Intel kupio OpenedHand

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Intel kupio OpenedHand

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Re: Intel kupio OpenedHand

Post Postao/la Sokac »

Vijest koja mi je uljepšala dan. Sve se više traži Linux :)
No, trebat će dosta vremena da se novi korisnici naviknu na Linux, prvenstveno jer su navikli na Win. Asus EEE je lijepo pokazao i (dokazao) da lijepo može izgledati Linux te da nije kompliciran (štoviše, jednostavniji od win).
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Sokac je napisao/la:Vijest koja mi je uljepšala dan. Sve se više traži Linux :)
No, trebat će dosta vremena da se novi korisnici naviknu na Linux, prvenstveno jer su navikli na Win. Asus EEE je lijepo pokazao i (dokazao) da lijepo može izgledati Linux te da nije kompliciran (štoviše, jednostavniji od win).
Samo biti će velikih muka kod prijelaza sa win na lin. Mislim da će prije nove tvrtke od starta koristiti linux, nego stare prelazit. Evo ja recimo radim u T-Comu, honorarno kao student. I tu ima hrpetina računala povezanih u mreže i cijela infrastruktura oko te mreže..UPSovi, mrežni printeri, serveri, a koristi se i dosta specijaliziranih programa kojih nema na linux (već je tu problem veliki). E sada, zamislite trošak instalacije i administracije linux OS-ova na tako puno računala. Prije toga malo duža edukacija tvrtkinih administratora. Onda nabavka djela nove opreme jer dio stare možda neće raditi. Pa onda plačanje specijaliziranim tvrtkama trubleshooting kada dođu problemi. I na kraju...na tim računalima rade ljudi od kojih je velika večina 40+ i znaju samo za win i rade non stop jedno te isto na računalu...i njih sve moraš educirat za rad na lin, i onda dolazi i do otpora prema novim stvarima kao i inače u životu. I još sigurno ima troškova koje sam zaboravio. Tako da se postavlja pitanje da li je zbilja Open Source jeftiniji za velike tvrtke. Možda je kada bi s njim krenule u startu. Ali prijelaz bi bio jako skup. Pogotovo ako se uzme da win dođe jeftinije kada ide na tako velik broj računala. Nadam se da će me neko dobro demantirat :)
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Točno, bilo kakav prijelaz je daleko skuplji (makar software bio besplatan). Moj stari koristi software u firmi pisan za dos, a prelazak mu nije isplativ još (nova računala, nove licence, novi program)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, nema tu demantija... bilo kakav prelazak na neku drugu tehnologiju (govorim šire od OS.ova i od IT tehnologije) je uvijek skup. Zato se kod takvih stvari prije svega moraju napraviti analize koštanja takvih radnji...
Odgovori