inso.mon je napisao/la:Pozdrav svima!
Kao totalni linux početnik, nadam se da mi možete pomoći oko particioniranja diska, točnije određivanja broja i vrste particija (imam 160GB HDD i 4GB RAM-a). Ne mogu se baš totalno prebaciti na linux, jer mi Win trebaju za neke programe, pa moram ovako. Dakle, ovakav je plan:
1. WIN XP particija (ntfs) - 10-15 GB
2. / particija (ext3) - 10-15 GB
3. SWAP (swap) - tu sad nisam sigurna, jel puno 8 GB (a kažu da u pravilu mora bit duplo)?
I sad recimo ostane oko 100 GB prostora. Nekako bi htjela to podijeliti na najmanje dva dijela, a kako da mi to "čitaju" i win i linux? Je li fat32 rješenje? I je li neki bed imati 5-6 particija?
Eto, nadam se da mi možete pomoći u nedoumici!
Unaprijed hvala!
Prvo, sta će toliko swap-u, za linux minimalno treba 250mb a preporuka je da bar povečas do 1gb. a 8gb je previše, nije nužno jer nebus nis dobil.
A sto se tiće particije s kojih bi želio čitati s oba OS, windows i linux, mogao bi staviti ntfs ili fat32, Ustvari linux ima drivere da moze njih čitati a windows nema.
Microsoft se uopce ne trudi da bi windowsi mogli gledati linux particije, pa možeš upotrebiti alat kao recimo LTOOLS, sličan je internet exploreru. Upiši u google i nači čes link za download.
Možeš skinuti drivere za windows s kojima bi mogao čitati linuxove particije, neznam gdje bi to mogao nači, ali ih ima puno, samo treba malo pogooglati.
Kad već pričam o particijama, navest ču prednost linuxovih za razliku od winodsowih particija.
Linux particije nije potrebno defragmetirati,
Ako ugasiš na krivi način windows, recimo resertiras ga ili iskopčas s napajanja i nakon toga odes u linux, nečes moči čitati windowsove particije, moraš ići na windows i uredno ga ugasiti u onda uči u linux..Nažalost to je mana windowsovih particija.
Ajmo sada sagledati nest drugo, u redu je dao si linuxu 15gb, ako želiš recimo da nemoras stalno passworde upisivati, da su svi wallpaperi spremjeni kada formatiras, da su ti sve postavke, screensavera, itd podešene. Možeš stvoriti i home particiju. Samo pazi da ju ne formatiraš kada ces stavljati noviji linux.
Vjerojatno neznas ovo,
kada ces instalirati linux pitat će te da odaberes korijeski sustav, to znači mjesto gdje čes instalirati sustav to je ovo "/" to čes odabrati kada ces kliknuti na formatiraj i odabrati recimo ext3 particiju.
a za home ces isti postupak napraviti samo će biti ovako "/home"