Koliko particija (dual boot)?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
inso.mon

Koliko particija (dual boot)?

Post Postao/la inso.mon »

Pozdrav svima!
Kao totalni linux početnik, nadam se da mi možete pomoći oko particioniranja diska, točnije određivanja broja i vrste particija (imam 160GB HDD i 4GB RAM-a). Ne mogu se baš totalno prebaciti na linux, jer mi Win trebaju za neke programe, pa moram ovako. Dakle, ovakav je plan:

1. WIN XP particija (ntfs) - 10-15 GB
2. / particija (ext3) - 10-15 GB
3. SWAP (swap) - tu sad nisam sigurna, jel puno 8 GB (a kažu da u pravilu mora bit duplo)?

I sad recimo ostane oko 100 GB prostora. Nekako bi htjela to podijeliti na najmanje dva dijela, a kako da mi to "čitaju" i win i linux? Je li fat32 rješenje? I je li neki bed imati 5-6 particija?
Eto, nadam se da mi možete pomoći u nedoumici! :?
Unaprijed hvala!
Markec
Spol: M

Re: Koliko particija (dual boot)?

Post Postao/la Markec »

inso.mon je napisao/la:Pozdrav svima!
Kao totalni linux početnik, nadam se da mi možete pomoći oko particioniranja diska, točnije određivanja broja i vrste particija (imam 160GB HDD i 4GB RAM-a). Ne mogu se baš totalno prebaciti na linux, jer mi Win trebaju za neke programe, pa moram ovako. Dakle, ovakav je plan:

1. WIN XP particija (ntfs) - 10-15 GB
2. / particija (ext3) - 10-15 GB
3. SWAP (swap) - tu sad nisam sigurna, jel puno 8 GB (a kažu da u pravilu mora bit duplo)?

I sad recimo ostane oko 100 GB prostora. Nekako bi htjela to podijeliti na najmanje dva dijela, a kako da mi to "čitaju" i win i linux? Je li fat32 rješenje? I je li neki bed imati 5-6 particija?
Eto, nadam se da mi možete pomoći u nedoumici! :?
Unaprijed hvala!
Prvo, sta će toliko swap-u, za linux minimalno treba 250mb a preporuka je da bar povečas do 1gb. a 8gb je previše, nije nužno jer nebus nis dobil.
A sto se tiće particije s kojih bi želio čitati s oba OS, windows i linux, mogao bi staviti ntfs ili fat32, Ustvari linux ima drivere da moze njih čitati a windows nema.
Microsoft se uopce ne trudi da bi windowsi mogli gledati linux particije, pa možeš upotrebiti alat kao recimo LTOOLS, sličan je internet exploreru. Upiši u google i nači čes link za download.
Možeš skinuti drivere za windows s kojima bi mogao čitati linuxove particije, neznam gdje bi to mogao nači, ali ih ima puno, samo treba malo pogooglati.

Kad već pričam o particijama, navest ču prednost linuxovih za razliku od winodsowih particija.
Linux particije nije potrebno defragmetirati,
Ako ugasiš na krivi način windows, recimo resertiras ga ili iskopčas s napajanja i nakon toga odes u linux, nečes moči čitati windowsove particije, moraš ići na windows i uredno ga ugasiti u onda uči u linux..Nažalost to je mana windowsovih particija.

Ajmo sada sagledati nest drugo, u redu je dao si linuxu 15gb, ako želiš recimo da nemoras stalno passworde upisivati, da su svi wallpaperi spremjeni kada formatiras, da su ti sve postavke, screensavera, itd podešene. Možeš stvoriti i home particiju. Samo pazi da ju ne formatiraš kada ces stavljati noviji linux.
Vjerojatno neznas ovo,
kada ces instalirati linux pitat će te da odaberes korijeski sustav, to znači mjesto gdje čes instalirati sustav to je ovo "/" to čes odabrati kada ces kliknuti na formatiraj i odabrati recimo ext3 particiju.
a za home ces isti postupak napraviti samo će biti ovako "/home"
inso.mon

Markec je napisao/la: Prvo, sta će toliko swap-u, za linux minimalno treba 250mb a preporuka je da bar povečas do 1gb. a 8gb je previše, nije nužno jer nebus nis dobil.
A sto se tiće particije s kojih bi želio čitati s oba OS, windows i linux, mogao bi staviti ntfs ili fat32, Ustvari linux ima drivere da moze njih čitati a windows nema.
Microsoft se uopce ne trudi da bi windowsi mogli gledati linux particije, pa možeš upotrebiti alat kao recimo LTOOLS, sličan je internet exploreru. Upiši u google i nači čes link za download.
Možeš skinuti drivere za windows s kojima bi mogao čitati linuxove particije, neznam gdje bi to mogao nači, ali ih ima puno, samo treba malo pogooglati.

Kad već pričam o particijama, navest ču prednost linuxovih za razliku od winodsowih particija.
Linux particije nije potrebno defragmetirati,
Ako ugasiš na krivi način windows, recimo resertiras ga ili iskopčas s napajanja i nakon toga odes u linux, nečes moči čitati windowsove particije, moraš ići na windows i uredno ga ugasiti u onda uči u linux..Nažalost to je mana windowsovih particija.

