Intervju s Clementom Lefebvrom, osnivačem Linux Minta

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Intervju s Clementom Lefebvrom, osnivačem Linux Minta

Post Postao/la jurastublic »

Intervju s Clementom Lefebvrom, osnivačem Linux Minta (By Christopher von Eitzen, Network World):
http://www.networkworld.com/news/2013/1 ... 74911.html
Izvadak:
My first distribution was Slackware. In 1997, if I remember well, a student at my university brought a shiny set of Wallnut Creek floppies. Everybody got excited at the idea of having a Unix system at home (we were developing on IBM AIX at the university). I got immediately hooked. Slackware was (and still is) a piece of art, clean, predictable... and it was also my first encounter with Free Software.
Daniel4m

Re: Intervju s Clementom Lefebvrom, osnivačem Linux Minta

Post Postao/la Daniel4m »

Vrlo dobro, odlično. Iz ovog teksta se mogu vidjeti i prošlost i budućnost Linux Mint distribucije. Ponosan sam što pripadam njihovoj zajednici.
jurastublic

Njemu je FOSS i mišljenje zajednice korisnika na prvom, zadovoljstvo obavljenim poslom na drugom... a lova na sedmom mjestu. I to se vidi na rezultatu.
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Njemu je misljenje korisnika na prvo mestu, ali po sistemu bice onako kako ja zelim, a na vama je da to prihvatite. Apsolutno ide istom idelogijom kojom se vodi i Canonical. Ne zameram mu, stavise mislim da je to jedini moguci put, ako zelis nesto da postignes vise. Naravno da ce prihvatiti kritike, ali samo kritike onoga sto radi i koje se uklapaju u njegovu ideju. dakle, njemu je na prvom mestu njegova ideja, pa posle kako sazhvati, ali je ocigledno da mu je misljenje korisnika bitno. Ni po čemu se ne razlikuje od našeg crnog Marka :D , jedino što je malo tolerantniji po pitanju prihvatanja kritika.
jurastublic

gMajstor je napisao/la:Apsolutno ide istom idelogijom kojom se vodi i Canonical.
:znak-lame
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Uf, svaki netrivijalni projekt ovakvih veličina zahtjeva ili ljude koji nemaju osobnih života i svo svoje slobodno vrijeme van posla dediciraju projektima ili neki izvor financija. To su ljudi koji nemaju žena ni djecu, i eventualno papigu kao kućnog ljubimca jer nemaju vremena šetati psa. Koliko vidim za sada nisu ni približno kao ubuntu, pogotovo zato jer imaju LMDE kao backup ako se nešto desi sa ubuntu. I to je ono zapravo. Ubuntu je već odavne trebao biti samo dostatan i isplativ, ali nije. Postoji mogućnost da će se ubuntu deskopt prestat razvijat, a cannonical reducirati na profitabilne segmente. Nije to moje nagađanje, to sam pročitao u jednom intervjuu sa Shuttleworthom.

ALI, i to je veliko ALI, što god da zapravo bilo sa mintom ili ubuntu, njiova ultimativna baza, tata/deda Debian, će i dalje biti tu. distre se rađaju i raspadaju, ali originalni divovi su zauvijek. U svakom slučaju, meni je mint za sada simpatičan i OK projekt koji radi dosta korisnoga zajednici. Kako će se sve razvijati ćemo tek vidjeti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ima razlike izmedju onog sto radi Mint i onog sto radi Ubuntu.
Npr. Cinnamon ce bez problema raditi i na drugim distrama, a Unity je toliko tweakan da nema sanse da proradi kako treba na icemu osim Ubuntua.
Sad, jel bas morao biti tako tesko prenosiv na ostale distre? Mislim da ne.
Mint je u zasad puno pozitivnija prica.
Abnormal

Post Postao/la Abnormal »

Suko je napisao/la: Npr. Cinnamon ce bez problema raditi i na drugim distrama, a Unity je toliko tweakan da nema sanse da proradi kako treba na icemu osim Ubuntua.
Zašto bi to bio problem Canonicala?
Abnormal

Post Postao/la Abnormal »

shrike je napisao/la: Postoji mogućnost da će se ubuntu deskopt prestat razvijat, a cannonical reducirati na profitabilne segmente. Nije to moje nagađanje, to sam pročitao u jednom intervjuu sa Shuttleworthom.
Pisala je jednom Arstechnica o tome. U principu kažu da se Canonical bavi s 3 djelatnosti od kojih su dvije profitabilne, a jedna nije. S poslovnog stajališta logično bi bilo naprosto otkantati tu djelatnost, a ta neprofitabilna djelatnost je upravo desktop OS. Jedini razlog zbog čega se time i dalje bave je Shuttleworthova volja da s time nastave i njegovo uvjerenje da to može funkcionirati.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Abnormal je napisao/la: Zašto bi to bio problem Canonicala?
Zašto bi to bio problem Canonicala?
Problem je svima ostalima. Canonical nema nikakvih problema s tim. Njima Unity radi. Ostalima ne radi.
Cinnamon radi svima. Pa onda s njima nitko nema problema. :zvizdi
Odgovori