekst može biti užasno napisan, s malim slovima tamo gdje bi trebala biti velika i negacijama nalijepljenim na glagole, a i dalje imati savršeno formatiranje s marginama i tko zna kakvim fensi fontovima. Ti si s tim inzistiranjem na formatiranju i fontovima malo promašio temu...ne znam s kim se družiš, ali ako ekipa oko tebe tako intenzivno brije na te stvari, možda bi si trebao pronaći nove prijatelje :D
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Abzeenth je napisao/la:
Čovječe, ali kome je to bitno?
Pa, čuo sam to od gro ljudi :D
Abzeenth je napisao/la: :D Mislim da doslovno nitko u ovoj temi nije ništa takvo spomenuo osim tebe. To o čemu ti pričaš je formatiranje teksta, kakve veze to ima s pravopisom?
Pa, ovo si u pravu, ja sam to uveo kao prošireni dio diskusije jer je ipak vezan i, bar meni, se često pojavi na putu. Isto tako sam spomenuo to da se ljudi jako ljute na č i ć, no ne brine ih „“, kao što ih nikada ne interesira i to da nakon : idu i „“ (npr. i onda je rekao: „Untisunpora!“). Pogotovo mi je interesantno kada se ljudi počnu gušiti od bijesa jer netko govori narječjima. Jednom sam dobio pritužbe da će biti sranja jer je cura govrila ča umjsto što, i skoro sam se izderao na tipa zbog količine gluposti, i to unatoč tome što je ta ženska bila kučka kakvu se rijetko viđa. Previše puta sam doživio da se se sadržaj teksta kompletno izignorira jer se ljudima nije svidjelo nešto što sa samim sadržajem nije nimalo bitno ili je uopće nerelavano.

No više on topic: ovakve diskusije su uvijek oko nekih specifičnih detalja. Nisu nikada oko sveukupnosti pravopisa ili gramtike, a nerijetko i sam autor incijalne teme ima u svojim žalopojkama niz grešaka na koje bi se neki lingivst mogao solidno pozvati da mu idu na kitu kada to ljudi rade.
dupin

Post Postao/la dupin »

slika
Nema veće religije od istine!
rudar

Post Postao/la rudar »

@shrike, pitanje navodnika u tekstovima smatram nebitnim, ali kad ga već toliko često spominješ, moram reći da različiti izdavači u Hrvatskoj (da ne kažem drugdje) imaju različitu praksu uporabe navodnika. Negdje se inzistira da otvarajući navodnici budu donji, a negdje se baš inzistira da budu gornji, tj. "...". Lektore takve stvari najčešće ne zanimaju, nego rješenje prepuštaju (tehničkim) urednicima. Važno je samo biti dosljedan u uporabi. Međutim, nijedan ozbiljan lektor neće propustiti intervenciju kod školskih finesa oko č-ć, ije-je, velikog i malog slova.

Ova rasprava sama po sebi nije jalova; prije sam rekao zašto mislim da je pravopis baš bitan za korisnike GNU/Linuxa. Rad u terminalu ne dopušta pravopisne greške.
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Ne znam hrvatski pravopis, ali trudim se da to ispravim, iako ne znam odakle da ga ucim. Tokom skolovanja je bilo puno izmjena u pravopisu, a u okolini kojekakvih cudnih kombinacija, nelogicnih novih rijeci, nacina pricanja i pisanja, pa sam zaboravio sto je ispravno.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

slika
Hotel Jadran, Vlaška 50, Zagreb
:hihi :zvizdi
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Odgovori