Ajmo sada sagledati nest drugo, u redu je dao si linuxu 15gb, ako želiš recimo da nemoras stalno passworde upisivati, da su svi wallpaperi spremjeni kada formatiras, da su ti sve postavke, screensavera, itd podešene. Možeš stvoriti i home particiju. Samo pazi da ju ne formatiraš kada ces stavljati noviji linux.
Vjerojatno neznas ovo,
kada ces instalirati linux pitat će te da odaberes korijeski sustav, to znači mjesto gdje čes instalirati sustav to je ovo "/" to čes odabrati kada ces kliknuti na formatiraj i odabrati recimo ext3 particiju.
a za home ces isti postupak napraviti samo će biti ovako "/home"
Prvo, hvala na brzom odgovoru! Drugo, girl talkin' here! 8-)
Ok, i mislila sam da je 8 GB puno za swap. Znači, obavezno /home particija (ext3)... Ali kontam i jedna fat32 za neke stvari koje mogu povuć i u win i u linux.. (ne znam, npr. muzika ili nešto tako..) A ništa, nema mi drugo nego se baciti na posao! :mrgreen:
Pozdrav!
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

/ - 15 GB je dovoljno - ext3
/home - koliko god zelis - ext3
swap - za 4 GB rama ti netreba swap. Ja imam 2 GB i nijednom nisam koristio vise od 1.1 GB na Linuxu. Kasnije ako zatreba mozes napraviti.

Mozes napraviti i jednu particiju koja bi bila ext3. Onda udjes u w!n i instaliras driver da cita ext3 i on ce se pojavljivati kao normalni disk.
ILI
Mozes napravit particiju i formatirati je kao ntfs i instaliras ntfs driver u Linux da je citas normalno. Onda u w!nu nemas sta raditi jer ntfs w!n cita normalno.
Ja bih tu particiju koju koristis za spremanje podataka stavio u /home/ime_usera/data i onda bih ti taj folder koristila za spremanje podataka. To mi se cini kao dobra solucija.

----------------------------------------
Za kraj bi to moglo izgledati ovako:

/ - 15 GB - ext3
/home - proizvoljno - ext3
/home/ime_usera/data - ostatak diska - ntfs
w!n - stavi mjesta koliko ti treba za w!n. - ntfs
Markec

Post Postao/la Markec »

Prvo, hvala na brzom odgovoru! Drugo, girl talkin' here! 8-)
Ok, i mislila sam da je 8 GB puno za swap. Znači, obavezno /home particija (ext3)... Ali kontam i jedna fat32 za neke stvari koje mogu povuć i u win i u linux.. (ne znam, npr. muzika ili nešto tako..) A ništa, nema mi drugo nego se baciti na posao! :mrgreen:
Pozdrav![/quote]

:) drago mi je da i cure dolaze

home particija nije obavezna.ona je samo tu da te spasi muke od ponovno podešavanje.
Sorry na onim izrazima Prvo, Drugo :)
Ako imaš još pitanja, tu sam, pomažem koliko stignem i znam
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Pa, ext3 je možda bolji za zajedničku particiju. Je da je malo neobično, al isam ext3 je kvalitetniji kada nešto ode po krivom. Ja bi to preporučio.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
inso.mon

Pozdrav svima! Evo i prvog posta sa ubuntua! Danas sam tek upogonila huawei-a, nakon petljanja s terminalom, i konačno je uspilo! sroker Ma sretna sam ka malo dite! Iskreno, da mi ne treba win zbog posla, ma adio, baj, baj bi bilo... :mrgreen: U ovih sam par dana proučavala ubuntu, zakon je za sada.. Osim toga, i dosad sam pokušavala koristiti šta više opensource aplikacija na win, pa mi neke i nisu novost... Ma naprosto sam ugodno iznenađena, eto...
Sad nastavljam dalje, pozdrav još jednom!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

dobrodošla.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
inso.mon

Skoro zaboravih, hvala na sugestijama oko particioniranja, na kraju sam se odlučila za kombinaciju win(ntfs), linux (/, /home), swap i 1 ntfs za jedan i drugi OS.Još jednom, hvala svima! :)
krpavlic
Kontakt:

Post Postao/la krpavlic »

Pozdrav!
Da ne otvaram novi thread, nadovezat cu se ovdje.
Imam jedan hard od 160GB i drugi od 500GB. Plan mi je na ovaj od 160 staviti linux i swap i xp, po pola svakomu, al ne znam sad dal ovaj od 500 dijelit na pola i jendnu particiju stavit na NTFS a drugu na ext3 (gdje bi mi bio /home) ili sve stavit u jedan file system pa instalirat na neki od sustava reader file system-a onog drugog sustava?
Čuo sam da se nekad NTFS zna čudno ponašati pod linuxima.
Pomoć molim.
Odgovori